Frågor och Svar

Våra mest vanliga frågor

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna. Om du inte hittar det du söker är du varmt välkommen att kontakta våra duktiga medarbetare på kundservice. Vi hjälper dig gärna på telefon, chatt eller via vår smidiga bokning online. Vi ser fram emot att diskutera och ge råd kring det du vill ha hjälp med i ditt hem!

📞010-410 69 00
kontakt@clasfixare.se

Kommer föreningens elkapacitet att räcka?

Det beror på hur många laddboxar man vill installera och hur stora säkringar som finns idag. Oftast brukar man kunna höja upp mätarsäkringarna om nuvarande lösning inte räcker till.

Hur blir man behörig elektriker?

Efter godkänd och avslutad lärlingstid på ett elföretag får man ett certifikat som bevisar fullgjord utbildning. Det är Elbranschens centrala yrkesnämnd som utfärdar certifikatet.

Vad krävs för att bli elektriker?

Det krävs en grundläggande utbildning för att bli elektriker. Det sker på gymnasiets El- och energiprogram, och därefter fortsätter man som lärling på ett elföretag. Det finns även utbildningar inom Yrkeshögskolan med inriktning mot elinstallationer.

Vad gör en elektriker?

Arbetsdagen för en elektriker kan inkludera allt från att reparera elektriska anläggningar till att installera el i nybyggda bostäder eller förse företag med nya larmsystem.

Vad kostar en elektriker i timmen?

Med Clas Fixare betalar du timpris för din elektriker. Kostnaden för en elektriker varierar alltså beroende på hur lång tid jobbet tar att utföra. Du kan också ha rätt till rotavdrag när du anlitar elektriker, och i så fall hjälper vi dig att ansöka om detta. Timdebitering för en elektriker ligger då på ungefär 750 kronor, inklusive rotavdrag  för mindre uppdrag. Det tillkommer även en extra serviceavgift för elektriker som ser likadant ut oavsett hur många timmar du behöver hjälp – 195 kronor.

Vilken laddbox ska jag köpa?

Vårt råd är att framtidssäkra behovet och köpa minst en 11kW-laddbox som använder 3-faser samtidigt även om du idag kör tex en laddhybrid. Den dagen du vill skaffa en renodlad elbil så klarar din laddbox av det.

Vad är lastbalansering?

En lastbalanserare är en ”pryl” som jämnar ut flödet och förhindrar överbelastning i elsystemet – så att inte säkringarna går. Exempelvis så jämnar lastbalanseraren ut flödet när mycket el förbrukas i hemmet (tex när du lagar mat eller kör diskmaskinen).

Vad kostar det att ladda bilen?

Normalt drar en bil 2 kWh per mil. 1 kWh kostar ca 1,25 kr om man laddar hemma i dagsläget. Om du använder en publik laddare kostar det ca 3 kr per kWh men priserna varierar.

Hur snabbt kan jag ladda bilen?

Det beror på vilken effekt laddboxen är inställd på, hur många faser din bil kan laddas på och vilken bilbatterikapacitet (kWh) man har. Men i snitt mellan 6-10 timmar

Varför är det säkarare att ladda bilen med en laddbox?

Att ladda elbilen från ett vanligt vägguttag kan leda till överhettning då elinstallationen inte klarar av belastningen av så höga strömmar under en längre tid och något som Elsäkerhetsverket avråder ifrån. En laddbox har inbyggda säkerhetsfunktioner och kommunicerar med bilen bara om den är korrekt ansluten. Den kommunikationen saknas mellan ett vägguttag och elbilen.

Vad gör en målare?

Måleri handlar inte bara om att sätta ny färg på tak eller väggar. Målare är proffs på grundliga behandlingar av alla sorters ytor! Underlaget som får ny kulör kan vara golv, väggar, tak, fasader, fönster och lister.

Hur snabbt målar en målare?

I regel brukar det ta en målare mellan 3–4 timmar per strykning och 20 kvadratmeter. Arbetet kan alltså ta cirka 12 timmar om väggarna ska målas tre gånger. Torktid av färgen och förarbetet som till exempel spackling gör att den totala arbetskostnaden blir högre.

Vad krävs för att bli målare?

Utbildning för målare sker via gymnasiets treåriga byggprogram. De som vill få jobb som målare tar specifika kurser under årskurs två och tre. Efter utbildningen jobbar man som lärling ett par år, innan man kan avlägga ett gesällprov för att bevisa sin färdighet. Det går även att bli målare utan utbildning genom att gå några extra år som lärling på en målerifirma.

Hur mycket kostar en målare i timmen?

Du betalar timpris för målare från Clas Fixare. En genomsnittlig kostnad för målare ligger på 570 kr/tim ink moms efter rotavdrag. Målarens kostnad kan alltså bli lägre tack vare rotavdraget, och om du har rätt till avdraget så hjälper vi dig med ansökan.

Vad har ni för garantier / hur reklamerar jag om jag inte är nöjd?

Vi följer konsumenttjänstlagen. Den innebär att man som kund måste höra av sig utan dröjsmål när man upptäcker eventuella fel. Beroende på vad som gått snett så har man som kund ibland upp till 3 år på sig att reklamera. Självklart försöker vi hjälpa alla kunder på bästa sätt!

Vad kostar det? / har ni Rut-/Rot-avdrag?

Alla priser på våra fasta tjänster finns på clasfixare.se. På clasfixare.se ser man priset både före och efter eventuellt RUT/ROT-avdrag. Utöver arbetskostnad kan en startavgift och eventuella materialkostnader tillkomma. Hittar man som kund inte det man behöver hjälp med så kan man skapa en bokningsförfrågan så återkommer Clas Fixare med ett prisförslag

Hur blir man rörmokare?

Det finns fyra alternativ när det gäller utbildning till rörmokare. En ung person som vill bli rörmokare kan gå gymnasiets VVS- och Fastighetsprogram med inriktning VVS. Det går även att utbilda sig på Komvux eller Yrkeshögskolan, alternativt börja arbeta som företagslärling utan utbildning. Certifikat får man sedan efter flera års arbete som lärling.

Vad gör en rörmokare?

Kärt barn har många namn! En rörmokare, VVS-rörmokare, rörläggare eller VVS-montör arbetar med att skapa bra inomhusmiljöer genom att montera rör och olika typer av system inom vatten och ventilation. En rörmokare arbetar i alla sorters fastigheter – rörmokaren kan dels hjälpa till i din bostad men också på exempelvis ett företag.

Vad kostar en rörmokare i timmen?

Du betalar timpris för rörmokare genom Clas Fixare. Ett ungefärligt pris för rörmokare ligger på 770 kronor i timmen efter rotavdrag. Rörmokarens pris kan alltså bli lägre genom avdraget, och om du har rätt att få avdrag så hjälper vi till med ansökan. Det tillkommer även en startavgift på 195 kronor oavsett hur lång eller kort tid arbetet tar.

Hur blir man snickare?

Utbildning till snickare ges antingen genom gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram, eller på Komvux eller Yrkeshögskolan. Efter utbildning på gymnasiet arbetar man som lärling i ett par år och gör sedan ett yrkesteoretiskt prov innan man får ett yrkesbevis. Ett annat alternativ är att bli anställd som lärling på ett byggföretag utan utbildning och sedan studera teori på distans genom Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.

Vad gör en snickare?

En snickare arbetar kort och gott med att snickra, och dessa snickeriarbeten kan innefatta allt från stora byggprojekt eller renoveringar till mindre sniderier. Yrket passar utmärkt för den som uppskattar fysiskt arbete, är kreativ, händig och gillar att arbeta i varierade miljöer.

Vad kostar en snickare i timmen?

Genom Clas Fixare betalar du timpris för snickare. Ett genomsnittligt pris för snickare är 570 kronor i timmen efter rotavdrag. När snickare anlitas kan du ha rätt till detta avdrag, vilket sänker din totala kostnad för snickaren. Vi hjälper såklart till med ansökan i så fall!

Är ni försäkrade?
  • Ja, vi har en heltäckande försäkring genom IF. Den gäller både under arbetet och under resa till och från uppdraget
Vilka orter täcker Clas Fixare?
  • Vi kan hjälpa till i hela Stockholm, dvs från Upplands Väsby och Vallentuna i norr, Värmdö i öster, Haninge i söder och Ekerö i väst samt Uppsala. För småfix och monteringstjänster kan vi även hjälpa till i Göteborg och Malmö.
  • Mot en tilläggsavgift kan vi även ta vissa uppdrag utanför upptagningsområdet.
Vad kan jag få hjälp med / vilka tjänster erbjuder ni?

Clas Fixare kan hjälpa till med det mesta i hemmet – allt ifrån att sätta upp en hylla på väggen till att bygga altaner och renovera lägenheter. På vår webbsida kan du bläddra mellan hela vårt tjänsteutbud. Om du inte hittar det du söker, be om en offert och beskriv ditt ärende så återkommer vi så snart vi kan.

Kan vem som helst boka Clas Fixare?

Ja, alla kunder som finns inom vårt geografiska område samt är medlemmar i club clas kan anlita Clas Fixare – både privatpersoner och företag

Hur bokar man Clas Fixare?

Beroende på vilken tjänst nu önskar ha hjälp med så kan du boka via vår webbsida alternativt ringa oss på 010-410 69 00. Vi tar även emot bokningar på kontakt@clasfixare.se eller varför inte använda vår webbchatt och boka där? Det viktigaste är att du väljer det sätt som passar dig bäst. Vi finns alltid här för att svara på frågor och ta emot din önskan så fort vi kan.