Checklista vid renovering

Har du köpt ett renoveringsobjekt som kräver ett rejält ansiktslyft? Eller du kanske har sparat i några år för att renovera badrummet, köket eller husfasaden? Oavsett vad du är i för situation kan processen vid första anblick kännas lång och krånglig. Så behöver dock inte fallet vara, så länge du har god framförhållning, planerar väl och inte tar några förhastade beslut.

Om du följer den här tydliga checklistan under din renovering vågar vi nästan lova att processen kommer kännas betydligt enklare. Vad är egentligen bra att tänka på för att få renoveringen att flyta på smidigt, och vad kan prislappen hamna på i slutändan?

Renovering hantverkare golv

1. Planera renoveringsarbetet i god tid

God planering är alltid ett lyckat recept för att ro din renovering i hamn. Alla renoveringsprojekt kräver nämligen en hel del framförhållning och många punkter att pricka av innan arbetet ens kan påbörjas. 

 • Bygglov eller bygganmälan: Behöver du ansöka om bygglov, göra en bygganmälan eller kanske ansöka om tillåtelse från din bostadsrättsförening?
 • Prata med banken: Planerar du att kanske utöka bolånet, eller möjligtvis ansöka om ett så kallat renoveringslån?
 • Hantverkare: Jämför offerter från olika firmor, kolla in referenser, kontrollera om den tänkta hantverkaren har F-skatt och saknar betalningsanmärkningar.
 • Eventuellt tillfälligt boende: Behöver du någonstans att bo tillfälligt under tiden som renoveringen är igång?

2. Om du ska anlita hantverkare

Chansen är stor att du behöver anlita en eller flera hantverkare vid en större renovering. Vissa arbeten måste enligt lag utföras av certifierade yrkesmän för att din försäkring ska gälla, exempelvis elinstallationer och VVS-arbeten. Du kan även behöva anlita rivare, målare, snickare, rörmokare eller plattsättare. Vi rekommenderar att du begär in och jämför olika offerter från flera entreprenörer innan du tar ett beslut. Kolla även upp via Byggförmedling om hantverkaren är medlem i en branschorganisation. Du vet väl förresten om att vi på Clas Fixare kan hjälpa till med alla typer av hantverkstjänster vid renovering?

Skriv kontrakt

Om du väljer att ta hjälp av en hantverkare är det viktigt att ni kommer överens om vissa saker i förhand och skriver ett tydligt kontrakt på detta. Till exempel:

 • dina förväntningar och arbetets omfattning
 • när arbetet ska påbörjas samt avslutas
 • vad som sker om arbetet blir försenat
 • vad du ska betala inklusive moms
 • vad som sker vid eventuella tilläggsarbeten eller felaktigheter
 • vem som ansvarar för materialinköp och städning
 • när och hur betalningen ska ske
 • eventuellt rotavdrag.

3. Planera budgeten

Genom att ordna en budget för ditt renoveringsprojekt kan du undvika att kostnaderna drar iväg till överraskande höga summor. Kom dock ihåg att det ändå är en god idé att ha en extra buffert. Under de flesta renoveringsprojekt dyker det oftast upp några oförutsägbara kostnader.

budget renovering

Prisexempel – vad kan en renovering kosta?

Om du aldrig tidigare renoverat något i hemmet kan det naturligtvis vara svårt att veta vad saker och ting kan landa på prismässigt. Därför delar vi gärna med oss av ett ungefärligt prisexempel för vanliga typer av renoveringar i hemmet – både inomhus och utomhus.

Tak

Betongpannor, tegeltakpannor och plåttak har en ungefärlig livslängd på 45 år. Om huset är gammalt kan det alltså vara hög tid för ett takbyte. Det ungefärliga priset för ett tegelpannetak med takkupa på 130 kvadratmeter är 160 000 kronor exklusive rotavdrag.

Fasad, fönster och ytterdörrar

Det ungefärliga priset för fasadbyte och tilläggsisolering på ett hus runt 120 kvadratmeter är 115 000 kronor. Priset för två ytterdörrar och nio fönster hamnar i sin tur runt 180 000 kronor.

Husgrund

Huset måste ha ett fullgott dräneringssystem som leder bort nederbörd från husgrunden. Ett ungefärligt pris för en dränering av ett hus på 120 kvadratmeter är 95 000 kronor.

Badrum

Badrummet har förvisso en liten yta, men det brukar ändå vara dyrt att renovera. Räkna med åtminstone 220 arbetstimmar, och att du behöver anlita flera hantverkare. Om hantverkarna tar 600 kronor i timmen hamnar slutpriset på cirka 170 000 kronor innan rotavdrag. Renovering av ett badrum utan dusch eller badkar hamnar runt 80 000 kronor.

Kök

För ett mellanstort kök med upp till 20 stommar krävs det i snitt 160 arbetstimmar, och flera olika hantverkare. Innan rotavdrag hamnar den totala kostnaden i så fall runt 119 500 kronor med byggmaterial, transporter och sophantering inräknat.

Golv och måleri

Spackling och målning av tak och väggar har ett ungefärligt pris på 1 500–2 000 kronor per kvadratmeter. Om du även önskar att måla om dörrar, fönster och socklar får du räkna med ytterligare 1 000 kronor per kvadratmeter. Slipning och behandling av golv har i sin tur en kostnad på upp till 400 kronor per kvadratmeter.

El

Har du ett gammalt hus med omoderna kopplingar och kablage? Eller har den tidigare ägaren gjort bristfälliga installationer? Då kan det vara läge att riva ut hela det gamla elsystemet och göra en uppgradering. För elinstallationer som kabeldragningar, nya eluttag samt knappar kan du räkna med ett ungefärligt pris på 1 500 kronor per kvadratmeter.

4. Anlita en renoveringsarkitekt

Om du har svårt att föreställa dig det färdiga resultatet kan du anlita en renoveringsarkitekt och få värdefull hjälp på vägen. En renoveringsarkitekt hjälper exempelvis till med:

 • smart planlösning
 • tips på möblemang
 • färgval
 • compact living
 • ljussättning.

renoveringsarkitekt

5. Inredning och material

När det kommer till inköp av inredning och material har du två alternativ – att välja ut och köpa det själv eller ta hjälp av en hantverkare. Du kan själv finna inspiration i exempelvis inredningstidningar eller på inredningshemsidor. Om du däremot är ute efter mer unikt material kan en hantverkare ha god kunskap om var materialet är lättast att få tag på.

6. Övervaka renoveringsprocessen

När själva renoveringen sätter igång är tålamodet din allra bästa vän. Var förberedd på både misstag och förseningar så att du inte blir alltför besviken om det inte flyter på som du hoppats. Vi rekommenderar varmt att du dokumenterar processen ur försäkringssyfte, och att du har en regelbunden dialog med anställda hantverkare för att undvika missnöje och missförstånd.

renovering checklista

7. Utvärdera resultatet

Genom att undersöka bostaden direkt efter renoveringen kan du hitta eventuella felaktiga monteringar, och förbättra dina egna förutsättningar inför framtida renoveringar. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en besiktningsman som kan göra en bedömning kring hur väl resultatet stämmer överens med ditt och hantverkarnas avtal. Det kan också vara en god idé att omvärdera bostaden med hjälp av en mäklare. Om bostadsvärdet ökat tack vare renoveringen kan du lägga om lånen, eventuellt sänka dina kostnader och även minska amorteringskrav.