Renovera badrum – allt du behöver veta

Ett renoveringsprojekt kan vara allt från en mindre justering till en total ombyggnad. När det kommer till badrum, krävs det dock lite extra planering och uppmärksamhet. Men oroa dig inte! I den här artikeln hjälper vi dig genom hela processen, från att fundera på stil och design till att anlita en hantverkare för jobbet.

Belysning badrum

När bör man renovera badrummet?

Man bör överväga att renovera badrummet när man märker av tecken på slitage som fuktskador, stopp i toaletten eller skador på kakel och klinker. Dessutom kan estetiska skäl eller önskan om att uppdatera dess funktion vara drivande faktorer.

Är det värt att renovera badrummet?

Absolut! Ett välfungerande och estetiskt tilltalande badrum kan öka värdet på din bostad. Därutöver bidrar det till ökad hygien, energi– och vattenbesparing samt personligt välbefinnande.

Hur mycket kostar det att renovera badrum?

Det exakta priset varierar beroende på materialval, arbetskostnader och badrummets storlek. För att få en uppfattning om kostnad, besök gärna Offert till badrumsrenovering.

Hur lång tid tar det att renovera ett badrum?

Tiden varierar beroende på projektets omfattning och vilka ändringar som ska göras. Genom att förbereda och planera kan du minimera tiden. För mer information, kolla in Hur lång tid tar det att renovera ett badrum?

Från planering till badrumsbesiktning – Steg-för-steg guide

 1. Planering: Bestäm vilken stil och design du vill ha. Överväg allt från färgschema till belysningsval.
 2. Budget: Sätt upp en budget som inkluderar materialkostnader, hantverkare och oförutsedda utgifter.
 3. Val av material: Kakel, klinker, våtrumsmatta? Tänk på funktion, kvalitet och estetik.
 4. Anlita hantverkare: Välj en kvalificerad hantverkare med erfarenhet av badrumsrenovering.
 5. Genomföring: Se till att vattenledningar, rördragning, ventilation och golvvärme installeras korrekt.
 6. Finish: Installera toalett, dusch, badkar, vask, blandare och belysning. Glöm inte att tänka på fuktspärr och tätning.
 7. Besiktning: Innan du börjar använda badrummet, se till att allt är korrekt installerat och fungerar som det ska.

Kontakta mig

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Miljövänliga val vid badrumsrenovering

Vid en badrumsrenovering kan du överväga miljövänliga material och tekniker. Använd återvunna eller hållbara material som bambu, överväg energieffektiva belysningsval och välj vattenbesparande armaturer.

Att välja rätt hantverkare

För att säkerställa kvaliteten på ditt renoveringsarbete bör du leta efter hantverkare med relevanta certifikat, såsom våtrumscertifikat. Det är också klokt att begära referenser och jämföra flera offertalternativ.

Smart förvaring i ditt nya badrum

Optimera utrymmet genom att installera inbyggda skåp, använda vertikala utrymmen med hyllor och överväga multifunktionella möbler som spegelskåp med förvaring bakom.

Teknologiska lösningar för moderna badrum

Överväg att installera smart belysning som du kan styra med mobilen, digitala blandare som visar vattentemperatur eller inbyggda högtalare för en spa-känsla. Du kan exempelvis använda Plejd för smart belysning

Checklista: Vad behöver du tänka på inför badrumsrenovering?

 • Rör och avlopp: Kontrollera att de är i gott skick.
 • Ventilation: Förhindra mögelbildning genom att säkerställa god ventilation.
 • Belysning: Välj rätt belysningsval för funktion och estetik.
 • Fuktspärr: Ett måste för att förhindra fuktskador.
 • Golvvärme: Överväg detta för extra komfort.

För en utförligare checklista, se Checklista när du ska renovera badrum.

Vanliga frågor gällande renovera badrum

Det är viktigt att du känner dig trygg och nöjd med din badrumsrenovering. Genom att noggrant planera och anlita rätt hantverkare kan du skapa det drömbadrum du alltid har önskat dig! Här besvarar vi några av de mest vanliga frågor som vi brukar få in.

Hur hanterar jag avfall från renoveringen?

Samla allt avfall i separata säckar eller behållare för kakel, klinker, gamla armaturer och annat. Kontrollera med din kommun var byggavfall kan slängas eller överväg att hyra en container. Väljer du att sammarbeta med oss så kommer vi hjälpa dig med avfallet.

Ska man använda kakel eller våtrumsmatta?

Både kakel och våtrumsmatta har sina fördelar. Kakel är hållbart och lätt att rengöra medan våtrumsmatta är fuktresistent. Valet beror på personlig preferens och budget.