Hur länge kan man måla utomhus?

Att måla utomhus under sommaren är något många hemma-fixare gärna gör. Det är ganska trevligt att dra upp ärmarna, lite solkräm, en svalkande dricka och ställa sig för att måla husväggen i någon trendig färg, åtminstone till en början. Många väljer att utföra målning utomhus på egen hand istället för att anlita professionella målare. Det är trots allt ett jobb som många privatpersoner klarar av att göra på egen hand. Kruxet är att det tar en hel del tid att måla och därför är det relevant att titta på hur lång tid av året som man kan måla utomhus.

Hur länge kan man måla utomhus

Säsong för utomhusmålning

Det är bäst att måla snickerier av olika slag mellan april och september, då de är året varmaste och torraste månader. Vad som avgör hur länge på året du kan måla utomhus är även färgen du använder. Vanlig utomhusfärg fungerar nämligen bäst i en miljö med måttlig luftfuktighet och med en temperatur på mellan 10 och 25 grader. Av den anledningen ska det helst inte vara allt för hög luftfuktighet när du målar utomhus, oavsett om du målar i april, juli eller september. Helst ska det inte ha regnat på en vecka för att optimera färgens egenskaper. Träet som du målar bör inte ha en fukthalt över 15 %.

Hur länge på dagen kan man måla utomhus?

Det finns ingen direkt regel för hur länge man bör eller kan måla på dagen. Av praktiska skäl rekommenderas det att måla under dagsljus men samtidigt är direkt solljus bra att undvika. Det kan vara bra att börja måla efter att solen gått över ytan som ska målas för att undvika fukt i träet. Förövrigt är det bara att måla på så länge du orkar men försök som sagt att undvika direkt solljus då det kan göra att färgen torkar alldeles för snabbt.