Bygga trappa utomhus

Funderar du på att bygga en trappa utomhus? Höjdskillnader i trädgården kan leda till behov av trappor. Har du någon gång känt att en trappa är riktigt obekväm att gå i? Kanske känns de för höga eller så är stegdjupet för litet. Att satsa på en bra trappa i trädgården eller på uteplatsen bidrar till känslan av ett extra rum utomhus och kan bli både snyggt och funktionellt.

När man ska bygga en trappa utomhus bör man tänka på höjden och djupet på varje steg, det ska ändå vara bekvämt att gå i trappan. Höjden på stegen ska vara från 14 till 18 cm så att trappan ser naturlig och bekväm ut. Djupet på varje steg bör vara 28–35 cm. Beroende på trappans utseende kan det ibland vara lämpligt att lägga till en landningsplan eller bygga trappan i en vinkel.

Konstruktionen av en utomhustrappa ställer särskilda krav på utformning och träslag. Om du inte är säker på vad du ska göra kan du ringa oss på Clas Fixare. Våra Fixare tar sig an alla uppdrag stora som små!

 

bygga trappa utomhus

Innan du sätter i gång

Först ska vi reda ut lite begrepp:

  • Plansteg är det du går på. Alltså själva trappsteget.
  • Sättsteg är väggen bakom varje plansteg (om man nu vill ha en ”täckt” trappa).
  • Vangstycke är den bärande strukturen.

Innan du sätter i gång måste du ha följande verktyg och material: Hammare, borrmaskin, fogsvans, tumstock, penna, vattenpass, vinkelsmyg, sandpapper, vangstycke, sättsteg, tryckimpregnerat trä, skruvar och spikar.

Steg för steg

 

  • När du ska bygga en trappa utomhus måste du förbereda marken som trappan ska vila på, detta innebär kort och gott att marken måste vara stadig. Tätt packat grus är ett enkelt och bra alternativ.
  • Du måste också tänka på vart ovandelen av trappan skall fästas, Ligger denna i anslutning till exempelvis altanen är detta relativt enkelt att fixa. Det första steget i en trappa kan vara i samma plan som ytan den fäster på eller börja på ett steg nedanför. Du kan fästa trappan med vinkelfästena upptill. Kontrollera om ovanstående struktur är fribärande. Om så är fallet kommer du inte att kunna ha det första steget i samma plan. Ett alternativ är i så fall att justera måtten genom att korta ned det översta steget på trappan.
  • Vangstycken eller trappstycken som det också kallas är de stycken du ser på sidan av trappan och det som håller ihop stegen med varandra. Vangstycken bör vara av tjockare karaktär. Såga trappstyckena sneda så att de kan ligga plant mot golvet du förberedde i föregående steg.
  • Skruva fast stödkonsoler som planstegen kan vila på. Använd gärna vattenpass för att vara säker på att allt blir rakt och riktigt.
  • När stödet är på plats kapar du planbrädorna till önskad storlek. Kom ihåg att du kan dela dem på mitten och placera dem med en glipa mellan för dränering.
  • Sätt planbrädorna på plats genom att skruva fast dem mellan vangstyckena. Därefter är det dags att såga av sättstegen till önskad form. Skruva sedan fast reglar mellan planstegen (mellan övre och undre planstegen), och fäst sättbrädorna. Nu är trappan färdig.