Renovera fönster – Hur gör man?

Att renovera fönster kan vara en givande och kostnadseffektiv process för att förbättra både utseendet och funktionaliteten hos ditt hem. Genom att följa rätt steg och använda lämpliga material kan du ge dina fönster nytt liv och samtidigt öka energieffektiviteten. Här är en omfattande guide för att hjälpa dig renovera fönster.

Renovera fönster

Tips inför renovera fönster

Innan du sätter igång med att renovera fönster är det viktigt att du noggrant undersöker fönsterbågarna, träytorna och glasrutorna för att identifiera eventuella skador eller slitage. Ett grundligt förarbete kommer att underlätta renoveringsprocessen avsevärt. När du sedan går vidare till själva renoveringen är färgvalet av stor betydelse. Tänk på hur renoveringen av fönstren kommer att förhöja husets exteriör och överväg olika färgscheman för att hitta det som passar bäst.

När du går igenom snickeri och beslag är det viktigt att noggrant kontrollera att allt är i gott skick. Vid behov, se över möjligheten att byta ut eller reparera för att säkerställa långvarig funktionalitet. Regelbundet underhåll är också en nyckelaspekt för hållbara fönster. Se till att du regelbundet rengör och smörjer rörliga delar samt utför nödvändig ytbehandling. Genom att integrera dessa steg när du ska renovera fönster kommer du att uppnå både estetisk förbättring och långsiktig hållbarhet för dina renoverade fönster.

Material för att renovera fönster

  • Målarfärg och primer: Använd högkvalitativ målarfärg och primer för att renovera fönster och skydda träytorna, vilket ger fönstren en fräsch och hållbar yta.
  • Kitt och kittverktyg för att renovera fönster: För att säkra glasrutor och fönsterbågar är det viktigt att använda rätt kittmaterial och verktyg för renovera fönster, vilket skapar en stabil och tät installation.
  • Renovera fönster – Glasutbyte: Om glasrutor är skadade eller ineffektiva, överväg att byta ut dem för att förbättra energieffektiviteten.
  • Träskydd: Använd träskydd för att renovera fönster och förebygga röta samt andra skador på träytor. Detta är särskilt viktigt för att säkerställa långvarig kvalitet och hållbarhet.

Renovera fönster steg-för-steg

Följ dessa steg för att framgångsrikt renovera dina fönster:

1. Ta bort eventuell trasig ruta

Om du har en trasig ruta måste den tas bort innan du renoverar fönstret. Använd dig av en glasskärare. Knacka sedan loss glasbitar allt närmare kittkanten.

2. Renovera fönster – Ta bort kitt

Om kittet är i bra skick kan det sitta kvar. Renovera fönstret genom att skrapa bort kittet om det är sprucket, för att behandla träet och undvika att fukt tränger in. En kittkniv passar bra att använda för att skrapa bort kittet.

3. Ta bort fönsterstiften

Renovera fönster genom att ta loss de gamla fönsterstiften som håller fast rutan. Var försiktig och använd en tång för att inte råka göra skada på de hela glasrutorna. När stiften är ute kan rutan lyftas ut, markeras och läggas på en säker plats.

4. Skrapa loss färg

Använd målartvätt och tvätta träet ordentligt innan du renoverar fönstret genom att skrapa bort färgen med hjälp av en vass skrapa. Avsluta med att slipa träet för att få en fin yta.

5. Behandla träet

Först efter det att fönsterbågen är dammfri och ren kan träet renoveras genom att mätta det med olja för att göra det fuktmotståndigt. Torka bort överflödig olja när du är färdig.

6. Sätt in nytt fönsterglas

Lägg den gamla alternativt den nya glasrutan på plats i bågen. Sätt dit stift för att rutan ska hållas på plats och slå fast stiften.

7. Kitta

Renovera fönster genom att lägga i nytt kitt i falsen. Använd sedan en kittkniv för att sprida ut och stryka ut kittet. Använd maskeringstejp för att inte få kitt på fönsterrutan.

8. Renovera fönster med maskeringstejp

Ta bort maskeringstejpen omgående så kittet inte följer med.

9. Måla

Sista steget är att grundmåla fönstret en gång för att sedan följa upp med en täckmålning. Renovera fönster och ge dem nytt liv med omsorgsfulla steg och rätt material.

Renovera fönster – Ta hjälp av en snickare från Clas Fixare

Om du känner dig osäker eller vill ha professionell hjälp med att renovera fönster kan du överväga att ta hjälp av en erfaren snickare. Clas Fixare erbjuder experttjänster för fönsterrenovering. Boka din snickare här och få professionell hjälp för att säkerställa att ditt fönsterrenoveringsprojekt blir en succé.

Vanliga frågor & svar om renovera fönster

Är det svårt att renovera fönster?
Att renovera fönster kan vara en utmaning, men med rätt förberedelse och information är det fullt möjligt att göra det själv. Följ steg-för-steg-guiden för att underlätta processen.
Hur länge håller renovering av fönster?

Hållbarheten beror på olika faktorer, inklusive kvaliteten på material och hur väl underhållet är. En korrekt genomförd renovering kan förlänga fönstrens livslängd avsevärt.

Vad kostar det att renovera fönster?

Kostnaden för renovering varierar beroende på omfattningen av arbetet och de material som används. För exakta kostnadsuppgifter är det bäst att kontakta en professionell snickare för en offert.

Kan man renovera fönster själv?

Ja, det är möjligt att renovera fönster själv med rätt verktyg, material och information. Följ vår steg-för-steg-guide för att få en översikt över processen.