Byta fönster

Börjar det bli dags att byta fönster? Alla hus behöver omsorg då de utsätts för årstidernas väderväxlingar. Vissa detaljer på huset påfrestas mer än andra, exempelvis husets fönster. Att underhålla sina fönster är därför viktigt för att undvika drag och värmeförlust. Äldre fönster är…

Läs mer

Be om offert

Mer info

Byta fönster Börjar det bli dags att byta fönster? Alla hus behöver omsorg då de utsätts för årstidernas väderväxlingar. Vissa detaljer på huset påfrestas mer än andra, exempelvis husets fönster. Att underhålla sina fönster är därför viktigt för att undvika drag och värmeförlust. Äldre fönster är ofta dåligt isolerade och kan ha springor som läcker ut värmen. Att byta till nya energieffektiva fönster kan hjälpa till att sänka uppvärmningskostnaderna för ditt hus. Läs gärna vår guide nedan där vi går igenom de viktigaste stegen i processen för att byta fönster.

Byta fönster steg för steg guide:

  1. Utvärdera befintliga fönster: Kontrollera isolering, luft- eller vattenläckage för att identifiera vilka fönster som behöver bytas ut.
  2. Välj rätt fönstertyp: Enkelfönster, dubbelglasfönster eller energieffektiva fönster. Ta hänsyn till budget och klimatförhållanden.
  3. Mät och beställ: Gör noggranna mätningar och beställ fönster med rätt storlek för en perfekt passform. Vid osäkerhet, överväg att anlita en professionell.
  4. Förbered för installation: Skaffa nödvändiga verktyg och utrustning. Vid behov, anlita en kvalificerad installatör.
  5. Ta bort gamla fönster: Var försiktig och noggrann när du tar bort de gamla fönstren. Rengör och förbered öppningen för de nya fönstren.
  6. Installera de nya fönstren: Följ tillverkarens instruktioner noggrant för korrekt installation och säkerställ att fönstren är ordentligt placerade.
  7. Justera och testa: Se till att fönstren öppnas och stängs smidigt. Kontrollera att eventuella förseglingar eller tätningsmedel är på plats för att förhindra luft- och vattenläckage.
  8. Underhåll dina nya fönster: Reguljärt rengöring och åtgärdande av skador eller problem kommer att förlänga fönstrens livslängd.

Behöver du byta fönster? Skicka in din offert idag för bokning. Vi på Clas Fixare hjälper gärna till med ditt fönsterbyte och garanterar att jobbet utförs av erfarna & certifierade hantverkare med rätt behörighet. 

Vanliga frågor och svar om byta fönster

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om byta fönster.

Vad kostar det att byta fönster?
Kostnaden för att byta fönster varierar beroende på flera faktorer, inklusive antal fönster, val av material och arbetskostnader. För att få en exakt uppskattning är det bäst att jämföra offerter från olika hantverkare.
Hur ofta ska man byta fönster?
Trä-och platsfönster bör bytas ut med ca 30 års intervall medan aluminium klarar längre tid cirka 50 år. Träfönster kräver underhåll cirka vart sjunde år för att hålla sig fräscha. Fönstrens livslängd kan variera beroende på byggnadens läge, olika faktorer som sol, havsvindar och avgaser kan göra att livslängden minskar.
Kan jag byta fönster själv?

Om du har erfarenhet och rätt utrustning kan du byta fönster själv. Men det är en komplicerad uppgift som kräver noggrannhet och skicklighet. Att anlita professionella hantverkare är ofta ett bättre alternativ om du inte har tidigare erfarenhet.

Varför bör jag byta mina fönster?

Att byta fönster kan ha flera fördelar, som att förbättra energieffektiviteten i ditt hem, minska ljudnivån, förbättra säkerheten och uppdatera utseendet på ditt hus.

När är det dags att byta fönster?

Det kan vara dags att byta fönster om du upplever drag, läcker luft eller vatten, har svårt att öppna och stänga fönstren eller om de är gamla och ineffektiva.