Guide – välj rätt väggfärg

Aldrig någonsin har vi haft mer driv till att ändra om där hemma. Under pandemin blev hemmet en plats där vi spenderade betydligt mer tid än vanligt. Detta inspirerade många till att fixa och dona för att skapa en så trivsam atmosfär som möjligt och drivet verkar fortsätta.

Att måla om i hemmet är en relativt okomplicerad insats som kan göra enorm skillnad. Med rätt väggfärg kan hela känslan och stilen i ett rum förändras till det bättre. Att hitta den rätta väggfärgen är dock inte alltid det lättaste. Därför har vi samlat våra bästa tips vad gäller såväl trender som fallgropar! Glöm inte heller bort att vi på Clas Fixare kan hjälpa till med din makeover – vi erbjuder hantverkstjänster inom alla kategorier.

välj rätt väggfärg

Ut med det vita – in med färgerna!

För några år sedan dominerade de vita färgerna i många hem. På senare tid har de vita kulörerna däremot långsamt fasats ut för att istället ersättas av mer utstickande färgnyanser – och även gärna väggfasta inredningsdetaljer som går ton i ton med väggfärgen.

Skapa ett djup med brända, röda toner

Söker du en ombonad och samtidigt vågad känsla i rummet? Den röda färgskalan innehåller flera brända toner som passar perfekt i kombination med andra, jordiga trendfärger i naturpaletten. En rödbränd nyans på väggen passar till exempel perfekt om du har beigebruna möbler eller en angränsande vägg som är målad i en beige kulör.

rustik väggfärg

Upplev harmoni med dova, blå färgnyanser

Den blå färgskalan har varit på tapeten – bokstavligt talat – i några år nu. Trenden har dock på senare tid gått från mörka och djupt blå färgnyanser till dovare toner som drar åt såväl grönt som grått. Du lär garanterat uppleva harmoni i ett rum som är målat i en lugnande, blå kulör!

blå väggfärg

Fixa en känsla av 90-tal med pastellig lavendel

Lavendeltonen passar faktiskt precis lika bra i till exempel vardagsrummet som i barnrummet. Den här pastelliga kulören påminner många om det tidiga 90-talet, och har sakta men säkert börjat ta plats i svenska hem. Var inte rädd för att måla hela rummet i samma lavendelkulör – i nuläget lutar trenden alltmer åt att måla samtliga väggar. Skippa fondväggen helt enkelt!

Pigga upp med en gul kulör

Gula nyanser kan definitivt rekommenderas om du söker en stor förändring. Gult piggar upp rejält och matchar fint till exempelvis beige nyanser. För ett par år sedan var det en klargul färg som gällde, men just nu rekommenderar vi att du istället satsar på en dovare dyans.

gul väggfärg Mjuka nyanser av beige

Om du känner dig osäker på de riktigt vågade färgnyanserna kan en snygg, beige kulör vara det rätta valet för ditt hem. Beige har definitivt gjort en comeback, och just nu går färgtrenden främst mot varma, jordiga och mjuka toner.

beige väggfärg

Ha ljuset i åtanke

Det är viktigt att komma ihåg att ljusinsläppet kan påverka valet av färg. I en mörk eller liten bostad är det vanligt att välja ljusa kulörer för att på så vis ljusa upp och skapa en känsla av rymd. I stora bostäder eller hem med bra ljusinsläpp är det i sin tur något enklare att istället välja dovare färger.

Även fönstrens placering och läge kan påverka ljuset. Söder- eller västerläge har en tendens att förstärka varma toner medan norr- och österläge har en tendens att plocka fram blå toner i din väggfärg. Kom även ihåg att ljuset kan påverkas av vad som befinner sig utanför fönstret. En gul husvägg eller ett grönt träd utanför fönsterrutan kan tona ljuset mer än du kanske tror.

Andra fallgropar att se upp för

Det finns en rad olika saker som kan ha påverkan på hur din väggfärg uppfattas, och som lätt glöms bort när du tittar på små färgprover. Hur väggfärgen uppfattas påverkas av andra färger i rummet – exempelvis golvet, snickerier och möbler. Kom därför ihåg att ägna en extra tanke åt hur alla färger i rummet harmoniserar med varandra.

Glöm inte heller bort att tänka på vilken effekt väggfärgen ger i kombination med inredningen. Varma kulörer har som sagt en tendens att skapa en ombonad känsla medan kalla nyanser ger en mer stilren och stram look. Om du väljer en neutral färg kan du istället ge inredningen en chans att spela huvudrollen.