Checklista när du ska renovera köket
Har det blivit dags att ta tag i den länge efterlängtade köksrenoveringen? Då saker som ismaskiner, köksöar, kolsyreblandare och vattenanslutna kaffeapparater tar allt större plats i dagens hushåll står köket för en betydligt större del av hemmets vattenanvändning idag.
Samtidigt har det blivit populärt att sätta in vackra trägolv och ordna öppen planlösning i köket, vilket gör att vattenskador har blivit allt vanligare. Vad är egentligen viktigt att tänka på för att undvika detta? Följ den här checklistan och minimera risken för dyra skador!
1. Ha koll på regelverket
Köksrenoveringen behöver vara fackmässigt gjord för att du ska kunna få ut något på försäkringen om olyckan är framme. Det betyder att du måste följa Boverkets byggregler till punkt och pricka, och även branschreglerna för Säker Vatteninstallation. Dagens byggregler säger att du behöver installera vattentäta golvskydd under både kyl och frys men även under diskmaskin, diskbänk och andra vattenanslutna apparater. Glöm inte heller bort att kolla upp om du behöver ansöka om bygglov för att kunna genomföra din köksrenovering.
2. Renovera själv eller ta hjälp utifrån?
Snickerierna som är en del av köksrenoveringen är i de flesta fall inga problem att genomföra på egen hand. Om inredningen däremot ska flyttas behöver även elen dras om, och för detta måste du enligt lag ta hjälp av en certifierad elektriker. Om du känner dig minsta osäker är det också en god idé att ta hjälp av ett auktoriserat VVS-företag för vatteninstallationerna – då får du dessutom ett särskilt intyg som bevisar att arbetet är utfört enligt gällande krav. Detta intyg fungerar även som ett kvalitetsbevis om du en dag väljer att sälja ditt boende.
3. Planera smart för att hålla budgeten
För att undvika att kostnaderna drar iväg under renoveringen är det A och O att ta sakerna i rätt ordning. Genom att göra en tydlig steg för steg-planering kan du enkelt undvika att göra misstag längs vägen. Detta underlättar även radikalt om du planerar att anlita en hantverkare, eftersom ni då kan komma överens om ett pris innan renoveringen sätter igång. Vi rekommenderar att du planerar köksrenoveringen enligt följande ordning:
- rivning av det gamla köket
- eventuell flyttning eller justering av el- och vattenledningar
- eventuella ingrepp i golv, tak och väggar
- montering av diskho och köksstommar
- montering av köksbänkskivor
- montering av eventuellt kakel
- installation av belysning
- mindre justeringar för ett snyggt resultat.
Tips – ta det säkra före det osäkra
Det är en god idé att komplettera den vattentäta golvbeläggningen med översvämningsskydd eller golvbrunn, samt installera sensorer som är kopplade till en vattenfelsbrytare. Vattenfelsbrytare fungerar ungefär som en jordfelsbrytare – den bryter helt enkelt inkommande vattenledning ifall det skulle uppstå läckage. Ett annat alternativ är att montera ett så kallat vattenlarm under diskbänksskåpet som larmar vid eventuellt droppläckage. Du vet väl förresten om att vi på Clas Fixare erbjuder hantverkstjänster inom köksrenovering?
4. Ha rören i åtanke – det kan vara läge att byta
När du är igång med köksrenoveringen är det en god idé att passa på att byta ut ledningssystemet, framförallt inbyggda ledningar för kall- och varmvatten. Moderna kök har en livslängd på åtminstone 30 år, så om alltför gamla rör lämnas kvar i väggarna och golvet finns det risk att de börjar läcka. Det kan bli en dyr historia eftersom du då kanske behöver riva eller reparera köket i förtid. Merkostnaden för att byta ut ledningssystemet är förhållandevis liten i proportion till den totala investeringen du gör, och är alltså väl värt att ta med i planeringen.