Isolering vind

Att isolera vinden är en viktig del av att göra ett hus mer energieffektivt och för att förbättra inomhuskomforten. Värmen inomhus stiger uppåt och har man ingen eller dålig isolering i vindsbjälklaget så försvinner värmen rakt ut. Ca 15% av husets värme försvinner ut…

Läs mer

Be om offert

Mer info

Isolering vind Att isolera vinden är en viktig del av att göra ett hus mer energieffektivt och för att förbättra inomhuskomforten. Värmen inomhus stiger uppåt och har man ingen eller dålig isolering i vindsbjälklaget så försvinner värmen rakt ut. Ca 15% av husets värme försvinner ut genom taket.

Otillräcklig isolering medför en stor värmeförlust på vintern och för att kompensera för det måste du höja värmen, vilket leder till ökade energikostnader och det kan också skapa problem med fuktskador. Isolering av vinden är det stället som både är enklast att isolera och som oftast ger mest effekt.

Här följer några tips inför isolering vind

  1. Inspektera vinden för att identifiera eventuella problemområden som behöver åtgärdas innan isoleringen kan börja, såsom luftläckage eller fuktproblem.
  2. Bestäm vilken typ av isolering som är lämplig för din vind. Vanliga material inkluderar glasfiber, mineralull, cellulosaisolering och sprayskum.
  3. Se till att du har rätt verktyg och utrustning för att isolera vinden, inklusive skyddsutrustning som andningsmask och handskar.
  4. Börja isoleringen genom att täcka alla stora öppningar och sprickor som kan orsaka luftläckage. Detta kan göras med hjälp av tätningsmedel, t.ex. fogskum eller tätningsremsor.
  5. Installera sedan isoleringen i vinden. Detta kan göras genom att lägga ut mattor eller rullar av isoleringsmaterial mellan bjälkarna eller genom att blåsa in isolering med hjälp av en maskin.
  6. Se till att ventilationen i vinden inte påverkas av isoleringen, och att eventuella takventiler är fria från blockeringar.

Ta hjälp av ett proffs

Ska du isolera vinden? Ta hjälp av en erfaren hantverkare för att få hjälp med att isolera rätt och energitätt. Vi på Clas Fixare hjälper dig gärna med isolering av vind men även övrig typ av tilläggsisolering i hemmet.

Vanliga frågor och svar om Isolering vind

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om isolering.

Hur mycket kostar det att isolera vinden?

Kostnaden för att isolera en vind beror på hur och vad som ska isoleras. Det beror också på hur stor vinden är. Priset anges i kronor per kvadratmeter och kan kosta allt från 150 kronor till 1500 kronor per kvadratmeter.