Renovera kök – allt du behöver veta

Att renovera köket är ett spännande projekt som kan förvandla ditt hem och göra det mer funktionellt och estetiskt tilltalande. För att hjälpa dig genom denna process har vi samlat värdefull information om hur du kan hantera en köksrenovering steg för steg. Läs vidare för att få tips och råd om allt från köksdesign och materialval till hjälp med bokning av certifierade hantverkare.

Renovera kök

Hur ofta ska man renovera köket?

Det finns ingen fast regel för hur ofta du bör renovera köket. Många överväger en köksrenovering när köket inte längre uppfyller deras behov eller när det börjar se slitet ut. Generellt sett kan en omfattande köksrenovering vara relevant var 10-15 år. Behöver du hjälp att renovera kök? Ta hjälp av Clas Fixare för att göra din köksdröm till verklighet!

Checklista – Vad ska man tänka på när man ska renovera köket?

Att renovera köket kräver noggrann planering och övervägande. Här är några viktiga faktorer att tänka på innan du sätter igång:

 • Planlösning för köksrenovering: Fundera över hur du vill renovera köket och hur du vill att det ska se ut. Vilken planlösning passar bäst för dina behov när du renoverar köket? Köksö eller ej? Överskåp? Placering av vitvaror osv.
 • Materialval vid renovering av kök: Välj noggrant material för köksbänkar, köksluckor, kakel och golvbeläggning när du renoverar köket. Det finns många olika val att överväga när du ska renovera köket.
 • Budgetplanering: Sätt en realistisk budget för din renovering och håll dig till den. Genom en noggrann planering av material och inredning håller du lättare din budget.
 • Renoveringsföretag för köksrenovering: Överväg att anlita en pålitlig hantverkare för att underlätta processen. Vi på Clas Fixare erbjuder hjälp vid renovering av kök.
  Be om en offert så återkommer vi med ett prisförslag för din köksrenovering.

För en utförligare checklista, se checklista när du ska renovera köket

Renovera kök med enkla medel

Vill du renovera köket men utan att behöva genomgå en omfattande renovering. Här är några enkla tips som kan hjälpa dig att ge ditt kök en ansiktslyftning med minimal ansträngning och budget.

 1. Renovera köket med färg: Ett nytt färglager på väggarna kan ge köket en helt ny känsla. Välj ljusa färger för att skapa en känsla av större utrymme och ökad ljusstyrka.
 2. Uppdatera skåpluckor och handtag: Att byta köksluckor och handtag är en enkel och kostnadseffektiv metod för att förändra kökets utseende. Du kan välja moderna, klassiska eller unika alternativ som passar din stil.
 3. Renovera köket med belysningseffekter: Ljus kan påverka atmosfären i ditt kök. Överväg att installera underhållsbelysning under skåp eller hängande lampor ovanför köksön. Det ger inte bara bättre belysning, utan ger också en visuell dimension till köket. Läs gärna vår guide om hur du kan planera din köksbelysning.
 4. Byt ut diskbänken: En ny diskbänk kan göra stor skillnad i köket. Du kan välja mellan olika material som rostfritt stål, granit, porslin eller koppar beroende på din budget och stil.
 5. Måla eller belägga köksluckorna: Istället för att byta ut köksluckor kan du överväga att måla eller belägga dem med ny färg eller folie för att ge dem en ny yta. Detta är ett prisvärt sätt att uppdatera utseendet på dina skåp och ett enkelt sätt att renovera köket.

Totalrenovera kök

Att totalrenovera ett kök kan vara en stor och omfattande projekt, men det kan också vara mycket givande eftersom det kan förvandla ditt kök till en funktionell och vacker plats. Här är några steg och faktorer att tänka på när du planerar att renovera köket:

 1. Budget: Bestäm din budget i förväg. Att renovera köket kan variera mycket i kostnad beroende på materialval, arbetskraft och omfattning av projektet. Det är viktigt att ha en realistisk uppfattning om hur mycket du är villig att spendera.
 2. Renovera kök – Design: Bestäm hur du vill att ditt nya kök ska se ut. Fundera på layouten, färger, material och stil. Det kan vara bra att anlita en designer eller arkitekt om du är osäker på designen.

  renovera kök

 3. Rivning och förberedelse: Om det behövs, riva ut det gamla köket och förbered ytan för den nya installationen. Det kan inkludera att ta bort gamla skåp, vitvaror, golv och väggar.
 4. El- och VVS- Renovera kök arbete när du ska renovera kök: Beroende på din nya köksdesign kan det vara nödvändigt att flytta eluttag, installera ny belysning, och göra ändringar i VVS-systemet. Detta bör utföras av professionella hantverkare. Välkommen att kontakta Clas Fixares elektriker & rörmokare.
 5. Skåp och bänkskivor: Välj köksskåp och bänkskivor som passar din stil och budget. Det finns många alternativ att välja mellan, inklusive trä, laminat, sten och kvarts.
 6. Vitvaror: Välj dina köksvitvaror noggrant när du ska  renovera köket. Tänk på storlek, energieffektivitet och stil. Kylskåp, ugn, spis, diskmaskin och fläkt är vanliga vitvaror i ett kök.
 7. Golv och väggar: Välj golv- och väggmaterial som är lätta att rengöra och tåliga. Kakel, trägolv och laminat är vanliga val när man renoverar köket.
 8. Målning och dekoration: Måla väggarna och dekorera ditt kök med tillbehör som passar din design. Dekoration kan inkludera belysning, kranar, och handtag till skåpen.
 9. Installation: Anlita professionella hantverkare för hjälp med att renovera köket genom att installera skåp, bänkskivor, vitvaror och annan utrustning. renovera kök
 10. Avslutning och rengöring: När alla delar av köksrenoveringen är på plats, avsluta projektet genom att rengöra och kontrollera att allt fungerar som det ska.
 11. Inspektion och godkännande: Om det behövs, få eventuella nödvändiga inspektioner och tillstånd för att säkerställa att allt är i enlighet med byggnadsstandarder och föreskrifter. Nu är köksrenoveringen färdig och du kan njuta av ditt nya renoverade kök.

Vanliga frågor & svar om renovera kök

Kan man renovera köket själv?

Ja, vissa delar av en köksrenovering kan utföras av dig själv, såsom målningsarbete eller byte av köksbänk. För mer omfattande projekt, som att ändra planlösningen eller göra elektriska förändringar, kan det vara klokt att anlita professionella hantverkare.

Hur länge håller köksstommar?

Köksstommar, såsom köksskåp och lådor, kan hålla i många år om de är av hög kvalitet och väl underhållna. Ett välgjort kök bör kunna hålla i uppemot 20-30 år eller längre.

Vad ska man ha för golv i köket?

För köket rekommenderas golvbeläggning som är tålig och lättskött, exempelvis klinker, laminat eller vinyl. Det är viktigt att välja ett golv som tål spill och fukt och som är lätt att rengöra.