Vad kostar det att renovera ett badrum?

Går du i renoveringstankar? Mångas dröm är att renovera badrummet. Men den stora frågan alla ställer sig är: vad kostar det att renovera ett badrum? Dem flesta har förmodligen hört skräckhistorier om att badrum och kök är det dyraste att renovera i hemmet. Vilket stämmer, till stor del, men det beror i allra högsta grad på materialvalet (och vilka hantverkare).

Att renovera badrummet kan betyda väldigt många saker, det kan till exempel handla om att byta ytskiktet, installera nya badrumsskåp med belysning, byta ut inredningen, dra rör och el. Därför är det svårt att säga en exakt summa. Men en fullständig renovering är ju självklart dyrare eftersom man måste anlita fler hantverkare som VVS-montör, elektriker, snickare osv.

 

Vad kostar det att renovera ett badrum

Vilka kostnader tillkommer när man renoverar ett badrum?

Man kan räkna med att ett badrum av standardkvalitet landar någonstans mellan 5 – 10 000 kr / m2 och då räknar vi med ”normal” materialkostnad.

Ett lyxigare badrum med exklusiv inredning kan landa mellan 10 – 20 000 kr / m2. Som du ser handlar mycket om vad för typ av material du väljer och vilken prisnivå du vill ligga på.

En komplett badrumsrenovering kan alltså kosta någonstans mellan 50 000 kr – och uppåt.

Priset kan variera beroende på faktorer som

 

  • Material: Här finns det flera alternativ att välja på, exempelvis plastmatta, kakel och klinkers. Plastmatta är den billigare varianten. Om du väljer kakel och klinkers (vilket dem flesta förmodligen vill ha i ett nytt badrum) ska du fundera över hur exklusivt det ska vara? Priset kan nämligen variera en hel del och kan kosta allt från 100 kr upp till 1000 kr / m2. Även priset på tätskikt kan skilja sig åt beroende på materialval.
  • Storlek på badrummet: Storleken spelar självklart en avgörande roll på priset. Dels för den påverkar mängden material som krävs och arbetets tidsåtgång.
  • Stomkonstruktion: Är stommen av trä blir det enklare och billigare, än om det är exempelvis en betongplatta.
  • Geografisk lokalisering: Vart i landet man bor påverkar också. Det brukar vara billigare om man bor i mindre städer. I genomsnitt kostar en hantverkare mellan 400–600 kronor i timmen. Därutöver kan kostnader tillkomma för resa och servicebil.
  • Rot avdrag: Om du har möjlighet att nyttja ROT avdraget kan man räkna av 30 procent på timpriset upp till 100 000 kr.