Måla fönster

Att måla fönster kan vara ett givande projekt som förnyar både invändig och utvändig estetik. Här kommer en detaljerad guide om hur du går tillväga steg för steg för att ge dina fönster ett fräscht utseende. Vi kommer även besvara några vanliga frågor och erbjuda möjligheten att ta hjälp av kvalificerade målare från Clas Fixare.

Material för måla fönster

För att få ett hållbart och snyggt resultat är valet av material avgörande. Innan du börjar måla fönster behöver du följande:

 • Fönsterfärg för att måla fönster: Se till att använda en färg som är avsedd för trä- eller metallfönster beroende på materialet.
 • Penslar och roller: En kvalitetspensel och roller är nödvändiga för att säkerställa en jämn applicering när du målar fönster.
 • Maskeringstejp: Använd för att skydda glaset och andra ytor från färgstänk.
 • Slippapper: För att förbereda ytan och få bättre vidhäftning när du målar fönster.
 • Måla fönster med grundfärg (vid behov): Om fönstren är obehandlade eller har gammal färg, använd en grundfärg för att förbättra vidhäftningen.

Måla fönster invändigt

 1. Förberedelse innan måla fönster:
  Slipa försiktigt fönstrets yta  Måla fönster för att ta bort eventuell gammal färg och skapa en jämn bas.
 2. Maskera noga: Använd maskeringstejp för att täcka glaset och andra ytor som du inte vill måla.
 3. Måla fönster: Måla fönstret med jämna penseldrag och se till att täcka alla ytor. Låt första lagret torka helt innan du applicerar det andra.
 4. Kontrollera och korrigera: Se över fönstret när färgen torkat. Om det behövs, rätta till eventuella ojämnheter.

Måla fönster utvändigt

 1. Måla fönster Säkerhet först: Om du behöver använda en stege eller klättra på höga platser för att måla fönster, se till att du har rätt säkerhetsutrustning.
 2. Rengör ytan innan du målar fönster: Tvätta fönstren noga för att avlägsna damm, smuts och annan förorening.
 3. Förberedelse och maskering: Följ samma förberedelsesteg som för invändig målning, inklusive maskering av områden som inte ska målas.
 4. Applicera färgen utvändigt: Måla fönstret med hänsyn till väderförhållandena. Undvik att måla fönster under extrem hetta eller regn.

Måla fönster steg-för-steg

Att måla fönster kan förnya ditt hem och ge det ett fräscht utseende. Här är en steg-för-steg-guide för att säkerställa att ditt fönstermålningsprojekt blir en framgång.

Steg 1: Inspektion innan måla fönster

Innan du sätter igång att måla fönster är det av högsta vikt att inspektera fönstren noggrant. Utvärdera deras skick och avgör om det finns behov av att reparera eventuella skador. Detta förbereder grunden för en långvarig och vacker färgbehandling.

Steg 2: Förberedelse av arbetsområdet för måla fönster

Se till att du har tillräckligt med utrymme och optimal belysning innan du börjar måla fönster. En bekväm arbetsmiljö kommer att underlätta processen och ge ett mer tillfredsställande resultat.

Steg 3: Materialinköp inför måla fönster

Innan du börjar måla fönster är det kritiskt att säkerställa att du har alla nödvändiga material till hands. Gå igenom vår lista för att undvika onödiga avbrott under arbetet. Köp högkvalitativa färger, penslar och övrigt material för att säkerställa ett professionellt resultat.

Steg 4: Sätt igång och måla fönster

Nu är det dags att påbörja själva målningsprocessen. Följ ovan steg för både invändig och utvändig målning.

Måla Fönster – Ta hjälp av en målare från Clas Fixare

Om du känner dig osäker eller inte har tid att genomföra målningsprojektet själv, överväg att ta hjälp av professionella målare från Clas Fixare. Våra experter kan säkerställa att ditt fönstermålningprojekt blir utfört på ett professionellt sätt, vilket sparar tid och ger ett hållbart resultat.

Vanliga frågor & svar om måla fönster

Måla fönster – Relaterade guider & inspiration

Måla ytterdörr

Måla ytterdörr

Läs mer

Måla väggar

Läs mer

Måla tak

Måla tak

Läs mer