Hur mycket ström drar en laddbox?

I och mer de stigande elkostnaderna är det viktigt att se över hur mycket ström en laddbox drar för att ladda en elbil innan du tar beslutet att installera en laddbox. Generellt är elbilar inte bara bra för miljön utan även ekonomiska i det långa loppet.

Trots att elpriserna är relativt höga nu för tiden i jämförelse med för 10 år sedan är även kostnaderna för diesel och bensin högre. Därmed är det grymt prisvärt att installera en laddbox och ladda din elbil eller hybrid hemma, då du kan köra betydligt mycket billigare på el än andra bränslen.

Hur mycket ström går åt för en laddning?

Hur mycket ström en laddbox drar beror på en mängd olika faktorer. Det är enklast att kolla på hur mycket ström en laddbox drar för att ladda en bil.

  • Det avgörs primärt av hur stort batteri bilen har, precis som storleken på en bils tank avgör hur mycket det kostar att tanka bilen fullt.
  • I snitt är ett elbilsbatteri på 60 kWh. Det innebär alltså att laddboxen drar strax över 60 kWh för att ladda bilen fullt.
  • Sedan får man räkna med en viss energiförlust vid elbilsladdning.

Kostnaden för elbilsladdning baseras på hur mycket ström laddboxen drar

Hur mycket kostnaden för att ladda en elbil blir går direkt att hänvisa till hur mycket ström en laddbox drar. Hur mycket du betalar per kWh avgör självklart vad snittkostnaden för laddning av ett elbilsbatteri blir.

Generellt är dock elen alltid billigast hemma, vilket gör det ekonomiskt smart att installera en laddbox i hemmet där du kan få som mest för dina pengar. Olika elbilar kan även ha olika elförbrukning. En energisnål elbil behöver inte laddas lika ofta och blir därmed billigare i längden än en elbil som förbrukar mycket el och behöver laddas oftare.

Vi hjälper dig välja laddbox

Känner du dig osäker på vilken laddbox du ska välja och har behov av?Hör av dig till oss, vi hjälper dig gärna.

Kontakta oss så får du prata med en av våra experter så går vi tillsammans igenom ditt behov och din elcentrals förutsättningar. Mötet är helt kostnadsfritt och du får en offert i samband med mötet.

Vill du hellre att vi kontaktar dig?

Ange dina kontaktuppgifter nedan så ringer vi upp dig inom 24 timmar

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.