Hur lång tid renovera kök?

Hur lång tid det tar att renovera ett kök beror på många olika faktorer. För dig som står i valet och kvalet gällande köksrenovering kan det vara behjälpligt att få en uppskattning om hur lång renoveringsprocessen kan komma att bli. Allt handlar såklart om hur stort ditt nya kök är tänkt att bli samt vad du ska ha för vitvaror och inredning, om köket är i bra skick övrigt så kan byte av köksluckor och fronter vara aktuellt vilket är en lite mindre renovering men kan lyfta kökets utseende mycket. Om du har ett äldre kök idag så har du nog inte så mycket smarta och innovativa lösningar, men det kan vara smart att kolla in olika lösningar när du ändå skall riva och påkosta köket. Läs gärna vår guide – Checklista när du ska renovera köket 

hur lång tid renovera kök

Uppskattning tidsåtgång för köksrenovering

Att bygga ett helt vanligt kök, utan några extra funktioner eller arbeten kan ta ungefär en vecka. Om du däremot vill ha ett normalkök med ytterligare arbeten så som kakel och golv kan arbetet ta 1-2 veckor. Det innefattar dock inte avancerade förändring så som taksänkningar och fönsterbyten. Om du vill bygga ett normalkök som kräver stora och tidskrävande förberedelser så som att rita vägg, dra om el osv, får du räkna med att arbetet kan ta uppåt 3 veckor att färdigställas. Självklart kan det även ta längre tid än så. Om du vill ha ett stort och bygga ut ett kombinerat kök och matrum blir projektet automatiskt mer omfattande och tidskrävande. För att avgöra hur lång tid ditt kök tar att renovera behöver du ta hänsyn till dina förutsättningar, önskemål och din vision av ditt dröm-kök. Därefter är det bra att rådfråga en entreprenad då de ofta har god insikt och erfarenhet av att utföra liknande renovering. De kan säkerligen ge dig en uppskattning om tidsåtgången för din köksrenovering.

Tidsåtgång för olika moment inom köksrenovering

Här kommer en uppskattning om hur lång tid olika moment av en köksrenovering kan ta. Notera att detta bara är en uppskattning och inte stämmer överens för alla köksrenoveringar.

  • Rivning av det gamla kök – cirka 2 dagar
  • Renovering av ytskikt – 2-3 dagar
  • Lägga golv – 1-2 dagar
  • Montering av köksdelar – 3-5 dagar
  • Kakla väggen – 2 dagar
  • Koppla in fläkt och vitvaror – 1 dag