Frågor och Svar

Våra mest vanliga frågor

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna. Om du inte hittar det du söker är du varmt välkommen att kontakta våra duktiga medarbetare på kundservice. Vi hjälper dig gärna på telefon, chatt eller via vår smidiga bokning online. Vi ser fram emot att diskutera och ge råd kring det du vill ha hjälp med i ditt hem!

📞010-410 69 00
kontakt@clasfixare.se

Kommer föreningens elkapacitet att räcka?

Det beror på hur många laddboxar man vill installera och hur stora säkringar som finns idag. Oftast brukar man kunna höja upp mätarsäkringarna om nuvarande lösning inte räcker till.

Vad kostar det att byta fönster?

Kostnaden för att byta fönster varierar beroende på flera faktorer, inklusive antal fönster, val av material och arbetskostnader. För att få en exakt uppskattning är det bäst att jämföra offerter från olika hantverkare.

Hur ofta ska man byta fönster?
Trä-och platsfönster bör bytas ut med ca 30 års intervall medan aluminium klarar längre tid cirka 50 år. Träfönster kräver underhåll cirka vart sjunde år för att hålla sig fräscha. Fönstrens livslängd kan variera beroende på byggnadens läge, olika faktorer som sol, havsvindar och avgaser kan göra att livslängden minskar.
Kan jag byta fönster själv?

Om du har erfarenhet och rätt utrustning kan du byta fönster själv. Men det är en komplicerad uppgift som kräver noggrannhet och skicklighet. Att anlita professionella hantverkare är ofta ett bättre alternativ om du inte har tidigare erfarenhet.

Varför bör jag byta mina fönster?

Att byta fönster kan ha flera fördelar, som att förbättra energieffektiviteten i ditt hem, minska ljudnivån, förbättra säkerheten och uppdatera utseendet på ditt hus.

När är det dags att byta fönster?

Det kan vara dags att byta fönster om du upplever drag, läcker luft eller vatten, har svårt att öppna och stänga fönstren eller om de är gamla och ineffektiva.

Kan man byta köksluckor själv?

Ja, det är möjligt att byta köksluckor själv genom att följa en noggrann steg-för-steg-guide. Om du känner dig osäker kan du alltid överväga att anlita professionell hjälp.

Hur mycket kostar det att byta köksluckor?

Priset för att byta köksluckor varierar beroende på material, storlek och leverantör. För exakta priser är det bäst att kontakta leverantören eller en professionell snickare för en offert.

Vilka köksluckor är bäst?

Det bästa valet av köksluckor beror på dina personliga preferenser, budget och önskad stil. Utforska olika material som trä, laminat eller MDF för att hitta det som passar dig bäst.

Vad kostar en ny termostat till golvvärme?

Prisklassen varierar allt ifrån några hundralappar till ett par tusen kronor. Det beror på vilken tillverkare och vilka funktioner du vill ha. Idag finns det både analoga termostater och digitala som är mer tekniskt avancerade.

Kan man byta termostat till golvvärme?

Om din golvvärmetermostat slutat fungera och är av äldre modell kan den vara svår att ersätta, men oftast går det att byta till annan valfri golvvärmetermostat under förutsättning att golvgivaren går att byta samtidigt. Bytet ska göras av en behörig elektriker.

Hur mycket sparar man på att byta till LED?

Sparpotentialen genom att byta till LED-lysande rör är betydande. Genom att minska energiförbrukningen och dra nytta av den långa livslängden hos LED-lampor, kan du uppleva både ekonomiska och miljömässiga besparingar. Exakt hur mycket du sparar beror på din nuvarande energiförbrukning, antalet lampor som byts ut och de specifika LED-produkterna du väljer.

Hur mycket ström drar LED-belysning?

LED-belysning är känd för sin låga strömförbrukning. Jämfört med traditionella lysrör drar LED-lampor betydligt mindre ström för att generera samma eller till och med högre ljusstyrka. Den exakta strömförbrukningen varierar beroende på typ och effekt av LED-lamporna, men i allmänhet kan du förvänta dig avsevärda besparingar på din elräkning när du övergår till LED-belysning.

Kan man sätta LED-belysning i gammal armatur?

Ja, många LED-lysande rör är konstruerade för att vara kompatibla med befintliga armaturer. Det är dock viktigt att kontrollera specifikationerna för både armaturen och de LED-rör du överväger att köpa. I de flesta fall kan du enkelt byta ut traditionella lysrör mot LED-alternativ utan att behöva byta hela armaturen. Detta gör övergången till LED-teknik mer kostnadseffektiv och praktisk.

Hur blir man behörig elektriker?

Efter godkänd och avslutad lärlingstid på ett elföretag får man ett certifikat som bevisar fullgjord utbildning. Det är Elbranschens centrala yrkesnämnd som utfärdar certifikatet.

Vad krävs för att bli elektriker?

Det krävs en grundläggande utbildning för att bli elektriker. Det sker på gymnasiets El- och energiprogram, och därefter fortsätter man som lärling på ett elföretag. Det finns även utbildningar inom Yrkeshögskolan med inriktning mot elinstallationer.

Vad gör en elektriker?

Arbetsdagen för en elektriker kan inkludera allt från att reparera elektriska anläggningar till att installera el i nybyggda bostäder eller förse företag med nya larmsystem.

Vad kostar en elektriker i timmen?

Med Clas Fixare betalar du timpris för din elektriker. Kostnaden för en elektriker varierar alltså beroende på hur lång tid jobbet tar att utföra. Du kan också ha rätt till rotavdrag när du anlitar elektriker, och i så fall hjälper vi dig att ansöka om detta. Timdebitering för en elektriker ligger då på ungefär 750 kronor, inklusive rotavdrag  för mindre uppdrag. Det tillkommer även en extra serviceavgift för elektriker som ser likadant ut oavsett hur många timmar du behöver hjälp – 195 kronor.

Hur blir man behörig elektriker i Stockholm?

Efter godkänd och avslutad lärlingstid på ett elföretag får man ett certifikat som bevisar fullgjord utbildning. Det är Elbranschens centrala yrkesnämnd som utfärdar certifikatet.

Vad krävs för att bli elektriker i Stockholm?

Det krävs en grundläggande utbildning för att bli elektriker i Stockholm. Det sker på gymnasiets El- och energiprogram, och därefter fortsätter man som lärling på ett elföretag. Det finns även utbildningar inom Yrkeshögskolan med inriktning mot elinstallationer.

Vad gör en elektriker i Stockholm?

Arbetsdagen för en elektriker i Stockholm kan inkludera allt från att reparera elektriska anläggningar till att installera el i nybyggda bostäder eller förse företag med nya larmsystem.

Vad kostar en elektriker i timmen i Stockholm?

Med Clas Fixare betalar du timpris för din elektriker i Stockholm. Kostnaden för en elektriker varierar alltså beroende på hur lång tid jobbet tar att utföra. Du kan också ha rätt till rotavdrag när du anlitar elektriker i Stockholm, och i så fall hjälper vi dig att ansöka om detta. Timdebitering för en elektriker ligger då på ungefär 750 kronor, inklusive rotavdrag  för mindre uppdrag. Det tillkommer även en extra serviceavgift för elektriker i Stockholm som ser likadant ut oavsett hur många timmar du behöver hjälp – 195 kronor.

Har energiklasserna ändrats?

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om de senaste energiklasserna och använda den informationen vid köpbeslut. Sedan mars 2021 märks produkterna med energiklasserna A till G, i stället för A till D som det tidigare varit. Det nya systemet gäller följande produktgrupper: Kylar och frysar. Diskmaskiner.

Hur viktigt är energiklass?

Energiklassen är av stor betydelse när det kommer till att minska energiförbrukningen och koldioxidutsläppen. Genom att välja produkter och fastigheter med hög energiklass kan du minska din klimatpåverkan och spara pengar på energikostnader.

Vad påverkar energiklass?

Faktorer som påverkar energiklassen inkluderar produkternas effektivitet, energiförbrukning, klimatpåverkan och användning av miljövänliga teknologier. För fastigheter kan energiklassen påverkas av isolering, värme- och kylsystem samt användningen av förnybar energi.

Vad är en bra energiklass?

En bra energiklass är vanligtvis en som ligger i den övre delen av skalan, det vill säga närmare bokstav A. Produkter och fastigheter i dessa energiklasser är de mest energieffektiva och har minst påverkan på miljön. Att välja produkter med hög energiklass kan hjälpa dig att spara pengar på energiförbrukningen på lång sikt.

Vad är skillnaden mellan energiklass A och B?

Skillnaden mellan energiklass A och B ligger i graden av energieffektivitet. Produkter och byggnader i energiklass A är mer energisnåla och miljövänliga jämfört med de i energiklass B. Detta innebär att de kräver mindre energi för att fungera, vilket resulterar i lägre elkostnader och minskad miljöpåverkan.

Vilken energiklass drar minst el?

Generellt sett drar produkter och byggnader i energiklass A minst el. Denna klassificering indikerar högsta möjliga energieffektivitet och är därför det bästa valet för att minska din elförbrukning och spara pengar på lång sikt.

Vilken är den bästa energiklassen på vitvaror?

När det gäller vitvaror, som kylskåp och tvättmaskiner, är energiklass A den bästa. Att investera i vitvaror med denna energiklass kan innebära betydande besparingar på din elkostnad och samtidigt bidra till en mer hållbar livsstil.

Hur stor skillnad gör energiklass?

Energiklassen påverkar inte bara din energiförbrukning utan även din boendekomfort och fastighetens värde. Högre energiklasser innebär lägre energiförbrukning och därmed lägre kostnader över tid.

Vad krävs för energiklass A på hus?

För att uppnå energiklass A för ditt hus krävs en kombination av högkvalitativ isolering, energieffektiva uppvärmningssystem, optimal ventilation och användning av förnybar energi. En helhetsstrategi är nödvändig för att nå högsta energieffektivitet.

Vad kostar en energideklaration för villa?

Priset för en energideklaration för en villa kan variera beroende på olika faktorer, inklusive husets storlek och geografiska läge. För exakt prisinformation kan det vara fördelaktigt att kontakta en certifierad energikonsult.

Vad är energirenovering?

Energi­renovering är processen att förbättra energieffektiviteten i en byggnad genom att genomföra olika åtgärder som minskar energiförbrukningen och därmed bidrar till en minskad miljöpåverkan.

Vilka är några vanliga energirenoveringsåtgärder?

Vanliga energirenoveringsåtgärder inkluderar isolering av vind, tak, väggar och golv, installation av energieffektiva fönster och dörrar, uppgradering av uppvärmningssystemet (t.ex. till en värmepump), byte av ineffektiva apparater till energisnåla alternativ, samt installation av energibesparande belysning.

Hur vet jag vilka åtgärder som är mest effektiva för min bostad?

Det bästa sättet att veta vilka åtgärder som är mest effektiva för din bostad är att genomföra en energibesiktning eller konsultation. Du är varmt välkommen att kontakta oss på Clas Fixare för hjälp med att analysera din bostads energiförbrukning och få rekommendationer baserat på dina specifika behov.

Vilka miljömässiga fördelar finns det med energirenoveringar?

Energirenoveringar kan ha flera positiva miljöeffekter. Genom att minska energiförbrukningen minskar man även utsläppen av växthusgaser och minskar belastningen på miljön. Energirenoveringar kan också främja hållbar användning av energiresurser och bidra till en övergång till en mer hållbar energiframtid.

Kan en energirenovering förbättra inomhusluftkvaliteten?

Ja, en energirenovering kan förbättra inomhusluftkvaliteten genom att till exempel förbättra ventilationen och eliminera fuktproblem. Genom att minska drag, förhindra fuktinträngning och se till att ventilationssystemet fungerar effektivt kan man skapa en hälsosammare och mer bekväm inomhusmiljö.

Hur mycket kostar det att isolera tak?

Priset för isolering varierar beroende på material och arbetskostnader. Kontakta en hantverkare för en kostnadsfri offert för att få en exakt uppskattning.

Hur stor skillnad gör isolering?

Isolering har en betydande inverkan på energiförbrukning och inomhuskomfort. Det kan minska uppvärmningskostnader och skapa ett behagligt inomhusklimat året runt.

Hur tjock isolering ska man ha?

Isoleringsbehovet varierar, och en erfaren hantverkare kan hjälpa dig att bestämma rätt tjocklek baserat på faktorer som klimat och önskad energieffektivitet.

Kan man ha för mycket isolering?

Överisolering är sällan ett problem. Det viktiga är att uppfylla isoleringsstandarder och säkerställa adekvat ventilation för att undvika fuktproblem.

Hur mycket kostar det att isolera vinden?

Kostnaden för att isolera en vind beror på hur och vad som ska isoleras. Det beror också på hur stor vinden är. Priset anges i kronor per kvadratmeter och kan kosta allt från 150 kronor till 1500 kronor per kvadratmeter.

Får man byta jordfelsbrytare själv?

Nej, installation och byte av jordfelsbrytare bör endast utföras av en behörig elektriker för att säkerställa korrekt funktion och överensstämmelse med säkerhetsstandarder.

Vad kan utlösa jordfelsbrytaren?

Jordfelsbrytaren kan utlösas av läckageströmmar till jord, vilket kan bero på defekta apparater, trasiga kablar eller fuktproblem. Det är viktigt att regelbundet kontrollera eluttag och anslutna enheter för att förebygga dessa problem.

Hur ofta ska man byta jordfelsbrytare?

En jordfelsbrytare bör kontrolleras regelbundet av en elektriker för att säkerställa att den fungerar korrekt. Om den utlöses frekvent eller visar tecken på fel, bör en professionell elektriker kontaktas för en översyn.

Vilken laddbox ska jag köpa?

Vårt råd är att framtidssäkra behovet och köpa minst en 11kW-laddbox som använder 3-faser samtidigt även om du idag kör tex en laddhybrid. Den dagen du vill skaffa en renodlad elbil så klarar din laddbox av det.

Vad är lastbalansering?

En lastbalanserare är en ”pryl” som jämnar ut flödet och förhindrar överbelastning i elsystemet – så att inte säkringarna går. Exempelvis så jämnar lastbalanseraren ut flödet när mycket el förbrukas i hemmet (tex när du lagar mat eller kör diskmaskinen).

Vad kostar det att ladda bilen?

Normalt drar en bil 2 kWh per mil. 1 kWh kostar ca 1,25 kr om man laddar hemma i dagsläget. Om du använder en publik laddare kostar det ca 3 kr per kWh men priserna varierar.

Hur snabbt kan jag ladda bilen?

Det beror på vilken effekt laddboxen är inställd på, hur många faser din bil kan laddas på och vilken bilbatterikapacitet (kWh) man har. Men i snitt mellan 6-10 timmar

Varför är det säkarare att ladda bilen med en laddbox?

Att ladda elbilen från ett vanligt vägguttag kan leda till överhettning då elinstallationen inte klarar av belastningen av så höga strömmar under en längre tid och något som Elsäkerhetsverket avråder ifrån. En laddbox har inbyggda säkerhetsfunktioner och kommunicerar med bilen bara om den är korrekt ansluten. Den kommunikationen saknas mellan ett vägguttag och elbilen.

Kan man måla element med väggfärg?

Nej. När du ska måla element kan du inte använda vilken färg som helst. Dels på grund av dess material men också på grund av de stora värmeväxlingarna som elementen utsätts för.

Kan man spraymåla element?

Ja, spraymålning är en alternativ metod för att måla element. Det kan ge en jämn och professionell finish, men det kräver noggrannhet och skyddsåtgärder för att undvika övermålning.

Vilken färg ska man använda?

Det rekommenderas att använda en färg som är speciellt formulerad för att måla kakel i badrummet. Dessa färger är vanligtvis vattenbaserade och har bra vidhäftning till kakelytor.

Hur mycket kostar det att måla kakel badrum?

Kostnaden för att måla kakel i badrummet kan variera beroende på faktorer som yta, val av färg och om du gör jobbet själv eller anlitar en professionell. För en exakt kostnadsbedömning är det bäst att kontakta en hantverkare för en offert.

Hur länge håller färgen?

Hållbarheten beror på olika faktorer, inklusive användning och kvaliteten på använda material. En professionellt utförd målning bör dock hålla i många år.

Är det säkert att måla på våtrumsmatta?

Ja, det är säkert att måla på våtrumsmatta. Se till att du är medveten om eventuella risker till följd av att måla på våtrumsmatta, följ rätt tekniker och  använd lämpliga material. Se till att förbereda ytan ordentligt och använd färg och primer som är avsedda för fuktiga miljöer.

Vilken färg ska jag använda?

Använd en vattenbaserad akrylfärg som är fuktbeständig och lämplig för våtrumsmiljöer. Det är viktigt att välja en färg som tål fukt och är hållbar i en fuktig miljö.

Ska jag måla med pensel eller roller?

Valet mellan pensel och roller när du målar på våtrumsmatta beror på personliga preferenser och ytan du arbetar med. En pensel kan vara mer lämplig för detaljarbete och hörn, medan en roller kan göra det enklare att täcka stora ytor jämnt.

Hur länge håller ett målat tak?

Hållbarheten av ett målat tak beror på kvaliteten på färgen, förberedelsen av ytan och de klimatförhållanden som det utsätts för. Generellt sett kan ett väl målat tak hålla sig i gott skick i flera år. Regelbunden underhåll och reparation av eventuella skador kan förlänga dess livslängd.

Varför blir det flammigt när jag målar?

Flammiga resultat kan uppstå om du inte applicerar färgen jämnt eller om taket har ojämna ytor. För att undvika detta, se till att du förbereder ytan noggrant och målar med jämna drag. Använd även en primer för att jämna ut ytan.

Måste man tvätta taket innan målning?

Ja, det är viktigt att tvätta taket noggrant innan du börjar måla. Smuts, damm och oljiga beläggningar kan påverka fästet mellan taket och färgen. Använd en mild tvättlösning och skölj noga innan du börjar förbereda ytan och applicera färgen.

Vilken färg ska jag använda för att måla tak?

Valet av färg till taket beror på dina preferenser och ditt hemmas stil. Vanligtvis används ljusa färger för att reflektera ljus och ge en känsla av rymd. Vitt är en populär färgval för tak eftersom det gör rummet ljusare. Men du kan även välja andra färger som kompletterar din inredning.

Kan man ändra färg på tegel?

Ja, du kan absolut ändra färgen på tegel genom att måla det. Följ råd och anvisningar ovan och välj en färg som passar din smak och harmoniserar med omgivningen.

Hur länge håller målat tegel?

Hållbarheten beror på flera faktorer, inklusive kvaliteten på förberedelsearbetet och den använda färgen. Generellt sett kan målat tegel hålla i många år med rätt underhåll.

Kan man måla ett tegelhus?

Ja, det går absolut att måla ett tegelhus för att förnya dess utseende och öka dess skydd mot väder och vind.

Vad kostar det att måla tegelhus?

Kostnaden för att måla tegelhus varierar mycket beroende på yta och färg. Kontakta oss för att be om en offert från våra certifierade målare.

Kan jag måla en furutrappa?

Ja, du kan absolut måla en furutrappa. Se till att förbereda ytan genom att slipa och använda en grundfärg innan du applicerar din valda färg.

Behöver man måla tryckimpregnerat trä?

Målning av tryckimpregnerat trä är inte nödvändigt för att skydda det mot röta och insekter, eftersom tryckimpregneringsprocessen redan ger träet grundläggande skydd. Däremot kan du välja att måla det för att förbättra estetiken eller när du önskar extra skydd mot påverkan från väder och vind.

Kan man måla tryckimpregnerat trä direkt?

Vi rekommenderar att avvakta några månader innan du påbörjar målningen av tryckimpregnerat trä. Detta beror på att träet behöver genomgå en torknings- och stabiliseringsperiod. Dessutom möjliggör väntetiden för avdunstande fukt och en effektiv bindning av impregnerade ämnen till träet.

Måste man göra förarbete?

Ja, förarbete är viktigt för att säkerställa en jämn och hållbar målning. Inspektera väggen, spackla eventuella hål och använd primer för bästa resultat.

Varför blir det randigt på väggen?

Randighet kan bero på ojämna rollerdrag eller för lite färg. Se till att applicera tillräckligt med färg och håll en jämn teknik för att undvika randiga resultat.

Vad gör en målare?

Måleri handlar inte bara om att sätta ny färg på tak eller väggar. Målare är proffs på grundliga behandlingar av alla sorters ytor! Underlaget som får ny kulör kan vara golv, väggar, tak, fasader, fönster och lister.

Hur snabbt målar en målare?

I regel brukar det ta en målare mellan 3–4 timmar per strykning och 20 kvadratmeter. Arbetet kan alltså ta cirka 12 timmar om väggarna ska målas tre gånger. Torktid av färgen och förarbetet som till exempel spackling gör att den totala arbetskostnaden blir högre.

Vad krävs för att bli målare?

Utbildning för målare sker via gymnasiets treåriga byggprogram. De som vill få jobb som målare tar specifika kurser under årskurs två och tre. Efter utbildningen jobbar man som lärling ett par år, innan man kan avlägga ett gesällprov för att bevisa sin färdighet. Det går även att bli målare utan utbildning genom att gå några extra år som lärling på en målerifirma.

Hur mycket kostar en målare i timmen?

Du betalar timpris för målare från Clas Fixare. En genomsnittlig kostnad för målare ligger på 570 kr/tim ink moms efter rotavdrag. Målarens kostnad kan alltså bli lägre tack vare rotavdraget, och om du har rätt till avdraget så hjälper vi dig med ansökan.

Vad gör en målare i Stockholm?

Måleri handlar inte bara om att sätta ny färg på tak eller väggar. Målare i Stockholm är proffs på grundliga behandlingar av alla sorters ytor! Underlaget som får ny kulör kan vara golv, väggar, tak, fasader, fönster och lister.

Hur snabbt målar en målare i Stockholm?

I regel brukar det ta en målare i Stockholm mellan 3–4 timmar per strykning och 20 kvadratmeter. Arbetet kan alltså ta cirka 12 timmar om väggarna ska målas tre gånger. Torktid av färgen och förarbetet som till exempel spackling gör att den totala arbetskostnaden blir högre.

Vad krävs för att bli målare i Stockholm?

Utbildning för målare i Stockholm sker via gymnasiets treåriga byggprogram. De som vill få jobb som målare tar specifika kurser under årskurs två och tre. Efter utbildningen jobbar man som lärling ett par år, innan man kan avlägga ett gesällprov för att bevisa sin färdighet. Det går även att bli målare utan utbildning genom att gå några extra år som lärling på en målerifirma i Stockholm.

Hur mycket kostar en målare i timmen i Stockholm?

Du betalar timpris för målare i Stockholm från Clas Fixare. En genomsnittlig kostnad för målare ligger på 570 kr/tim ink moms efter rotavdrag. Målarens kostnad kan alltså bli lägre tack vare rotavdraget, och om du har rätt till avdraget så hjälper vi dig med ansökan.

Kan man byta hängränna själv?

Ja, det är möjligt att byta hängränna själv med hjälp av den steg-för-steg-guide som tillhandahålls ovan, förutsatt att du har rätt färdigheter och verktyg.

Kan jag byta ojordade uttag själv?

Nej, anlita en behörig elinstallatör. Att övergå från ojordad till jordad el kräver att nya ledningar dras från bostadens elcentral, och en felaktig koppling i detta sammanhang kan utgöra en potentiell livsfara.

Får man ha ojordade uttag i ett badrum?

Badrum är fuktiga miljöer, och jordning är viktigt för att minska risken för elektriska stötar. Därför krävs jordade uttag och speciella skyddsanordningar i badrum.

Har jag jordat eller ojordat uttag?

För att avgöra om du har jordade eller ojordade uttag kan du titta på själva uttaget. Ett jordat uttag har vanligtvis tre hål, medan ett ojordat uttag har bara två hål. Om du är osäker eller om du behöver göra några elektriska ändringar, är det bäst att rådfråga en professionell elektriker. De kan också använda tester för att verifiera om uttagen är jordade eller inte.

Får man ha ojordade uttag?
Ja det får man, men i hus byggda 1994 eller senare ska som huvudregel alla vägguttag vara jordade. Det är ur säkerhetssynpunkt det säkraste.
Vad har ni för garantier / hur reklamerar jag om jag inte är nöjd?

Vi följer konsumenttjänstlagen. Den innebär att man som kund måste höra av sig utan dröjsmål när man upptäcker eventuella fel. Beroende på vad som gått snett så har man som kund ibland upp till 3 år på sig att reklamera. Självklart försöker vi hjälpa alla kunder på bästa sätt!

Vad kostar det? / har ni Rut-/Rot-avdrag?

Alla priser på våra fasta tjänster finns på clasfixare.se. På clasfixare.se ser man priset både före och efter eventuellt RUT/ROT-avdrag. Utöver arbetskostnad kan en startavgift och eventuella materialkostnader tillkomma. Hittar man som kund inte det man behöver hjälp med så kan man skapa en bokningsförfrågan så återkommer Clas Fixare med ett prisförslag

Hur hanterar jag avfall från renoveringen?

Samla allt avfall i separata säckar eller behållare för kakel, klinker, gamla armaturer och annat. Kontrollera med din kommun var byggavfall kan slängas eller överväg att hyra en container. Väljer du att sammarbeta med oss så kommer vi hjälpa dig med avfallet.

Ska man använda kakel eller våtrumsmatta?

Både kakel och våtrumsmatta har sina fördelar. Kakel är hållbart och lätt att rengöra medan våtrumsmatta är fuktresistent. Valet beror på personlig preferens och budget.

Är det svårt att renovera fönster?

Att renovera fönster kan vara en utmaning, men med rätt förberedelse och information är det fullt möjligt att göra det själv. Följ steg-för-steg-guiden för att underlätta processen.

Hur länge håller renovering av fönster?

Hållbarheten beror på olika faktorer, inklusive kvaliteten på material och hur väl underhållet är. En korrekt genomförd renovering kan förlänga fönstrens livslängd avsevärt.

Vad kostar det att renovera fönster?

Kostnaden för renovering varierar beroende på omfattningen av arbetet och de material som används. För exakta kostnadsuppgifter är det bäst att kontakta en professionell snickare för en offert.

Kan man renovera fönster själv?

Ja, det är möjligt att renovera fönster själv med rätt verktyg, material och information. Följ vår steg-för-steg-guide för att få en översikt över processen.

Kan man renovera köket själv?

Ja, vissa delar av en köksrenovering kan utföras av dig själv, såsom målningsarbete eller byte av köksbänk. För mer omfattande projekt, som att ändra planlösningen eller göra elektriska förändringar, kan det vara klokt att anlita professionella hantverkare.

Hur länge håller köksstommar?

Köksstommar, såsom köksskåp och lådor, kan hålla i många år om de är av hög kvalitet och väl underhållna. Ett välgjort kök bör kunna hålla i uppemot 20-30 år eller längre.

Vad ska man ha för golv i köket?

För köket rekommenderas golvbeläggning som är tålig och lättskött, exempelvis klinker, laminat eller vinyl. Det är viktigt att välja ett golv som tål spill och fukt och som är lätt att rengöra.

Kan jag måla trappan själv?

Ja, du kan definitivt måla trappan själv. Se till att du har rätt material och följ en noggrann förberedelse- och appliceringsprocess för bästa resultat.

Vad gör man åt ett knarrande trappsteg?

Ett knarrande trappsteg kan bero på lösa skruvar eller sprickor i träet. För att åtgärda det, skruva fast eventuella lösa skruvar eller fäst trappstegen på nytt. Om problemet kvarstår kan en professionell snickare vara nödvändig.

Hur blir man rörmokare?

Det finns fyra alternativ när det gäller utbildning till rörmokare. En ung person som vill bli rörmokare kan gå gymnasiets VVS- och Fastighetsprogram med inriktning VVS. Det går även att utbilda sig på Komvux eller Yrkeshögskolan, alternativt börja arbeta som företagslärling utan utbildning. Certifikat får man sedan efter flera års arbete som lärling.

Vad gör en rörmokare?

Kärt barn har många namn! En rörmokare, VVS-rörmokare, rörläggare eller VVS-montör arbetar med att skapa bra inomhusmiljöer genom att montera rör och olika typer av system inom vatten och ventilation. En rörmokare  arbetar i alla sorters fastigheter – rörmokaren kan dels hjälpa till i din bostad men också på exempelvis ett företag.

Vad kostar en rörmokare i timmen?

Du betalar timpris för rörmokare genom Clas Fixare. Ett ungefärligt pris för rörmokare ligger på 770 kronor i timmen efter rotavdrag. Rörmokarens pris kan alltså bli lägre genom avdraget, och om du har rätt att få avdrag så hjälper vi till med ansökan. Det tillkommer även en startavgift på 195 kronor oavsett hur lång eller kort tid arbetet tar.

Hur blir man rörmokare i Stockholm?

Det finns fyra alternativ när det gäller utbildning till rörmokare i Stockholm. En ung person som vill bli rörmokare i Stockholm kan gå gymnasiets VVS- och Fastighetsprogram med inriktning VVS. Det går även att utbilda sig på Komvux eller Yrkeshögskolan, alternativt börja arbeta som företagslärling utan utbildning. Certifikat får man sedan efter flera års arbete som lärling.

Vad gör en rörmokare i Stockholm?

Kärt barn har många namn! En rörmokare, VVS-rörmokare, rörläggare eller VVS-montör arbetar med att skapa bra inomhusmiljöer genom att montera rör och olika typer av system inom vatten och ventilation. En rörmokare i Stockholm arbetar i alla sorters fastigheter – rörmokaren kan dels hjälpa till i din bostad men också på exempelvis ett företag.

Vad kostar en rörmokare i timmen i Stockholm?

Du betalar timpris för rörmokare i Stockholm genom Clas Fixare. Ett ungefärligt pris för rörmokare ligger på 770 kronor i timmen efter rotavdrag. Rörmokarens pris i Stockholm kan alltså bli lägre genom avdraget, och om du har rätt att få avdrag så hjälper vi till med ansökan. Det tillkommer även en startavgift på 195 kronor oavsett hur lång eller kort tid arbetet tar.

Hur påverkar smarta brandvarnare min energiförbrukning?

Smart brandvarnare är utformade för att vara energieffektiva och förbrukar normalt sett minimal energi. De flesta av dem använder låg strömförbrukning i vila och aktiveras endast vid behov, vilket innebär att de har minimal påverkan på din totala energiförbrukning.

Hur bidrar smarta elmätare till hållbar utveckling?

Genom att möjliggöra en noggrann övervakning av energiförbrukningen och främja effektivitet, bidrar smarta elmätare till hållbar utveckling. Genom att optimera energianvändningen kan hushållen minska sin miljöpåverkan och främja användningen av förnybar energi.

Vilka funktioner finns i smarta hem?

Med ett smart hem kan du styra tekniken med ett enkelt knapptryck och du väljer själv vilka funktioner du vill utnyttja. Exempel vad ett smart hem kan erbjuda är:

 • Tända / dimra och släcka belysning i hela hemmet via mobilen.
 • Starta kaffebryggaren från sängen.
 • Slå på motorvärmaren vid en viss temperatur och tidpunkt.
 • Styra robotdammsugaren, spis, tvätt, eller diskmaskin.
 • Stänga av vattnet automatiskt om det är fuktigt på golvet.
 • Mäta din energiförbrukning i hemmet.
Varför smarta hem?

Det finns många fördelar med smarta hem. Ett mer uppkopplat och smart hem kan göra ditt liv enklare & din vardag bekvämare. Det ger dig mer säkerhet, du sparar tid, pengar och energi. Dessutom är smarta hem skonsamt mot miljön.

Vad behövs för ett smart hem?

Du behöver en internetuppkoppling i hemmet för att kunna ansluta olika enheter till nätverket. Det kan exempelvis vara en mobil, tv eller lampa. Du kan välja att köpa helt ny smart utrustning eller digitalisera din nuvarande med hjälp av smarta tillbehör.

Hur blir man snickare?

Utbildning till snickare ges antingen genom gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram, eller på Komvux eller Yrkeshögskolan. Efter utbildning på gymnasiet arbetar man som lärling i ett par år och gör sedan ett yrkesteoretiskt prov innan man får ett yrkesbevis. Ett annat alternativ är att bli anställd som lärling på ett byggföretag utan utbildning och sedan studera teori på distans genom Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.

Vad gör en snickare?

En snickare arbetar kort och gott med att snickra, och dessa snickeriarbeten kan innefatta allt från stora byggprojekt eller renoveringar till mindre sniderier. Yrket passar utmärkt för den som uppskattar fysiskt arbete, är kreativ, händig och gillar att arbeta i varierade miljöer.

Vad kostar en snickare i timmen?

Genom Clas Fixare betalar du timpris för snickare. Ett genomsnittligt pris för snickare är 570 kronor i timmen efter rotavdrag. När snickare anlitas kan du ha rätt till detta avdrag, vilket sänker din totala kostnad för snickaren. Vi hjälper såklart till med ansökan i så fall!

Hur blir man snickare i Stockholm?

Utbildning till snickare i Stockholm ges antingen genom gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram, eller på Komvux eller Yrkeshögskolan. Efter utbildning på gymnasiet arbetar man som lärling i ett par år och gör sedan ett yrkesteoretiskt prov innan man får ett yrkesbevis. Ett annat alternativ är att bli anställd som lärling på ett byggföretag i Stockholm utan utbildning och sedan studera teori på distans genom Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.

Vad gör en snickare i Stockholm?

En snickare i Stockholm arbetar kort och gott med att snickra, och dessa snickeriarbeten kan innefatta allt från stora byggprojekt eller renoveringar till mindre sniderier. Yrket passar utmärkt för den som uppskattar fysiskt arbete, är kreativ, händig och gillar att arbeta i varierade miljöer.

Vad kostar en snickare i timmen i Stockholm?

Genom Clas Fixare betalar du timpris för snickare. Ett genomsnittligt pris för snickare i Stockholm är 570 kronor i timmen efter rotavdrag. När snickare anlitas kan du ha rätt till detta avdrag, vilket sänker din totala kostnad för snickaren. Vi hjälper såklart till med ansökan i så fall!

Vad kostar städning?

Kostnaden för städning varierar beroende på tjänsten. För exakta priser, vänligen kontakta oss.

Vilka tjänster utför ni?

Vi erbjuder en rad tjänster som hemstädning, flyttstädning, storstädning, kontorsstädning, visningsstädning och trappstädning till både privatkunder och företag.

Varför får jag stopp i avloppet?

Stopp i avloppet kan orsakas av olika faktorer, inklusive ansamling av hår, matrester, fett och smuts. Även felaktig installation av avloppsrör eller strukturella problem i avloppssystemet kan leda till stoppningar.

Kan man spola avlopp själv?

Ja, många mindre stoppningar kan du rensa själv med rätt verktyg och teknik. Följ stegen i vår steg-för-steg-guide för att få en översikt av hur du gör det. Om problemet är allvarligt eller återkommande, är det dock bäst att anlita en professionell rörmokare för hjälp.

Vilka verktyg kan man använda när det är stopp i avloppet?

För att rensa ett stopp i avloppet kan du använda följande verktyg och metoder:

 • Avloppsrensare
 • Hemgjord lösning med bakpulver och vinäger
 • Skruvmejsel och hink för att ta bort vattenlåset
 • Hink för att samla upp spillvatten

Tveka inte att använda dessa verktyg om du står inför ett stopp i avloppet och följ vår steg-för-steg-guide för att åtgärda problemet.

Hur löser man stopp i avlopp?

För att lösa ett stopp i avloppet, använd någon av metoderna som beskrivits tidigare i artikeln. Börja med de enklare alternativen, som rengöring av vattenlåset eller användning av en avloppsrensare. Om problemet kvarstår, överväg att kontakta en rörmokare.

Hur rengör jag rören till avloppet i köket?

Rengöring av rören i köket kan göras genom att använda avloppsrensare eller rörrengöringsmedel. Följ instruktionerna på förpackningen noggrant och skölj noggrant med vatten efteråt.

Vad ska man göra om det blir stopp i avlopp kök?

Om du upptäcker ett stopp i avlopp kök, börja med att rengöra avloppsröret, vattenlåset och sifonen. Använd rörrengöringsmedel om det behövs. Om problemet kvarstår, överväg att kontakta en rörmokare för professionell hjälp.

Varför sjunker vattnet undan i toaletten?

Vattnet kan sjunka undan på grund av en propp i avloppet som hindrar vattnets flöde, eller på grund av problem med själva toaletten som till exempel en defekt tätningsring.

Kan en toalett svämma över?

Ja, en toalett kan svämma över om blockeringen hindrar vattnets flöde och leder till överfyllnad. Det är viktigt att snabbt stänga av vattnet och adressera blockeringen för att förhindra översvämning.

Vad gör man om toaletten inte spolar?

Om toaletten inte spolar bör du först kontrollera om det finns några synliga blockeringar eller skador. Om problemet kvarstår, prova att använda verktyg som sugkopp eller rensband för att avlägsna blockeringen.

Vad gör man om det kluckar i avloppet?

Rengör vattenlåset, därefter fyller du en diskho och släpper ut vattnet. Om det bildas en fin virvel är det ett tecken på att avloppsrören mår bra. Om vattnet gungar ojämnt ner eller om du hör att det kluckar är det ett tecken på att det fortfarande är stopp i rören som måste åtgärdas.

Hur mycket tilläggsisolering behöver jag?

Mängden tilläggsisolering som krävs beror på flera faktorer, inklusive den befintliga isoleringens tjocklek och material, klimatförhållanden och önskat prestandanivå. Rådgör gärna med oss på Clas Fixare för att få en exakt bedömning.

Varför bör jag överväga tilläggsisolering?

Tilläggsisolering har flera fördelar, exempel minskade energikostnader genom att minska värmetransferen, förbättrad komfort genom att bibehålla en stabilare inomhustemperatur och minskad miljöpåverkan genom att minska energiförbrukningen.

Vad är tilläggsisolering?

Tilläggsisolering även kallat efterisolering är när man lägger till extra isolering till en befintlig byggnad för att förbättra dess energieffektivitet och förbättra komforten i byggnaden genom att skapa en jämnare inomhustemperatur med minskat drag.

 

 

Är ni försäkrade?
 • Ja, vi har en heltäckande försäkring genom IF. Den gäller både under arbetet och under resa till och från uppdraget
Vilka orter täcker Clas Fixare?
 • Vi kan hjälpa till i hela Stockholm, dvs från Upplands Väsby och Vallentuna i norr, Värmdö i öster, Haninge i söder och Ekerö i väst samt Uppsala. För småfix och monteringstjänster kan vi även hjälpa till i Göteborg och Malmö.
 • Mot en tilläggsavgift kan vi även ta vissa uppdrag utanför upptagningsområdet.
Vad kan jag få hjälp med / vilka tjänster erbjuder ni?

Clas Fixare kan hjälpa till med det mesta i hemmet – allt ifrån att sätta upp en hylla på väggen till att bygga altaner och renovera lägenheter. På vår webbsida kan du bläddra mellan hela vårt tjänsteutbud. Om du inte hittar det du söker, be om en offert och beskriv ditt ärende så återkommer vi så snart vi kan.

Kan vem som helst boka Clas Fixare?

Ja, alla kunder som finns inom vårt geografiska område samt är medlemmar i club clas kan anlita Clas Fixare – både privatpersoner och företag

Hur bokar man Clas Fixare?

Beroende på vilken tjänst nu önskar ha hjälp med så kan du boka via vår webbsida alternativt ringa oss på 010-410 69 00. Vi tar även emot bokningar på kontakt@clasfixare.se eller varför inte använda vår webbchatt och boka där? Det viktigaste är att du väljer det sätt som passar dig bäst. Vi finns alltid här för att svara på frågor och ta emot din önskan så fort vi kan.

Vilken är den vanligaste typen av värmesystem i Sverige?

I Sverige är fjärrvärme den vanligaste typen av värmesystem. Detta system innebär att värmen genereras centralt och distribueras via ett nätverk av rör till olika fastigheter. Fjärrvärme är populärt på grund av dess bekvämlighet, pålitlighet och relativt låga miljöpåverkan jämfört med andra värmemetoder.

Vad kostar det att byta värmesystem?

Kostnaden för att byta värmesystem kan variera beroende på flera faktorer, inklusive typ av system, fastighetens storlek och befintlig infrastruktur. För en exakt uppskattning är det bäst att kontakta en kvalificerad hantverkare för en personlig bedömning och offert baserad på dina specifika behov.

Vilken uppvärmning är billigast?

Det billigaste alternativet för uppvärmning kan variera beroende på olika faktorer. Generellt sett kan värmepumpar vara ett av de mest kostnadseffektiva alternativen på lång sikt, med lägre driftskostnader jämfört med traditionella el- eller oljeuppvärmningssystem.

Hur kan Wiser-produkter hjälpa mig att effektivisera energihanteringen i mitt hem?

Wiser-produkterna är utformade för att ge dig bättre kontroll över ditt energiförbrukning. Genom att använda smarta termostater kan du optimera temperaturinställningar och schemalägga uppvärmning och kylning för att spara energi. Smarta ljusstyrningssystem kan hjälpa till att minska onödig belysning och smarta uttag kan styra energiförbrukningen för anslutna enheter. Med hjälp av Wiser-produkter kan du övervaka och anpassa din energianvändning för att effektivisera och spara kostnader.

Vilka produkter ingår i Wiser Schneider Electrics serie?

Schneider Electrics Wiser-serie inkluderar smarta hemlösningar och energihanteringssystem. Det kan omfatta produkter som smarta termostater, smarta ljusstyrningssystem, smarta uttag och brytare, samt centrala styrenheter och hubbar för att integrera och styra olika enheter i hemmet.

Kan jag installera Yale Doorman Classic själv?

Yale’s lås är speciellt utformade för enkel installation, så att den genomsnittliga gör-det-självaren kan göra låsinstallationen med lätthet. För dig som inte vill, eller har tid, går det bra att kontakta oss så hjälper vi dig.

Uppfyller Yale Doorman Classic kraven för Godkänd låsenhet?

Ja. Yale Doorman Classic har ett certifikat för godkänd låsenhet utfärdat av SBSC enligt SSF 3523 låsklass S3 och är listade på Säkerhetsguiden som ges ut av Svenska Stöldskyddsföreningen, SSF.

Certifieringen gäller bortasäkert läge med blockerade användarkoder och låsöppning med nyckelbricka eller med appen Yale Access.

Uppfyller Yale Doorman L3/L3S kraven för Godkänd låsenhet?

Ja. Yale Doorman L3S har ett certifikat för godkänd låsenhet utfärdat av SBSC enligt SSF 3523 låsklass S3 och är listade på Säkerhetsguiden som ges ut av Svenska Stöldskyddsföreningen, SSF.

Certifieringen gäller bortasäkert läge med blockerade användarkoder och låsöppning med nyckelbricka eller med appen Yale Acces

Kan jag installera Yale Doorman L3 själv?

Yale’s lås är speciellt utformade för enkel installation, så att den genomsnittliga gör-det-självaren kan göra låsinstallationen med lätthet. För dig som inte vill, eller har tid, går det bra att kontakta oss så hjälper vi dig.