Guide – Välja tapet till vardagsrum

Att välja tapet till vardagsrummet kan vara en rolig och kreativ process. Med rätt tapet i rummet kan hela känslan och stilen förändras till det bättre. Att hitta den rätta tapeten är dock inte alltid det lättaste. Därför har vi samlat våra bästa tips vad gäller såväl trender som fallgropar när du ska välja tapet till vardagsrummet! Glöm inte heller bort att vi på Clas Fixare kan hjälpa till med din makeover – Våra duktiga hantverkare hjälper gärna till med din tapetsering.

Guide - Välj rätt tapet

1. Tänk på rummets funktion och stil

Innan du börjar söka efter tapeter är det viktigt att tänka på rummets funktion och stil. Vilken typ av atmosfär vill du skapa? Vilken stil passar bäst till ditt rum? Är det en modern och minimalistisk stil du är ute efter, eller vill du ha en mer klassisk eller romantisk stil? Är det ett stort eller litet rum? Ska det vara en lugnande eller uppiggande atmosfär?

2. Ta hänsyn till rummets storlek och ljusinsläpp

Om rummet är litet kan det vara bra att välja en ljus tapet med små mönster eller inget mönster alls för att skapa en illusion av större utrymme. Om rummet däremot är stort och ljust kan du välja en tapet med större mönster eller mörkare färger för att skapa mer atmosfär och känsla.

3. Bestäm färgschemat

Välj en tapet som passar in i färgschemat för ditt vardagsrum. Om du har en inredning med neutrala färger kan du välja en tapet som har en accentfärg. Om ditt vardagsrum har många färger kan du välja en tapet som har en av de färger som redan finns i rummet. Exempel, i ett sovrum kanske du vill ha en lugn och avslappnande tapet, medan ett vardagsrum kan vara mer lekfullt och färgstarkt.

4. Tänk på mönstret

Tapeter finns i olika mönster och det är viktigt att välja ett mönster som passar dina övriga möbler och inredning. Om du redan har en del mönster och färger i rummet kan det vara bra att välja en tapet som kompletterar dessa istället för att konkurrera med dem.

Guide - Välj rätt tapet

Vilken typ av tapet ska man välja?

Det finns många olika typer av tapeter att välja mellan, och de kan variera i material, mönster, färg och stil. Här är några exempel på olika tapeter:

  • Papperstapeter – Detta är en av de vanligaste typerna av tapeter och är tillverkade av papper. De finns i många olika mönster och färger och är relativt billiga.
  • Vinyltapeter – Dessa tapeter är tillverkade av PVC-plast och är vanligtvis mycket hållbara och lätta att rengöra. De finns också i många olika mönster och färger.
  • Textiltapeter – Dessa tapeter är tillverkade av textilmaterial som bomull eller linne. De ger en varm och mjuk känsla och kan vara bra för att skapa en mysig atmosfär.
  • Färdigmålade tapeter – Dessa tapeter är förbehandlade med färg och kan vara ett bra alternativ om du vill ha en enkel installation och inte vill måla själv.
  • Tapeter med mönster – Dessa tapeter har ofta ett mönster som kan vara abstrakt, blommigt, grafiskt eller klassiskt. Mönstret kan bidra till att skapa en viss stämning eller ge ett rum en speciell karaktär.
  • Fototapeter – Dessa tapeter har ofta en stor och detaljerad bild som täcker en hel vägg. De kan vara ett bra alternativ om du vill skapa en dramatisk effekt eller om du vill ha en fotorealistisk bakgrund.

Det finns naturligtvis många fler typer av tapeter att välja mellan, och valet beror på din personliga smak, stil och budget.

5. Testa olika tapetprover

Innan du köper en tapet är det alltid en bra idé att testa olika tapetprover. Testa tapetproverna i olika ljusförhållanden och se hur de ser ut på dagtid och kvällstid. Tänk på hur länge du planerar att ha tapeten. Om du vill ha den under en längre tid kan det vara bra att välja en tidlös design som du inte tröttnar på snabbt.

Guide - Välj rätt tapet

6. Be om råd

Om du är osäker på vilken tapet du ska välja kan du alltid be om råd från en professionell tapetserare eller inredare. Du är alltid välkommen att fråga oss på Clas Fixare! Hos oss jobbar skickliga och certifierade hantverkare med lång erfarenhet av tapetsering.

7. Tänk på kvaliteten

Det är viktigt att välja en tapet av hög kvalitet som kommer att hålla länge. Tänk på faktorer som slitstyrka och hur enkelt det är att rengöra tapeten när du väljer.

8. Ha kul

Till sist, glöm inte bort att ha kul och att välja en tapet som du verkligen gillar och som kommer att få dig att trivas i ditt hem. Om du väljer att sätta upp tapeten själv så rekommenderar vi att du läser igenom vår tapetseringsguide – 10 tips när du ska tapetsera.