Bygga tak över altan

Det finns många anledningar till varför tak över altanen är en god idé.

  • Ett tak ger bra skydd mot väder och vind samt solljus under exempelvis en efterlängtad middag på altanen.
  • En annan vanlig orsak är att skydda stolar, bord samt utemöbler från regn.
  • Andra positiva inslag med att bygga tak över altanen är att du förlänger utesäsongen och användningen av altanen.
  • Du förhöjer även känslan av altanen genom att bygga tak över den.

Altanen blir som ett extra rum i anslutning till hemmet och medför också att ett mindre hus kan kännas större. Det som är extra skönt är att man har större frihet att bygga altan nuförtiden.

Bygga tak över altan

Material att använda för altantak

När ett altantak ska byggas bör du använda tryckimpregnerat trä, då altantaket kommer finnas i utomhusmiljö. Det gäller själva stommen av altantaket. Impregnerat trä ger stommen skydd mot insekter samt mot röta. Materialet är det vanligaste som används för utomhusbruk eftersom det är det mest hållbara alternativet. Impregnerad trä klarar av tuffa förhållanden året om och är ett säkert alternativ för utomhusmiljö.

Vad ska man tänka på?

När det kommer till själva taket är det bra att titta efter något som passar i stil med huset du bor i. Ytterligare faktorer är huruvida du vill att solljus ska kunna tränga sig igenom eller inte. Glastak samt kanalplast kan ge ett visst skydd mot solljus beroende på vilken modell du väljer men det är inget som utesluter solljuset helt. Varianter som plåttak och takpapp kommer däremot att ge dig fullständigt skydd från solljus. Det finns olika modeller av ovan nämnda tak för altanen att välja bland och här handlar det i slutändan om tycke och smak. Om du önskar ta in professionell hjälp för att bygga altantak, kontakta oss på Clas Fixare för offert.