12 tips för att minska din elförbrukning hemma – så här får du ner dina elkostnader i vinter

De rekordhöga elpriserna är ett faktum, och prognosen visar att det inte lär bli ett dugg billigare i vinter. Det är med andra ord mer aktuellt än någonsin att du gör det du kan för att minska din egen elförbrukning. Att släcka lamporna i rummen du inte befinner dig i för stunden är sedan gammalt, men vad finns det mer? Här kommer våra 12 bästa tips på hur du kan göra för att nyttja elen på ett sparsamt sätt, och på så vis sänka dina elkostnader i vinter.

1. Spara på el med en diskmaskin

Visste du att det kräver mer energi att handdiska än att använda diskmaskin? En diskmaskin är förvisso dyrare att köpa än handdiskmedel, men när maskinen väl finns i hemmet så kan du sänka din elförbrukning markant. Handdisk förbrukar nämligen fyra gånger mer vatten än vad en diskmaskin gör. Kom ihåg att utnyttja utrymmet i diskmaskinen till fullo för att få ut maximal nytta av varje omgång disk.

2. Tvätta energisnålt

Vi rekommenderar varmt att du anammar samma approach som ovan när det är dags att använda tvättmaskinen. En halvtom maskin tvätt kräver nämligen samma mängd el som en full maskin tvätt, så kom ihåg att fylla upp tvättmaskinen till max för att spara på energi. Välj även en så låg tvättemperatur som möjligt och utnyttja eventuella ECO-program.

tvättmaskin energisnålt

3. Torka tvätten smart

Ett annat bra tips är att om möjligt skippa torktumlaren och torkskåpet – torka istället dina nytvättade kläder på en torkställning eller tvättlina. Om du däremot måste använda en maskin för att torka tvätten så välj helst torktumlaren, då den förbrukar mindre el än ett torkskåp.

4. Ersätt gamla vitvaror

Visste du att moderna induktionshällar är 40 % energisnålare än en gammal spis med gjutjärnsplattor? Gamla vitvaror i hemmet kan i många fall vara stora energibovar. Undersök energimärkningen på dina vitvaror och se om det kan vara värt att investera i nya. Om du bestämmer dig för att köpa nya vitvaror rekommenderar vi varmt att du satsar på de mest energisnåla alternativen – helst A-klassade modeller. Vi hjälper gärna till att byta ut din gamla häll.

induktionshäll

5. Använd dina elektronikprylar på ett energisnålt sätt

Det finns mängder av apparater i hemmet som drar el även i standby-läge. Till och med inkopplade mobilladdare drar el även om mobilen inte är inkopplad. Genom att tänka på hur du använder din elektronik i hemmet – och vara noggrann med att koppla ur apparater som inte används – kan du spara stora mängder el och pengar.

Håll temperaturen i kylen runt +6° och frysen runt -18°, och placera dem på ett sätt som gör att luften kan cirkulera runt. Kom även ihåg att frosta av frysen varje år och kontrollera att lock och dörrar sluter tätt. Ett bra tips när det kommer till mindre apparater är att koppla dem till ett grenuttag. Då kan du stänga av dem genom ett knapptryck och slippa onödiga elkostnader.

6. Effektivisera och ta tillvara på hemmets uppvärmning

Det är inte bara i kyl och frys som du behöver vara noga med att ha rätt temperatur. Vi rekommenderar att du sänker inomhustemperaturen med bara någon grad i de utrymmen där du inte vistas lika mycket. På så vis kan du sänka energiförbrukningen med ungefär 5 %. Här nedanför hittar du fler tips på hur du kan effektivisera och ta tillvara på hemmets uppvärmning.

  • Nyttja golvvärmen på ett smart sätt

Du kan spara el med hjälp av golvvärme, men endast om det finns god isolering under värmeslingorna. Var också noga med att inte lägga några mattor ovanpå golv med golvvärme då mattor kan hindra värmen från att spridas i rummet.

  • Ta tillvara på värmen från ugnen

Har du lagat mat i ugnen? Om du väljer att sänka temperaturen i hemmet under vintern för att spara på elen kan du med fördel nyttja värmen från ugnen när chansen finns. När maten är färdig kan du stänga av ugnen, men låta ugnsluckan stå öppen så att värmen sprider sig.

  • Sänk temperaturen vissa tider

När du sover, är bortrest eller på jobbet kan du med fördel sänka inomhustemperaturen med hjälp av tidsstyrning.

  • Byt värmesystem eller ersätt det gamla

Om du värmer hemmet med direktverkande el finns det mycket pengar att spara genom att byta till exempelvis bergvärme- eller luftvärmepump. Om du redan har en äldre värmepump kan du byta till en modell med högre verkningsgrad. Även äldre el-element kan bytas till nya varianter där uppvärmningen kan styras till tider på dygnet då elen kostar mindre.

  • Duscha kortare tid
    Minska elförbrukningen för varmvatten genom att försöka duscha under kortare tidsperioder. Kom också ihåg att duschen är mer energisnål än badkaret!
  • Ersätt gamla tätningslister
    Slitna tätningslister runt dörrar och fönster kan orsaka drag. Genom att byta kan du minska elförbrukningen och förbättra inomhusklimatet.
  • Byt ut dörrar och fönster
    Ibland räcker det inte att bara byta ut tätningslister. Äldre varianter av ytterdörrar och fönster är oftast väldigt dåligt isolerade, och genom att byta ut dessa kan du ordna en betydligt mer effektiv uppvärmning i din bostad.
  • Håll det luftigt runt elementen
    Tunga gardiner och stora möbler framför elementen kan hindra värmen från att spridas i rummet. Se till att hålla det luftigt för att slippa onödiga elkostnader.
  • Isolera vind, tak och fasad
    Eftersom värme stiger är taket ett av de viktigaste ställena att isolera väl. Du kan isolera taket på utsidan eller insidan. Isolering utifrån kan göras i samband med omläggning av taket, och då kan även yttertaket höjas en aning för att ge isoleringen mer utrymme. Isolering på insidan görs i sin tur på vinden, men det går även att bygga ner taket. Ett annat bra tips är att tilläggsisolera när du bygger om husets fasad och på så vis sänka uppvärmningskostnaderna med cirka 25 %.

7. Tänk på hur du lagar och tinar mat

Om du behöver tina fryst mat gör du det bäst inuti kylen, eftersom kylan från maten då utnyttjas. Det är även viktigt att nyligen tillagad mat får svalna innan den placeras i kylskåpet. När du tillagar mat vid spisen är det i sin tur en god idé att nyttja locken till kastrullerna för att spara på energi. Slutligen – om du bara ska koka vatten är vattenkokaren ett mer energisnålt alternativ!

ugn minska elkostnader

8. Underskatta inte LED-lampor

LED-lampor är 80 % mer energisnåla än vanliga glödlampor och har dessutom 10 gånger så lång livslängd. Passa på att byta ut alla glödlampor i hemmet till LED för att minska elförbrukningen, och njut samtidigt av att du slipper byta ut dina ljuskällor lika ofta.

9. Skaffa smart belysning till hemmet

Genom att installera smart belysning i hemmet kan du både styra och schemalägga belysningen via en app på mobilen, vilket på flera sätt kan hjälpa dig att spara på elen. Du kan till exempel säkerställa att samtliga lampor blir släckta innan du lämnar hemmet genom ett enkelt knapptryck, och du kan även ställa in så att olika lampor tänds eller släcks vid olika tider. Vi på Clas Fixare hjälper gärna till med installation av smarta lampor – våra fast anställda elektriker är certifierade av Elsäkerhetsverket och utför alla tjänster inom el och belysning.

smart belysning 10. Laddbox till elbilen

Är det verkligen smart att använda elbil nu när elpriserna är skyhöga? Ja, om du planerar laddningen väl! Elpriserna är trots allt inte skyhöga dygnet runt, utan sjunker en hel del under natten. På nätterna brukar priset ligga under 50 öre per kWh, så om du laddar elbilen då kan du fortfarande komma betydligt billigare undan med en elbil än med bensin eller diesel.

Optimera laddningen med en lastbalanserare
Det är som sagt allmänt känt att elpriset varierar mycket över dygnet – det är till exempel högre under dagen då många nyttjar elen. Vad som kanske inte är lika känt är de så kallade effekttopparna som faller in när du vid samma tillfälle använder som mest el. Det kan till exempel vara när du lagar mat samtidigt som både tvättmaskinen, värmesystemet och elbilsladdningen är igång. Effekttopparna sammanfaller oftast samtidigt för alla i samhället vilket gör det svårt för elbolagen att ordna tillräckliga mängder el till alla.

På grund av detta tar många elbolag extra betalt av hushåll med höga effekttoppar. Genom att bli ett hushåll med en jämnare elkonsumtion kan du alltså komma billigare undan! Med hjälp av en lastbalanserare i elsystemet kan du jämna ut elförbrukningen eftersom de mindre kritiska elanvändarna i hushållet blir begränsade tills elförbrukningen minskat. Exempelvis kan laddboxen till bilen begränsas till att sättas igång senare och på så vis minska effekttopparna. Du vet väl att du kan köpa laddbox och få hjälp med installation hos Clas Fixare?

 

11. Vädra hemmet utan att gå miste om värmen

Att vädra hemmet är A och O för att få in fräscht syre i hushållet och även reglera luftfuktigheten. Under kalla årstider finns det dock ett stort problem med detta – värmen som är så dyr att producera släpps ut och går förlorad. Problemet kan som tur är åtgärdas genom att investera i rätt typ av ventilationssystem! FTX är ett smart ventilationssystem som gör det möjligt att värma den inkommande luften med värmen från frånluften. På så vis kan du återvinna upp till 90 % av värmen och samtidigt optimera inomhusluften i hemmet.

FTX-system är å andra sidan dyra och kräver nya rördragningar, så om du vill komma billigare undan rekommenderar vi istället Mini-FTX. Detta system installeras likt en badrumsfläkt genom fasaden. Systemet är utrustat med värmeväxling och monteras på vardera sida av huset. Den ena sidan har utblås och hjälper till att lagra värmen medan den motsatta sidan har inblås, för att sedan byta riktning och föra in värmen till den fräscha luften igen.

12. Investera i solceller

Genom att implementera alla tips ovan kan du sänka dina elkostnader betydligt i vinter. Om du känner för att minska elförbrukningen ytterligare även efter det kan du alltid välja att investera i solceller och börja producera din egen el. Det är en ganska dyr investering, men solcellerna återbetalar sig själva inom cirka 10 år och du slipper påverkas lika mycket av prishöjningar. Så länge solen är uppe skapas ren el genom solcellerna, och den el du inte förbrukar kan du sälja tillbaka till elnätet. En mycket bra investering för såväl plånboken som miljön!