Fasadmålning

Att måla om fasaden är en viktig del av en fastighets underhåll. Färgen är ett ytskikt som skyddar den underliggande konstruktionen mot väder och vind. Om färgen börjat flagna kan fukt tränga in och orsaka stor skada. Fasadmålning kan också vara ett stort lyft…

Läs mer

Be om offert

Mer info

FasadmålningAtt måla om fasaden är en viktig del av en fastighets underhåll. Färgen är ett ytskikt som skyddar den underliggande konstruktionen mot väder och vind. Om färgen börjat flagna kan fukt tränga in och orsaka stor skada. Fasadmålning kan också vara ett stort lyft rent estetiskt. Om du har en villa som du tänkt sälja brukar en fasadmålning höja värdet på huset med mer än det kostar att måla om fasaden. En välskött fasad gör verkligen skillnad! 

Kontakta gärna oss på Clas Fixare om du vill ha hjälp med fasadmålning till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Våra målare är erfarna och kan ta sig an projekt i olika storlekar.

Hur ofta ska man måla om fasaden?

Det är ofta ganska enkelt att se om en fasad måste målas om. Om färg släpper skyddar den inte längre och då är det dags för en fasadmålning. Hur lång tid det tar innan en fasad behöver målas om beror på vad det är för färg som använts och vad det är för underlag, men vanligtvis behöver en fasadmålning göras om efter 10–15 år. Färgen slits också olika snabbt beroende på väderförhållanden, och det är inte säkert att väggar i olika väderstreck måste målas om samtidigt.

Så går du tillväga vid en fasadmålning

Oavsett vilket material ett hus är byggt i behöver du tänka på vissa saker vid en fasadmålning.

  • Fasaden behöver rengöras innan den målas om och du måste ta bort flagnande färg.
  • Ytan ska vara torr och hel när du målar, puts måste sitta ordentligt.
  • Var noga med säkerheten och hyr en byggställning.
  • Se till att välja rätt färgsystem utifrån vad fasaden är gjord av och målad med förut.

Det brukar vara en bra idé att måla om fasaden på sommaren, när det är soligt och omkring 20 grader varmt. Då är förhållandena optimala för färgens torktid. Att måla om en fasad är inte särskilt svårt rent tekniskt, om du har rätt material och en ordentlig byggnadsställning. Det tar dock mycket tid i anspråk samtidigt som en erfaren målare arbetar betydligt snabbare. Det är inte så lyckat att ha fasadmålning som semesterprojekt och sedan bara hinna halvvägs innan det börjar bli för blött och kallt för att färdigställa arbetet.

En annan fördel med att anlita målare från oss på Clas Fixare är att du inte behöver oroa dig för att välja fel typ av färg. Vi lämnar lång garanti på vårt arbete och om du är berättigad till rotavdrag så gäller det vid fasadmålning.

Tips för ett bra resultat

Att välja rätt färg är naturligtvis viktigt. Tänk på hur du vill matcha färgen med taket och snickerier som dörrar och fönster. Dessa vill man ofta ha i en kulör som kontrasterar mot färgen på fasaden. Lite beroende på vad det är för färgtyp så kan du blanda exakt den nyans du vill ha i butiken. Vi kan också hjälpa dig att se till så att du får precis den färg du vill ha. Provmåla helst en del av fasaden innan du bestämmer dig för vilken nyans du ska välja. Det räcker inte med att ha sett en provbit i butiken utan du behöver se färgen på en större yta. Glöm inte att använda en pensel eller roller som passar för underlaget.

Man talar ofta om färgsystem snarare än färg och det betyder att du kan behöva använda mer än en produkt. Fasadmålning på trä brukar innebära att träet grundoljas innan du målar. Det kan också krävas flera strykningar med färg för att du ska få ett jämnt resultat.

Pris på fasadmålning

När du anlitar oss på Clas Fixare för din fasadmålning kan du räkna med ett professionellt resultat – helt utan stress för din del. Kostnaden för en fasadmålning beror på behov av förarbete samt storleken på fasaden som ska målas. Kontakta oss idag för en offert på din fasadmålning!