ROT/RUT-avdrag

Vad är ROT/RUT?

När du anlitar ett företag för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad kan du få rotavdrag för delar av arbetskostnaden. Du kan också få rutavdrag för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av it-utrustning. Material och övriga kostnader, såsom resekostnader, ger däremot inte rätt till avdrag.

Rotavdraget och rutavdraget räknas ihop och är högst 75 000 kronor per person och år. Rotavdraget får dock vara högst 50 000 kronor per år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du gör, till exempel skattereduktion för grön teknik.

ROT/RUT i korthet

  • 30% avdrag för ROT-tjänster (du som kund måste äga ditt hus eller din lägenhet)
  • 50% avdrag för RUT-tjänster (RUT-avdraget gäller även hyresrätt)
  • Företaget ansöker om ROT- eller RUT-avdraget åt dig

Läs mer hos Skatteverket

Vad är ROT?

ROT står för reparation, ombyggnad, tillbyggnad. När du anlitar ett företag för rotarbete kan du få skattereduktion, så kallat rotavdrag, för delar av arbetskostnaden. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rotavdrag. Företaget får dra av högst 30 procent av arbetskostnaden på fakturan. Material och resekostnader i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag. Det är företaget som ansöker om rotavdrag åt dig.

Vad är RUT?

RUT står för rengöring, underhåll, tvätt. När du anlitar ett företag för rutarbete kan du få skattereduktion, så kallat rutavdrag, för delar av arbetskostnaden. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag. Företaget får dra av högst 50 procent av arbetskostnaden på fakturan. Material och övriga kostnader, såsom resekostnader, i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag. Det är företaget som ansöker om rutavdrag åt dig.