Checklista – 10 viktiga saker att tänka på inför badrumsrenoveringen

Har det äntligen blivit dags att sätta igång med renoveringen av badrummet? Då är det A och O att strukturera upp och planera arbetet ordentligt! Här finner du våra allra bästa tips på vad som är bra att tänka på inför din badrumsrenovering.

1. Anlita hantverkare eller renovera själv?

Att renovera ett badrum är avancerat och kräver särskilda behörigheter inom VVS och el. Om du inte själv känner dig särskilt road eller intresserad av renoveringsarbeten är det en god idé att lämna över det till någon annan. Om du däremot är hyfsat händig och framförallt noggrann finns det inget som säger att du inte kan klara av delar av en badrumsrenovering själv. Om du bestämmer dig för att anlita en hantverkare är hela 30 % av kostnaden avdragsgillt, tack vare rotavdraget.

Badrumsrenovering guide

2. Ha framförhållning – bra hantverkare är ofta uppbokade

Vill du anlita en hantverkare? Då är det viktigt att börja leta efter rätt person tidigt i processen. De bästa firmorna är i många fall uppbokade för lång tid framöver, så om du inte har framförhållning kan du behöva vänta ett bra tag. Kom ihåg att vi på Clas Fixare gärna hjälper till! Vi utför alla typer av hantverkstjänster inom badrumsrenovering.

3. Byggregler vid badrumsrenovering

När det gäller renoveringsarbeten som rör vatten, avlopp och våtrum finns det ganska många regler du behöver förhålla dig till. Oavsett om du ska anlita en hantverkare eller renovera badrummet på egen hand är det viktigt att du har full koll på dessa. Om arbetet inte utförs på ett korrekt sätt kan det nämligen stå dig dyrt senare. Det styrande regelverket för egna renoveringar i hemmet kallas för Boverkets byggregler, och när det kommer till badrum ska du följa branschregelverket som kallas BBV. Det står för Byggkeramikrådets Byggregler för Våtrum.

Badrumsrenovering

4. Kontakta försäkringsbolaget

Kom ihåg att kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vilka krav som renoveringen behöver uppfylla för att försäkringen ska gälla. Det är oerhört viktigt att alla delar av badrumsrenoveringen sker fackmannamässigt, annars finns det risk att du går miste om ersättning om det skulle uppkomma skador i framtiden.

 

5. Planera badrumsinredningen

Många tycker att valet av inredning är en av de roligaste delarna av en badrumsrenovering, och till mångas stora glädje är just den biten viktig redan i ett tidigt skede. Nästa steg innefattar nämligen att mäta och skissa upp hur badrumsinredningen ska placeras. Det finns en hel del saker som är bra att tänka på när du ska välja inredning till ditt nya badrum.

  • Rengöring, svängrum och förvaring: Lämna tillräckligt med plats för att enkelt kunna städa, och även röra dig fritt i badrummet utan att det känns för trångt. Glöm inte heller bort vikten av bra förvaringsmöjligheter.
  • Placering av vatteninstallation, avlopp och el: Var är det lämpligast att placera toalettstol, handfat, dusch, badkar och golvbrunnar? Det är också en god idé att planera placeringen av eluttagen noga, eftersom du med största sannolikhet kommer vilja använda exempelvis hårtork och eltandborste i badrummet. Du behöver också planera övriga elinstallationer för belysning, handdukstork och eventuell golvvärme.
  • Placering av element: Om du inte vill ha golvvärme är element ett bra alternativ, och placeringen av dessa påverkar placeringen av badrumsinredningen.
  • Belysning: Planera för både starkare allmänljus och mjukare stämningsbelysning.
  • Blandare: Vilka typer av blandare passar den genomgående stilen i badrummet? Finns det några särskilda funktioner du vill ha när det kommer till blandaren i duschen?

6. Skissa upp ditt nya badrum

Under planeringen av din badrumsrenovering kan du underlätta rejält för dig själv genom att mäta upp rummet och ordna en skalenlig skiss. Markera ut de nuvarande vattendragningarna samt dörrar och fönster. Detta är avgörande när det kommer till valet av badrumsinredning, och för installation av vatten och el. Du behöver även veta höjden på taket för att budgetera material för yt- och tätskikt, men också för att veta vilka badrumsmöbler du kan välja mellan.

badrum

7. Tätskikt

I moderna våtrum behöver det finnas vattentäta skikt i både väggar och golv. Tätskikten kan antingen bestå av en slags folie eller en flytande massa som målas i flera lager under ytskiktet. Det behövs däremot inget tätskikt om ditt badrum har gjutet betonggolv. Det är A och O att tätskikten i badrummet appliceras på rätt sätt om du vill undvika vattenskador i framtiden. Om du känner dig minsta osäker är det alltså en god idé att ta hjälp av ett proffs.

8. Välj material till golv och väggar

Golvet i badrummet ska tåla mycket, och samtidigt komplettera den övriga inredningen. Det finns en rad olika material att välja mellan när det kommer till badrumsgolv – exempelvis klinkers, våtrumsmatta, microcement, natursten och kompositmaterial. När det kommer till väggarna är kakel ett populärt alternativ, men du kan även välja våtrumsfärg, tapet eller natursten. Det finns för- och nackdelar med samtliga material och därför bör du göra en noggrann avvägning mellan förutsättningar, behov och smak.

9. Välj toalettstol, badkar och dusch

Toalettstol, badkar och dusch har såklart främst en praktisk funktion, men de kan också förstärka den stil du strävar efter i badrummet. Du behöver till exempel ta ställning till om du vill ha en traditionell toalettstol eller en vägghängd modell, samt om du vill placera in duschväggar eller en duschkabin. När det gäller badkar kan du välja mellan olika material som till exempel plast, emaljerad plåt eller gjutjärn med varierande prisklasser. Du behöver också fundera på om du vill ha ett badkar som står direkt på golvet, eller en modell med fötter, alternativt bygga in badkaret.

badkar

10. Slutbesiktning efter slutförd renovering

När badrummet är färdigrenoverat rekommenderar vi varmt att du låter en besiktningsman utföra en slutbesiktning. Besiktningsmannen ser till att allting är installerat och byggt enligt gällande branschstandarder, så därför är det en god idé att boka in besiktningen innan du ska betala en eventuell faktura för renoveringen. På så vis kan du kräva att eventuellt felaktigt arbete åtgärdas innan betalningen genomförs.

När du ska hitta en lämplig besiktningsman bör du i första hand se till att personen är SBR-godkänd. Det skadar inte heller om personen finns listad hos Byggkeramikrådet eller Säker Vatten. Då kan du känna dig trygg i vetskapen att du hittat en kunnig och professionell besiktningsman som vet vad han eller hon pratar om.