Belysning i hemmet – så skapar du mysig och vacker atmosfär med belysning
En bra variation och kombination av lampor kan göra underverk i hemmet – både ur estetisk synpunkt och rent funktionsmässigt. Optimal belysning är helt enkelt A och O för att få till den där hemtrevliga och genomtänkta känslan du alltid längtat efter.
Många inredningsexperter är överens om att de flesta hem har alldeles för få ljuskällor. Men vilken sorts belysning ska man egentligen använda, och var ska den placeras för bästa resultat? Här får du en komplett guide kring hur du på bästa sätt kan inreda med hjälp av belysning.
3 viktiga typer av ljuskällor
Upplever du att du kanske har många lampor, men att du ändå tycks sakna bra belysning när du gör vissa saker i hemmet? Då har du troligtvis främst inrett med så kallad stämningsbelysning och låtit två andra viktiga belysningstyper hamna i skymundan – funktionsbelysning och allmänbelysning.
Medan stämningsbelysningen bidrar med trivsel och harmoni så förser funktions- och allmänbelysningen hemmet med god ljussättning vid exempelvis matlagning, städning eller läsning. Därför är det oerhört viktigt att finna balansen mellan alla tre belysningstyper.
- Stämningsbelysning
Stämningsbelysning innefattar – precis som namnet antyder – den typ av lampor du väljer att inreda med för att få till en inbjudande och mjuk känsla i hemmet. Stämningsbelysningen är ett väldigt viktigt och vackert komplement till de övriga belysningstyperna.
I nuläget svämmar marknaden nästan över av alla vackra stämningslampor som går att hitta i en rad olika material och former. Stämningsljus kan komma i form av ljusslingor, hängande pendellampor i fönstret, klassiska golvlampor eller en bordslampa som placeras på sidobordet eller byrån. Kom ihåg att använda svaga glödlampor i dina stämningsarmaturer för att skapa ett varmt och behagligt ljus som inte bländar.
- Funktionsbelysning
Funktionsbelysning innefattar i sin tur den typen av lampor som ska underlätta för ögonen när du utför vissa sysslor i hemmet. Det kan handla om lampor över matbordet, spotlights över köksbänken, läslampor vid sängen och arbetsbelysning vid skrivbordet.
Funktionsbelysning är helt enkelt den typ av lampor som avger riktat ljus, till skillnad från exempelvis stämningsbelysning som ger ifrån sig ett diffust ljus. Funktionsbelysningen ska bidra med god ljussättning över en specifik och begränsad yta, utan att blända andra vid sidan av.
- Allmänbelysning
Till skillnad från den riktade funktionsbelysningen avger allmänbelysningen ett mer diffust ljus som lyser upp hela rummet på en gång. Badrums- och hallbelysning i form av taklampor och plafonder är klassiska exempel. Vi rekommenderar dock varmt att du investerar i allmänbelysning till alla rum i hemmet för att underlätta vid exempelvis städning.
För den här typen av belysning är det alltså en god idé att välja starka glödlampor som ger ifrån sig ordentligt med ljus. Om du vill kunna använda lampan vid andra tillfällen också – till exempel vid middagsbjudningar eller mysiga tv-kvällar i soffan – kan du koppla in en dimmer som låter dig justera ljusstyrkan. Läs gärna 5 vanliga inredningsmissar med belysning.
Belysning i köket: Viktigt att tänka på
När det gäller belysning i köket är det en god idé att placera ljuset på olika nivåer. Det optimala är allmänbelysning i taket, ljusrör eller spotlights under väggskåpen och ännu en riktad lampa över köksbordet. Om köket är stort och inrett med exempelvis vägghyllor, ett vitrinskåp eller en byrå kan du även placera ut stämningsbelysning på vissa ställen. Kanske en ljusslinga i vitrinskåpet eller en liten bordslampa på byrån?
Låt ljuskällorna i köket få sina egna strömbrytare, och installera gärna en dimmer för lamporna över köksbänken. Kom ihåg att du enligt Elsäkerhetsverket inte får installera dimmer i köket utan att ta hjälp av ett registrerat elföretag. Vi på Clas Fixare kan hjälpa dig med alla typer av hantverkstjänster – däribland även jobb inom el och belysning.
Optimal ljussättning av vardagsrummet
Vardagsrummet är ett av de rum i hemmet där du troligtvis vistas mest. Här är det alltså extra viktigt att planera belysningen noggrant. En bra grundregel är att installera mellan 5–10 ljuskällor med olika funktion och sprida ut på varierande höjder i rummet.
Vi rekommenderar god allmänbelysning i taket, möjlighet till riktat ljus vid till exempel läsfåtöljen och såklart stämningsbelysning i fönster, bokhyllor och på sidobord. Även i vardagsrummet rekommenderar vi att installera dimmer för takbelysningen – det är verkligen guld värt att kunna höja och sänka ljusstyrkan efter behov. Här kan du läsa mer om dimmer eller boka tjänsten för installation.
Så ordnar du mysig belysning i sovrummet
Vill du kunna läsa en bok innan läggdags? Då rekommenderar vi varmt att du sätter upp en riktad läslampa på väggen ovanför sängen. Om du sover intill någon annan och vill undvika att störa personen kan du istället placera två läslampor precis över huvudgaveln, eller sätta upp två riktbara lampor på vardera sida av sängen.
Glöm inte bort stämnings- och allmänbelysningen i sovrummet. I fönstret kan du med fördel hänga upp pendellampor eller placera bordslampor på fönsterbrädan, och i taket passar det perfekt med såväl plafonder som spotlights.
Ljussätt badrummet med olika sorters ljus
Badrummet är ett rum som kräver bra ljussättning, men du vill inte heller att ljuset ska vara alldeles för skarpt och bländande. Därför är det en bra idé att sätta in ett flertal strömbrytare för olika sorters ljus – till exempel en för badrumsskåpsbelysningen och en för lamporna/spotlights i taket. Då kan du enkelt anpassa ljuset beroende på om du städar, sminkar dig eller besöker toaletten sent på natten.
Så skapar du snygg hallbelysning
Hallen är det första rummet du ser när du kliver in i ett hem. Se därför till att skapa en inbjudande och samtidigt funktionell ljussättning. Allmänbelysningen i taket bör avge ordentligt med ljus eftersom hallen ofta saknar naturliga ljusinsläpp. Om hallen är formad som en avlång korridor kan du med fördel placera flera ljuskällor på rad i taket.
Kom även ihåg att kombinera allmänbelysningen med lämplig stämningsbelysning. Vägglampor är ett bra alternativ ifall det inte finns utrymme för någon annan typ av ljuskälla. Även när du inte befinner dig i hallen kan lamporna förbli tända och bidra med ett svagt och välkomnande ljus.
Belys hemmakontoret på bästa sätt
På senare år har det blivit allt vanligare att arbeta hemifrån. Om du har ett rum i hemmet som är avsett för till exempel kontorsarbete eller någon särskild hobby rekommenderar vi att kombinera takbelysningen med en praktisk arbetslampa. Rikta lampan ner mot tangentbordet eller bordsytan du vanligtvis brukar jobba vid.
Då ett hemmakontor oftast är avsett för flera timmars arbete i sträck är det viktigt att inte sätta in lampor runt omkring som kan störa eller blända ögonen. Välj istället harmonisk stämningsbelysning i form av till exempel pendellampor i fönstret, bordslampor på byrån eller en ljusslinga längs bokhyllan.
Relaterade tjänster för belysning i hemmet
Installera dimmer
1250 kr Boka nuInstallera taklampa – inomhus
1100 kr Boka nuInstallera lamputtag
1700 kr Boka nuInstallera strömbrytare
1300 kr Boka nuInstallera vägglampa fast elinstallation
1250 kr Boka nuFAQ: Så skapar du mysig och vacker atmosfär med belysning
Hur skapar man mysig belysning i hemmet?
- För att skapa mysig belysning kan du använda stämningslampor, ljusslingor och pendellampor som ger ett varmt och behagligt ljus.
Vad ska man tänka på vid belysning vardagsrum vägg?
- Vid belysning vardagsrum vägg är det bra att använda vägglampor för att skapa stämning eller riktat ljus vid läsfåtöljen. För en komplett lösning kan vi hjälpa dig att installera lamputtag.
Hur väljer man rätt mysiga lampor?
- Välj mysiga lampor som passar hemmets stil, till exempel bordslampor eller golvlampor med mjukt ljus för att skapa en hemtrevlig atmosfär.
Hur planerar man belysning hemmakontor?
- För belysning hemmakontor bör du kombinera takbelysning med en arbetslampa som riktar ljuset mot arbetsytan för att dina ögon inte ska bli trötta. Våra elektriker kan hjälpa dig med elinstallationer för optimal ljussättning.
Vilken roll spelar allmänbelysning i belysning i hemmet?
- Allmänbelysning är grundläggande för att ge ett jämnt ljus i hela rummet och är en viktig del av belysning i hemmet.
Vad är fördelen med en dimmer för mysig belysning?
- En dimmer gör att du kan justera ljusstyrkan, vilket är perfekt för att skapa mysig belysning vid olika tillfällen. Behöver du hjälp? Våra certifierade elektriker kan installera en dimmer för att justera ljusstyrkan.
Hur skapar man en harmonisk belysning vardagsrum vägg?
- Använd dimbara vägglampor eller spotlights som kan justeras för att skapa en flexibel och stämningsfull belysning vardagsrum vägg. Vi kan hjälpa dig att installera spotlights för bästa resultat.
Varför är det viktigt med belysning hemmakontor?
- Rätt belysning hemmakontor minskar belastningen på dina ögon och förbättrar fokus, särskilt vid långa arbetsdagar.
Hur kan stämningsbelysning förbättra belysning i hemmet?
- Stämningsbelysning ger ett varmt och inbjudande ljus som kompletterar allmän- och funktionsbelysning i belysning i hemmet.
Vilka lampor passar bäst som mysiga lampor?
- Mysiga lampor inkluderar ljusslingor, golvlampor med mjukt ljus och pendellampor som skapar en varm och avslappnad atmosfär.