Vad är led belysning?

Led-belysning är en så kallad miljövänligare och säkrare version av den gamla glödlampan, som för övrigt knappt finns kvar på marknaden. Förkortningen led står för light emitting diodes. Sedan led lampans uppfanns har den tagit belysningsmarknaden med storm. Visst, den är lite dyrare än den gamla glödlampan men det finns otroligt mycket mer fördelar med led belysning än den gamla traditionella glödlampan. Sedan 2018 får man inte tillverka eller importera vanliga halogenlampor längre inom EU, så inom en snar framtid kommer de bara vara ett minne blott enligt elsäkerhetsverket.

Vad är led belysning

Fördelar med led

När du investerar i en led lampa så kan du räkna med flera fördelar jämfört med äldre typen av lampor.

  • Led lampor har en väldigt lång hållbarhet och ska klara av att användas i cirka 30 tusen timmar.
  • Led belysning drar upp till 80 % mindre energi än vad andra lampor gör. Om du exempelvis skulle använda lampan 5 timmar varje dag så kommer den hålla i cirka 8-9 år.
  • En annan fördel är att led är mindre farliga än andra lampor, de blir inte lika heta så risken för brand är väldigt liten. Du behöver heller inte oroa dig för att bränna dina fingrar om du skulle vara i kontakt med den. Led innehåller inte heller några farliga ämnen som vissa andra lampor kan innehålla.

Stor variation på LED belysning

Det finns många olika typer och storlekar på led belysning. Du kan välja mellan olika färger och temperaturer på ljuset, du kan även välja storlek på lampan beroende på vad du ska ha den till och hur armaturen ser ut. De finns även flera olika alternativ på watt och lumen för att passa olika belysningar. De flesta led lampor kan du även dimra om du vill ha olika styrkor på ljuset. Trots att ledbelysning har liten energiförbrukning så kan en led lampa ge full effekt från början, du behöver alltså inte vänta på att ljuset ska ge fullt ljus.