Planera din köksbelysning
Ljussättningen av köket hamnar ofta långt ner på listan när det är dags för renovering. Belysningen känns helt enkelt mindre viktig och prioriteras inte förrän köksrenoveringen nästan är färdigställd. Faktum är dock att valet av lampor och ljus väger mycket tyngre än många kanske tror, och det är en bra idé att planera den noga redan från början.
Köket är ett rum där du spenderar längre stunder varje dag för att laga mat, äta och umgås, och då är det viktigt att rummet är utformat med både funktion och trivsel i åtanke. Tycker du det verkar krångligt att planera och välja belysning? Oroa dig inte – vi hjälper dig att ordna en såväl flexibel som praktisk och trivsam ljussättning i köket!
Flexibilitet är nyckeln till framgång
Det finns flera saker att ha i åtanke när du planerar din köksbelysning. Det finns dock en detalj som är extra viktig att tänka på – flexibilitet. Då kan du anpassa belysningen efter olika användningsområden och situationer. Köket behöver dels effektiv arbetsbelysning, men också allmänljus och mysig stämningsbelysning. Ett bra tips är att dela upp belysningen i flera grupper och sätta dimmer på varje grupp för att enkelt kunna anpassa ljuset efter aktivitet och tillfälle.
Enligt Elsäkerhetsverket får du utföra de flesta elarbeten inom belysning själv, men om du känner dig det minsta osäker rekommenderar vi att du anlitar ett proffs istället. Clas Fixare hjälper mer än gärna till! Vi utför alla typer av hantverkstjänster kring en köksrenovering.
Allmänljus – praktiskt ljus för vardagen
Taklampor är förvisso inte optimalt som ensam ljuskälla, men i kombination med arbetsbelysning och stämningsbelysning bidrar taklamporna till den perfekta ljussättningen i köket. Den allmänna köksbelysningen ser till att hela köket blir upplyst, vilket kommer väl till pass när du städar eller behöver se vad som finns i skåp och lådor.
Allmänljus går att skapa med hjälp av plafonder, lysrörsarmaturer eller spotlights som fördelas jämnt över taket. På senare år har det blivit alltmer populärt att välja det sistnämnda alternativet då spotlights gör det så enkelt att själv bestämma vilken spridning ljuset ska ha. Oavsett vilken typ av allmänljus du väljer rekommenderar vi varmt att du investerar i LED-belysning. LED-lampor bidrar inte bara till ett mer behagligt ljus utan även till en lägre energiförbrukning.
Arbetsbelysning – bli av med störande skuggor
För att få ut det mesta av ljussättningen i köket behöver du komplettera allmänljuset med god arbetsbelysning. Syftet med arbetsbelysningen är att reducera störande skuggor i största möjliga mån så att du tydligt kan se vad du gör medan du lagar mat, förbereder tillbehör eller bakar. Om du har vägghängda skåp i köket är det perfekt att installera ljusskenor eller spotlights på skåpets underkant för att få till en optimal ljussättning över bänkytorna.
Saknar du vägghängda hyllor och skåp? Då är pendellampor ett bra alternativ! Dessa kan med fördel hängas från taket för att sprida ljus över bänkytorna. Vägglampor där ljuset riktas nedåt är i sin tur ett annat alternativ som fungerar precis lika bra. För denna typ av belysning som ska nyttjas för praktiskt arbete är det bra att välja en neutral, vit färg med en färgtemperatur runt 3 500–4 000K.
Stämningsbelysning – få köket att komma till sin rätt
Visste du att det behövs minst fem ljuskällor i hemmets alla rum för att få till en trivsam atmosfär? Stämningsbelysningen är alltså oerhört viktig för att du ska få till en hemtrevlig känsla i köket. När du sitter ner och äter eller umgås i köket söker du med största sannolikhet en annan typ av belysning än den du använder vid städning eller matlagning.
Du kan till exempel använda pendellampor som belysning över matbordet – gärna med någon form av lampskärm så att ljuset blir helt bländfritt. Kom ihåg att inte hänga armaturen lägre än 70 centimeter över bordet så att personerna runt bordet kan se varandra utan problem. Utöver belysningen vid matbordet kan du komplettera med till exempel fönsterlampor och skåpbelysning. När du ska installera denna typ av mysbelysning är det viktigt att välja en varmvit färg på själva ljuskällan. En färgtemperatur runt 2 600–2 900K är perfekt.
Vill du veta mer om hur du belyser dina rum i hemmet? Läs vår guide – Så skapar du mysig och vacker atmosfär med belysning.