Belysning i hemmet – 5 inredningsmissar med belysning

Vilken typ av belysning du har i hemmet spelar en betydande roll för såväl trivseln som den praktiska funktionen. Utan rätt belysning kan det dels bli en svår uppgift att exempelvis städa eller laga mat, samtidigt som rummet kan upplevas som kalt eller opersonligt. Hur ska man egentligen tänka och gå tillväga för att lyckas? Här får du läsa om några av de vanligaste missarna som många gör när de väljer belysning och inreder hemmet med lampor.

5 inredningsmissar med belysning

Miss 1: Att nöja sig med enbart taklampor

Allmänljus är ett begrepp som beskriver det ljus du behöver för att kunna äta, laga mat eller städa utan att bli störd av en för svag ljussättning. Allmänljuset handlar ofta om taklampor och lägger förvisso grunden till en god ljussättning i alla rum, men om du inte kompletterar taklamporna med fler ljuskällor blir det varken estetiskt tilltalande eller särskilt praktiskt. Taklampornas sken når sällan hela vägen ut till hörnen, vilket gör att det bildas skarpa kontraster mellan ljus och mörker i rummet. Att ordna en taklampa med extremt starkt ljus löser dock inte heller problemet – du behöver helt enkelt fler ljuskällor för att få till en mysig atmosfär.

Så löser du problemet

Den gyllene regeln när det kommer till belysning i hemmet är att du bör ha minst tre ljuskällor i varje rum. Släck taklampan när du inte behöver den av rent praktiska skäl och tänd istället stämningsljus, arbetsljus eller punktbelysning. Sprid ut ljuset och skapa en så trivsam känsla som möjligt genom att använda såväl vägglampor som golvlampor och fönsterlampor.

Miss 2: Att glömma bort stämningsbelysningen

Att hemmet är väl upplyst är inte det enda som räknas – det är också viktigt att kunna variera ljuset beroende på tillfälle. Som nämnt tidigare är det bra att ha många ljuskällor i varje rum, men om alla dessa ljuskällor är väldigt starka så försvinner lätt den där mysiga stämningen som du kanske är ute efter.

Så löser du problemet

Installera en dimmer för att på ett enkelt och smidigt sätt kunna variera din befintliga belysning! Då kan du själv välja när du vill ha en funktionell eller stämningsfull ljussättning. Andra lösningar är att använda varmare glödlampor till dekorationsbelysningen, eller att inreda med ett par ljusslingor i rummet. Kom ihåg att komplettera med levande ljus ibland för extra mysfaktor.

stämningsbelysning

Miss 3: Att underskatta funktionell arbetsbelysning

Det är lätt hänt att hemmet känns mörkt och opraktiskt om du glömmer bort att installera så kallad arbetsbelysning. Då saknar du nämligen god ljussättning när du ägnar dig åt olika sysslor eller aktiviteter som till exempel att läsa i fåtöljen, hacka grönsaker vid köksbänken eller arbeta vid skrivbordet.

Så löser du problemet

För mysiga lässtunder i vardagsrummet kan det passa bra med en golvlampa som är enkel att flytta runt. Eller varför inte särskilda vägglampor som går att vrida åt olika håll? För matlagning och andra förberedelser i hemmets hjärta är det i sin tur en god idé att sätta in spotlights över köksbänken/under köksskåp, eller hängande lampor över köksön.

Miss 4: Att skippa punktbelysningen

Punktbelysning är koncentrerat och riktat, och har ofta som uppgift att dra uppmärksamhet till exempelvis en särskild möbel, en snygg tavla eller något annat. Den här typen av belysning är det många som skippar, men faktum är att det både kan öka trivseln och vara oerhört praktiskt.

Så löser du problemet

Riktade lampor eller spotlights är utmärkta val för dig som vill ljusa upp en särskild plats i hemmet. Du kanske brukar bli irriterad när du gräver i hallgarderoben? Då kan det vara så att du behöver punktbelysning just där! Även trånga rum som du vill skapa en luftigare känsla i kan gynnas av punktbelysning som riktas uppåt och ger ljus åt väggarna.

punktbelysning

Miss 5: Att bara tänka praktiskt

Du kanske tror att du har koll på allt – arbetsbelysning, funktionalitet, myskänsla och minst tre ljuskällor i varje rum. Men det kanske ändå känns som att något fattas? Då kan det vara så att du fastnat i det praktiska och glömt bort att fokusera på själva designen på lamporna. Lampornas utformning spelar också en betydande roll för rummets helhetskänsla.

Så löser du problemet

Förutom att ge ljus till ett rum kan en lampa även fungera som ett blickfång i inredningen. När du ska köpa exempelvis en golv- eller fönsterlampa är det en god idé att även fundera på vilket intryck den ger när den är släckt. Var inte rädd för att testa olika färger eller former – alla lampor i hemmet eller ett rum behöver inte nödvändigtvis matcha.