Hur bygga in badkar?

Att bygga in ditt badkar ger ett helt annat intryck i badrummet än ett fristående. Det tillför en känsla av omtanke och design och gör att badkaret smälter in fint i rummet. Men det finns några viktiga saker att tänka på innan du påbörjar arbetet.

Generellt pratar man om tre olika sätt att bygga in badkar:

  • Först och främst kan du välja att underlimma badkaret. Ett underlimmat badkar har en stenskiva ovanpå, men själva badkaret bär sig själv på sina egna ben. Att välja denna konstruktion ger ett väldigt exklusivt och lyxigt intryck.
  • Om du inte vill underlimma kan du istället välja att ha ditt badkar ovan inbyggnaden, alltså ovanför själva kaklet. Fördelen är att det är enkelt att byta ut karet, men du får samtidigt en svårstädad kant mellan badkaret och ditt kakel.
  • Det tredje sättet, och även det vanligaste, är en klassisk ”sarg” då du placerar karet i linje med själva inbyggnaden. Då kommer kaklet helt i linje med badkarets yttre kant.
  • Bonustips- du kan förstås också välja att sänka ner ditt badkar, vilket kan vara ett bra alternativ om du har lågt i tak. Detta kräver dock en åverkan på golvet.

Hur bygga in badkar

Fördelar med att bygga in badkar

En stor fördel med ett inbyggt badkar är också städningen. Alla vet hur svårt det kan vara att komma åt i utrymmena undertill. Men med ett inbyggt badkar är det enkelt att städa runtom. Du behöver inte bekymra dig för att komma åt bakom eftersom det är ett stängt utrymme där damm och smuts inte samlas på samma sätt som när det är öppet. En annan fördel är att vattnet håller sig till badkaret och stänks inte ner i utrymmet mellan vägg och badkar som det oftast blir med ett fristående badkar.

inbyggt badkar

Att tänka på

Extra viktigt att tänka på inför din badkarsinbyggnad, är att vara väldigt noga med tätskikt och ytskikt. Eftersom badkaret byggs in är det svårare att upptäcka vatten som letar sig in springor och du behöver därför vara noga med att arbetet med tätskiktet görs ordentligt och enligt standard.