Takmålning

Taket på huset måste underhållas om du vill att det ska hålla länge. Ett nytt tak håller i ungefär 50 år, men livslängden kan faktiskt förlängas med upp till 20 år om du väljer att sköta det på rätt sätt. Visste du till exempel…

Läs mer

Be om offert

Mer info

TakmålningTaket på huset måste underhållas om du vill att det ska hålla länge. Ett nytt tak håller i ungefär 50 år, men livslängden kan faktiskt förlängas med upp till 20 år om du väljer att sköta det på rätt sätt. Visste du till exempel att slitna takpannor kan bli som nya genom något så enkelt som målning? Det som kallas takmålning på branschspråk ger ett starkt och pålitligt skydd mot UV-strålning, fukt och påväxt – samtidigt som taket får en snygg look och ser helt nytt ut.

Hos oss på Clas Fixare arbetar skickliga och certifierade hantverkare med lång erfarenhet av takmålning. Kontakta oss och få en offert för takmålning redan idag.

Takmålning istället för takbyte

Takpannor slits med tiden av regn, snö, vind och UV-strålar. Till slut skavs ytskiktet bort helt, och detta resulterar i att tätskiktet under takpannorna inte längre har ett fullgott skydd. Om du inte åtgärdar problemet i tid kan huset få allvarliga skador. När takpannorna börjar se tråkiga och slitna ut är det alltså inte konstigt att direkt börja fundera på ett takbyte.

Faktum är dock att många tak byts helt i onödan, fastän tak kan förnyas på andra sätt. Grundlig rengöring och målning är ett utmärkt alternativ som kostar mindre än ett komplett takbyte. Det ger taket ett gott skydd mot påfrestningar i många år till. Taket får dessutom ett finare utseende, vilket kan förhöja hela husets uttryck. Glöm inte att ta hand om resten utav husets utsida! Även fasaden kan behöva sig en uppfräschning då och då, givetvis kan vi på Clas Fixare hjälpa till med detta också.

Vilka taktyper kan målas om?

Alla sorters tak kan dessvärre inte målas om. Takpannor av betong, tegel och plåt mår bra av en ommålning, medan exempelvis papptak och shingeltak tyvärr inte kan målas om.

Så går en takmålning till – steg för steg

Vill du måla om ditt betong-, tegel- eller plåttak själv? Det är fullt tillåtet att utföra en takmålning på egen hand, men då är det viktigt att ha koll på vad det innebär. Ett tak med väldigt brant lutning kan vara både obehagligt och farligt att arbeta på, så om du känner dig minsta osäker rekommenderar vi varmt att du anlitar ett proffs. Hur går en takmålning till egentligen? Här går vi igenom de viktigaste stegen.

1. Inspektion

Innan du sätter igång är det viktigt att kontrollera taket noggrant för att se om det finns några trasiga takpannor som måste bytas ut. I samma veva kan du lyfta på ett par stycken och dubbelkolla att det inte finns någon röta undertill. I så fall är det läge för ett komplett takbyte.

2. Rengöring

Du behöver få bort all lös färg, mossa, smuts, kvistar, löv och andra föroreningar innan målandet kan påbörjas. Om du har ett betong- eller plåttak kan du använda en högtryckstvätt med lämpligt tryck, medan tegeltak bör rengöras med vattenslang och skurborste. Plåttak som har synlig rost behöver också skrapas rent med stålborste och skrapa, och sedan grundmålas med rostskyddsfärg på de partier som angripits av rost.

3. Målning

När taket är helt torrt är det dags att börja måla. Vilken typ av färg du behöver beror på hur taket målats tidigare – kontakta gärna en färgexpert om du är osäker. Använd rikligt med färg och måla två lager som får torka emellan. Använd dig av pensel, roller eller målarspruta.

Clas Fixare utför takmålning till bra pris

Om du vill ha hjälp med takmålning på ditt hus är du varmt välkommen att kontakta oss på Clas Fixare för att få en offert. Hur mycket en takmålning kostar beror på storleken på huset och hur lång tid det kommer ta att utföra förarbetet. Är dina innertak också i behov av ommålning? Det kan vi naturligtvis också hjälpa till med!