Vad kostar det att renovera ett kök?

Kostnaden för att renovera ett kök skiljer sig avsevärt åt beroende på vilka materialval du gör samt hur stort kök du har. Att renovera köket kan kosta alltifrån 50 000 kronor för ett enklare kök med stommar och material från Ikea till upp till 300 000 kronor om du väljer ett standardkök i mellanprisnivå och normalstort. Den övre kostnaden är om du låter en hantverkare göra det mesta och inkluderar all montering av nya köket.

En billigare renovering där du väljer exempelvis att lacka om luckor istället för att byta till helt nya luckor går att få för under 50 000 kronor. Det förutsätter att du gör en hel del själv, förutom de delar som kräver certifierade hantverkare. Elinstallationer och omdragning av rör måste utföras fackmannamässigt. Läs gärna vår guide om 10 saker att tänka på inför köksrenoveringen. 

Vad kostar det att renovera ett kök

Vad kostar ett mer exklusivt kök?

Material och standard på köket i mer exklusiv tappning hamnar i regel runt minst 250 000 kronor. Då är bänkskivor, luckor och nya blandare av lite lyxigare kvalitet. I de fallen är det även bäst att låta hantverkare göra så mycket av jobbet som möjligt med hänsyn garanti och försäkring.

Till en lite mer exklusiv renovering räknas nytt kakel och golv av högre kvalitet, det kan vara massiva trägolv, sten eller klinkers. Nya vitvaror ingår även i den mer påkostade renoveringen för att skapa ett enhetligt intryck i köket.

Olika knep för att få ned kostnaderna vid köksrenovering

  • Kontrollera om du har rätt till ROT-avdrag för arbetet som ska utföras vid köksrenoveringen. Det går att dra 30 % av arbetskostnaden upp till 75 000 kronor per år för privatpersoner. Genom att nyttja ROT-avdraget där det är möjligt går det att få ner priset för renoveringen.
  • Gör mycket själv, ska köksskåpen bytas ut går det att montera ned det gamla köket själv. Det går även att måla om eller tapetsera själv för att hålla nere kostnaderna.
  • Nya vitvaror är i regel en av de större kostnaderna vid en renovering, går det att behålla de befintliga gör det stor skillnad på den totala kostnaden.