Välj rätt spotlights för ditt hem

Infällda downlights, eller spotlights som de oftast brukar kallas, är populärt att använda i de flesta rum i hemmet. Oavsett om du behöver belysning till sovrummet, köket eller badrummet kan spotlights vara den perfekta lösningen. De smälter in fint till de flesta inredningsstilar samtidigt som de ger ifrån sig ett harmoniskt men ändå praktiskt ljus. De kan dessutom även användas för att punktbelysa hyllplan i till exempel köksskåpen eller bokhyllan. Men vad är egentligen bra att tänka på när du ska välja spotlights till hemmet? Här får du våra fem bästa tips!

spotlight belysning

1. Därför bör du välja LED-lampor

LED-lampor har mängder av fördelar, och just därför är det ett självklart val för många. Faktum är att LED-lampor förbrukar ungefär 80 % mindre energi än både halogenlampor och glödlampor, och trots att lamptypen brukar vara dyrare kan effekterna av användningen göra att du tjänar tillbaka pengarna igen. LED har även en längre livstid och är betydligt mer brandsäkra, och är alltså väl värt att investera i när det är dags att fälla in spotlights i hemmet.

2. Hur många spotlights behöver du?

Om du ska installera spotlights som allmänbelysning i ett rum brukar det allmänna rådet vara att placera spottarna med ungefär en meters mellanrum. Kom dock ihåg att alla ytor och rum är unika, och att du även behöver ta hänsyn till rummets storlek och ljusinsläpp från fönster. Enligt Elsäkerhetsverket kan du installera spotlights på egen hand, men vi rekommenderar varmt att du anlitar ett proffs om du känner dig osäker. Clas Fixare hjälper mer än gärna till med såväl rådgivning som installation – faktum är att vi utför de flesta typer av hantverkstjänster.

3. Vilken färgtemperatur är du ute efter?

Färgtemperatur beskrivs genom värdet Kelvin, och denna temperatur avgör hur kallt eller varmt det vita ljuset upplevs av ett mänskligt öga. Vid låga temperaturer kan vitt ljus uppfattas som varmt och gult medan höga temperaturer istället drar åt det blå hållet. I hemmamiljöer används generellt sett oftast belysning med låg färgtemperatur eftersom det skapar en mer harmonisk och mysig känsla. Beroende på var du planerar att placera dina spotlights behöver du komma underfund med vilken färgtemperatur som passar bäst. En färgtemperatur mellan 2 700 och 3 000 K brukar vara lagom om du önskar ett varmt belysningssken i hemmet.

spotlight belysning

4. Viktigt att tänka på kring spridningsvinklar

Det är inte bara färgtemperaturen som är viktig att ta hänsyn till när du väljer spotlights, utan även spridningsvinkeln. Enkelt förklarat handlar det om hur smalt eller brett ljus dina spotlights sprider i rummet. Ska du punktbelysa en tavla eller ett hyllplan? Då kan det vara lämpligt med en smalare spridningsvinkel runt 20 grader, medan en bred spridningsvinkel mellan 30 och 50 grader passar bäst för allmänbelysning.

5. Att välja design på dina spotlights

När du tagit beslut kring placering, färgtemperatur och spridningsvinklar är det dags att införskaffa dina nya lampor. Spotlights går att hitta i en rad olika färger, former och material. Vill du ha enkla standardmodeller i vitt, svart eller rostfritt stål? Eller kanske några mer iögonfallande varianter som matchar andra möbler eller detaljer i hemmet? Utgå från vad du gillar!