Måla väggar

Att måla väggarna i hemmet är ett enkelt sätt att förändra atmosfären och göra det mer inbjudande. Måla väggar kan vara en rolig och kreativ process, och med rätt förberedelse och verktyg kan du uppnå fantastiska resultat. I denna omfattande guide kommer vi att gå igenom processen steg-för-steg.

I vissa steg kan man behöva professionell hjälp, här erbjuder Clas Fixare tjänster inom el och montering för att göra arbetet med att måla väggar så enkel som möjligt. Låt oss börja!

 

Måla vägg – förarbete

Innan du börjar att måla vägg är det viktigt att förbereda ytan noggrant för att säkerställa en jämn och hållbar färgfinish. Inspektera väggen noggrant för att upptäcka ojämnheter, hål eller skador som kan påverka målningsresultatet. För att få ett snyggt resultat kan det vara bra att flytta eluttag och strömbrytare i rummet som du ska måla, du kan på så sätt se till att färgen fördelas jämnt och att din nymålade yta blir så snygg som möjligt. Ta hjälp av en elektriker för att se till att demontering av eluttag sker på ett korrekt och säkert sätt.

Använd en skrapa för att effektivt ta bort ojämnheter och gammal färg, och skapa en jämn yta. Fyll i eventuella hål och ojämnheter med spackel för att uppnå en professionell finish. Efter att spacklet har torkat, slipa väggen noggrant för att skapa en slät och jämn bas för att sedan måla väggen med din valda färg

Slutligen, för att fullända förberedelserna, applicera en kvalitetsprimer. Primern förbättrar fästet och skapar en enhetlig grund för färgen, vilket resulterar i en mer hållbar och enhetlig målningsyta. Med dessa noga genomtänkta förberedelser är du redo att påbörja målningsprocessen på en optimalt förberedd väggyta. Måla vägg med självförtroende och njut av det vackra resultatet!

För att undvika färgspill på kritiska områden, såsom lister och fönster, är det klokt att använda maskeringstejp noggrant. Se också till att täcka golvet och möblerna med plast för att undvika oavsiktliga färgstänk.

Måla väggar – Material

När du ska måla väggar behöver du rätt material. Här är en lista över nödvändiga målningsverktyg och material:

 • Färg: Välj en färg av hög kvalitet för att måla väggar. Du kan välja mellan olika typer av färger beroende på dina behov.
 • Primer: För att förbereda väggen inför målning och säkerställa att färgen fäster ordentligt är det bra att använda en primer. Primern hjälper också till att täcka ojämnheter och förbättra färgens vidhäftning.
 • Penslar och rullar: Använd borstar och rullar av hög kvalitet för att applicera färgen jämnt när du ska måla väggar. Borstar används för detaljer och kanter, medan rullar är effektiva för att täcka större ytor snabbt.
 • Tejp och plastfolie: Använd maskeringstejp för att skydda områden du inte vill måla, som lister och fönster. Använd plastfolie för att täcka möbler och golv och för att undvika färgstänk.
 • Hinkar och hinkgrid: Använd en hink för att hålla färgen och en hinkgrid för att rulla överflödig färg från rullen och säkerställa jämn fördelning av färgen när du ska måla väggar.
 • Slipmaterial: Om väggen har ojämnheter eller gamla färgrester kan du behöva slipa ytan för att skapa en jämn och målningsbar yta inför att du ska måla väggarna. Använd sandpapper eller en slipmaskin för detta ändamål.
 • Dammsugare eller trasa: Innan du applicerar färgen är det viktigt att se till att ytan är ren från damm och smuts. Använd en dammsugare eller en trasa för att rengöra ytan noggrant.
 • Stegpallar eller stegar: För att kunna nå högre områden när du målar väggar, använd stegpallar eller stegar. Se till att de är stabila och placera dem på en jämn yta.

Måla väggar steg för steg

Efter förarbetet följ dessa steg för att måla väggar som ett proffs:

 1. Grundfärg (om det behövs):
  Om du målar över en mörk färg eller om väggen är fläckig, överväg att använda en primer för att förbättra fästet och ge en jämnare yta.
 2. Välj rätt färg när du ska måla väggar:
  Välj högkvalitativ färg som passar ditt behov och rummets stil. Se till att du har tillräckligt med färg för hela projektet.
 3. Rör om färgen ordentligt:
  Om du har köpt färg i en burk, se till att röra om den ordentligt innan du börjar måla väggarna för att säkerställa en jämn konsistens.
 4. Använd rätt verktyg:
  Använd en bra pensel för kanter och hörn och en rulle för större ytor. Se till att rullen är lämplig för den yta du målar på.
 5. Måla kanterna först:
  Använd en pensel för att måla kanterna runt fönster, dörrar och tak först. Detta kallas ”cutting in” och ger en snyggare finish.
 6. Måla väggar med rullen:
  Använd rullen för att måla väggar som är stora ytor. Måla i en ”W” eller ”M” form för att fördela färgen jämnt.
 7. Torka bort överskottsfärg:
  Om du får färg på områden där det inte borde vara, torka genast bort det med en fuktig trasa eller svamp.
 8. Måla väggar med flera lager:
  Låt varje lager torka helt innan du applicerar nästa. Måla minst två lager för att få en jämn och täckande yta.
 9. Penselsträck och färgsättning:
  Undvik penselsträck genom att måla väggarna i samma riktning. Tänk på färgsättningen och hur olika nyanser kan påverka rummets estetik.
 10. Ta bort maskeringstejp försiktigt:
  När färgen har torkat helt, ta bort målartejpen försiktigt för att undvika att dra bort färgen.

Måla väggar – Ta hjälp från Clas Fixare

Om du känner dig osäker kring att måla väggar eller helt enkelt inte har tid att genomföra målningsprojektet själv, kan du överväga att anlita våra fixare som kan hjälpa till med intäckning av golv samt tejpning av lister. Du kan även få hjälp av våra elektriker som kan hjälpa till med demontering och bortkoppling av vägguttag och strömbrytare. Allt för att göra ditt arbete med att måla väggar så enkelt som möjligt.

Vanliga frågor & svar om måla väggar

Måste man göra förarbete?

Ja, förarbete är viktigt för att säkerställa en jämn och hållbar målning. Inspektera väggen, spackla eventuella hål och använd primer för bästa resultat.

Varför blir det randigt på väggen?

Randighet kan bero på ojämna rollerdrag eller för lite färg. Se till att applicera tillräckligt med färg och håll en jämn teknik för att undvika randiga resultat.