Montera hängränna

Att montera hängränna är en viktig del av takavvattningssystemet för ditt hem. I den här guiden kommer vi att gå igenom hur du kan montera hängränna steg-för-steg och svara på några vanliga frågor om detta viktiga byggprojekt.

Montera hängränna

 

Måste man montera hängränna?

Ja, det är nödvändigt att montera hängränna på ditt tak för att effektivt leda bort regnvatten och undvika skador på byggnaden och dess omgivningar. Rännan fungerar som en vattenavrinning och förhindrar att vatten tränger in i fastigheten och skadar fasaden.

Material för att montera hängränna

 • Hängränna: Välj och montera hängränna i lämpligt material. De vanligaste materialen inkluderar metall (till exempel aluminium eller stål), plast eller trä.
 • Stuprör: Anskaffa stuprör som passar storleken på din hängränna. Stupröret leder vattnet från hängrännan ner till marknivå eller avrinningsplatsen.
 • Rännkrokar: För att montera hängrännan på taket behöver du rännkrokar. Antalet rännkrokar beror på längden och bredden på taket. Använd en rännkrok per 60 centimeter.
 • Monteringssystem för montera hängränna: Beroende på vilken typ av hängränna du väljer kan du behöva ett lämpligt monteringssystem för att fästa rännan på taket. Det kan inkludera skruvar, bultar och muttrar.
 • Ränntillbehör: Olika tillbehör kan behövas för att komplettera när du ska montera hängränna, inklusive omvikningskupa för anslutning mellan hängrännan och stupröret, ränngavlar och eventuellt filter för att förhindra igensättning av löv och skräp.
 • Verktyg: För att montera hängränna behöver du ett grundläggande set av verktyg, inklusive skruvdragare, bågfil, måttband och vattenpass.
 • Rövinklar: Om ditt stuprör behöver böjas för att anpassas till byggnadens form, kan du behöva rörvinklar för att säkerställa en smidig anslutning mellan delarna
 • Utomhustillbehör: Fundera på andra utomhustillbehör som kan förbättra ditt takavvattningssystem, som avrinningsrör, avrinningskåpor och utkastare.

Montera hängränna steg-för-steg

 1. Montera hängränna Mätning och materialval för att montera hängränna:
  Börja med att mäta takets höjd och bredd. För ytor under 75 kvadratmeter använd hängrännor på 100 millimeter och stuprör mellan 75 och 90 millimeter. För större ytor över 75 kvadratmeter välj hängrännor på 120 millimeter och stuprör på 90 millimeter
 2. Montera hängrännan:
  Använd rännkrokar för att montera hängrännan. Placera en rännkrok var 60 centimeter längs taket. För ett tolv meter brett tak behöver du cirka 20 rännkrokar.
 3. Montera hängränna och skapa fall för avrinning:
  Beräkna höjdskillnaden genom att multiplicera takets bredd i meter med fem. Placera en rännkrok i varje ände av taket och resten jämnt fördelade. Detta skapar ett fall för effektiv avrinning.
 4. Installera omvikningskupa och ränngavel:
  Såga två snitt på undersidan av rännan för att passa stuprörets diameter. Fäst omvikningskupan och en ränngavel i rännans slut.
 5. Fästning av hängrännan:
  Beroende på rännkrokarna, följ produktens anvisningar för att säkert fästa hängrännan. Se till att hängrännan lutar något ut från husfasaden när du ska montera hängränna för att undvika vattenpåverkan på fasaden.
 6. Montera stupröret:
  Fäst en rörvinkel i omvikningskupan och en annan intill väggen. Mät avståndet och lägg till tolv centimeter. Kapa stupröret i den längden och montera det mellan de två rörvinklarna.
 7. Fästning av stupröret:
  Markera var stuprännan börjar och slutar för att bestämma längden på stupröret. Skruva fast två rörsvepar i fasaden och montera stupröret i dessa. Avsluta genom att trycka fast utkastaren.
 8. Testa systemet:
  Häll vatten i hängrännan med en vattenslang eller vattenkanna för att testa systemets effektivitet. Se till att vattnet rinner smidigt och inte stannar i rännan. Nu är du klar med att montera hängrännan!

Montera hängränna – Ta hjälp av en hantverkare från Clas Fixare

Om du känner dig osäker på att montera hängrännan själv, överväg att anlita professionell hjälp från erfarna hantverkare. Hos Clas Fixare erbjuds entreprenadtjänster och hantverkstjänster för att säkerställa en smidig och korrekt installation av din hängränna. Boka din snickare här.

Vanliga frågor & svar om montera hängränna

Kan man byta hängränna själv?
Ja, det är möjligt att byta hängränna själv med hjälp av den steg-för-steg-guide som tillhandahålls ovan, förutsatt att du har rätt färdigheter och verktyg.