Checklista när du ska renovera badrum

Är det dags att renovera badrummet? I just våtutrymmen är det extra viktigt att allting blir korrekt utfört, annars kan det tyvärr bli en väldigt trasslig och dyr historia. Det finns alltså en hel del saker att ha koll på när du ger dig på en badrumsrenovering, oavsett om du själv håller i verktygen eller väljer att anlita en hantverkare. Med planering och rätt fokus kan du dock snart ha ditt nya skinande badrum på plats – fortsätt läsa för att ta del av våra bästa tips!

Checklista badrum

1. Se till att arbetet blir fackmässigt utfört

Renoveringsarbetet som utförs i badrummet behöver vara fackmässigt utfört för att din försäkring ska gälla. Det betyder att du själv eller hantverkaren du anlitar måste följa monteringsanvisningarna, men också Boverkets byggregler samt aktuella branschregler. Det kan upplevas som knepigt att förstå byggreglerna, och då är branschreglerna till god hjälp eftersom de förklarar på ett mer lättförståeligt sätt.

2. Anställa hantverkare eller inte?

Det finns ingen lag som tvingar dig att anlita hantverkare till en badrumsrenovering, förutom när det kommer till elen. Om du däremot känner dig minsta osäker är det ändå en god idé att anlita hjälp för vatten, avlopp, tätskikt samt spackling av fall mot golvbrunn för att vara säker på att allting blir korrekt utfört. Nedan finner du både certifierade företag och aktuella branschregler.

Som nämnt tidigare är det viktigt att vara påläst kring byggkrav och regelverk för att på så vis kunna kontrollera att allt sker fackmässigt. Kom även ihåg att spara alla kvitton, fakturor och offerter. Du vet väl förresten om att vi på Clas Fixare också erbjuder alla typer av hantverkstjänster när det kommer till badrumsrenoveringar?

Våtrumsintyg – beviset på ett väl utfört jobb

När du anlitar certifierade och branschorganisationsanslutna företag kan du känna dig helt trygg i vetskapen om att arbetet blir korrekt utfört. Då får du dessutom ett så kallat våtrumsintyg som ger dig goda möjligheter till ersättning om olyckan är framme. Intyget fungerar även som ett värdebevis om du en dag väljer att sälja ditt boende.

3. Glöm inte rören – det är ofta smart att byta

Ett vanligt misstag under en badrumsrenovering är att råka bygga in ledningar och rör som redan närmar sig slutet av sin tekniska livslängd. Du kan spara mycket pengar i långa loppet om du passar på att byta dessa rör och ledningar när allting ändå är öppet under renoveringen. På så vis kan du undvika att behöva riva upp hela badrummet igen om några få år.

Om du anlitar en hantverkare är det inte säkert att hon eller han ser att rören måste bytas. Vi rekommenderar därför att du själv kollar upp hur gamla rören är, jämför detta med rörens uppskattade livslängd och gör en egen bedömning. Läs även gärna vår guide – Checklista när du ska anlita hantverkare.

4. Dolda eller utanpåliggande rör?

Det är en god idé att fundera ett varv extra på hur du önskar att göra med rördragningen. Vill du ha dolda eller utanpåliggande vattenrör i badrummet? Inbyggda rör är väldigt populärt idag, men risken finns att du upptäcker ett eventuellt läckage alldeles för sent. För att undvika läckage rekommenderar vi att du:

  • inte bygger in några nya kopplingar
  • inte bygger in en existerande koppling som arbete redan utförts på
  • tar bort befintliga inbyggda kopplingar för att sedan dra en ny ledning fri från skarvar.

badrum inredning

5. Slipp problematiska fördelarskåp

Ett så kallat fördelarskåp används för att koppla ihop rören inuti väggen. Dessa är vattentäta, men risken finns att den del av skåpet som släpper in rören blir otät med tiden. Du kan minska risken för att detta sker genom att:

  • släppa in rören från sidan eller ovanifrån istället för genom botten på skåpet
  • undvika att lägga kopplingarna inuti väggen och istället placera dem utanför tätskiktet.

6. Ordna en optimal anslutning till golvbrunnen

De flesta skador som sker i badrum är relaterade till golvbrunnen. För att undvika dessa typer av skador är det A och O att anslutningen är perfekt, och därför rekommenderar vi att du byter ut golvbrunnen om den är tillverkad innan år 1990.