Renovera badrum själv

Badrummet är ett av det rum i hemmet som används mest, och det flödar mycket vatten. Av den anledningen är det inte så konstigt att de allra flesta vattenskador sker i just badrummet. Risken för skador ökar dessutom om det är ett gammalt badrum. Därför kan det vara bra att renovera badrummet i god tid. Men frågan många undrar, kan man renovera badrum själv?

Och för att besvara den frågan kort och gott:

  • Ja! Det kan man. Men det är inget som vi rekommenderar.
  • Risken finns att det blir fel om du är inte har den rätta kunskapen och i värsta fall kan vare sig garantier eller försäkringar gälla.
  • Om du dock har kunskapen och kan utföra arbetet enligt branschreglerna är det helt okej och fullt möjligt att renovera badrum själv. Tänk dock på att det kan ta tid att utföra detta arbete. Räkna med cirka 4–6 veckor.

 

Renovera badrum själv

Planering är fundamentalt

Vare sig om du bor i en lägenhet eller villa, eller om du ska göra en större renovering eller en mindre, göra själv eller anlita hantverkare är planeringen A och O.

Börja med att fundera över era behov, vilka behov finns i hemmet? Vad ska badrummet fylla för funktion? Fundera till exempel över om ni vill ha dusch eller badkar, vad för typ av handfat, behöver ni tvättmaskin och/eller torktumlare?
Som följdfrågor behöver ni att installera en duschvägg? Måste ni dra och installera vägguttag till tvättmaskin/torktumlare?

Gör en budget

Det är alltid bra att ha en budget för att hålla koll på kostnaderna, om det är stora förändringar måste du vara beredd på att betala mer.

Ska du flytta brunnar? Flytta toalett stol eller avlopp, ja då blir det dyrare. Ska du dessutom installera olika fasta el installationer blir även det dyrare. Samt val av inredning som klinker och kakel.

Renovera själv

Om du ska ge dig på att renovera badrummet själv måste du ha goda kunskaper och följa dem regler som gäller. Annars finns risken att försäkringen inte gäller. Tänk även på att vissa jobb måste utföras av behöriga fackmän, som till exempel el installationer.

När det gäller VVS är det bra att låta en auktoriserad specialist utföra jobbet men det kan göras själv om man önskar det.