Checklista när du ska anlita hantverkare

Är du på jakt efter en bra rörmokare, elektriker, snickare eller kanske plattsättare inför nästa renovering i hemmet? Då kan vi bara anta att du helst slipper extrakostnader, missförstånd och ett slarvigt utfört arbete. För att undvika tråkiga överraskningar som dessa finns det flera saker du själv kan göra, och på så vis få till ett lyckat samarbete.

anlita hantverkare

1. Hitta rätt hantverkare för jobbet

Det är A och O att du begär in och jämför offerter från flera olika entreprenörer innan du faktiskt tar ett beslut kring vem du ska anlita. För att undvika att arbetet inte blir fackmannamässigt utfört rekommenderar vi även att du har tipsen nedan i åtanke.

 • Anlita endast vit arbetskraft: Misstag och skador kan bara ersättas om du anlitar kvalificerade och försäkrade hantverkare.
 • Kolla upp om hantverkaren är medlem i en branschorganisation: Med hjälp av Byggförmedling kan du enkelt hitta organisationer för olika typer av hantverkare.
 • Undersök hantverkarens referenser: Det är alltid värdefullt att kolla upp vad tidigare kunder har lämnat för omdömen på utfört arbete.
 • Kontrollera om hantverkaren har ansvarsförsäkring: Detta brukar vara ett krav för att få lov att vara med i en branschorganisation.
 • Kontrollera offentliga register: Det är enkelt att kolla upp om en hantverkare exempelvis har F-skattsedel, gått i konkurs tidigare eller har obetalda skulder.
 • Betala inte i förskott: Du har ingen skyldighet att betala för arbete som ännu inte har utförts.

2. Ha koll på hantverkarens skyldigheter

Som konsument är det viktigt att ha koll på hantverkarens skyldigheter. En hantverkare är skyldig att utföra arbetet fackmässigt och lämna ett intyg på detta. Kom ihåg att spara intyget du får – det är en värdehandling! Hantverkaren ska också ställa sin yrkeserfarenhet och sakkunskap till förfogande, bistå med råd kring vilka förberedande arbeten du själv kan utföra och informera om hur du kan skydda det genomförda arbetet mot skador.

Om tjänsten du önskar på något sätt är olämplig är hantverkaren skyldig att varna dig om detta. Väljer du ändå att verkställa arbetet så ska hantverkaren skriva en avvikelse. Tänk på att detta kan ge lägre pris vid eventuell bostadsförsäljning, och även sämre försäkringsskydd.

Väggutag el

3. Se till att ordna ett skriftligt avtal

När du väl hittat en hantverkare ska du se till att ordna ett skriftligt avtal. Det är viktigt att avtalet är utförligt formulerat och att följande detaljer redovisas:

 • garanti för arbetet
 • när arbetet påbörjas och när det senast ska avslutas
 • om arbetet utförs med löpande räkning eller till fast pris
 • vad som gäller vid tilläggsbeställningar om arbetet utförs till fast pris
 • en högsta kostnad för tilläggsbeställningar om arbetet utförs på löpande räkning
 • vad som gäller om maxtaket underskrids.

4. Gör upp om eventuell skattereduktion

Om du vill få skattereduktion för så kallat rotarbete behöver du göra upp med hantverkaren om detta innan arbetet startar. I så fall ska även det anges i det skriftliga kontraktet – det vill säga att du endast ska betala halva kostnaden och att resten går via Skatteverket.