Checklista när du ska renovera badrum
Är det dags att renovera badrummet? I just våtutrymmen är det extra viktigt att allting blir korrekt utfört, annars kan det tyvärr bli en väldigt trasslig och dyr historia. Det finns alltså en hel del saker att ha koll på när du ger dig på en badrumsrenovering, oavsett om du själv håller i verktygen eller väljer att anlita en hantverkare. Med planering och rätt fokus kan du dock snart ha ditt nya skinande badrum på plats – fortsätt läsa för att ta del av våra bästa tips!
1. Se till att arbetet blir fackmässigt utfört
Renoveringsarbetet som utförs i badrummet behöver vara fackmässigt utfört för att din försäkring ska gälla. Det betyder att du själv eller hantverkaren du anlitar måste följa monteringsanvisningarna, men också Boverkets byggregler samt aktuella branschregler. Det kan upplevas som knepigt att förstå byggreglerna, och då är branschreglerna till god hjälp eftersom de förklarar på ett mer lättförståeligt sätt.
2. Anställa hantverkare eller inte?
Det finns ingen lag som tvingar dig att anlita hantverkare om du vill renovera badrum, förutom när det kommer till elen. Om du däremot känner dig minsta osäker är det ändå en god idé att anlita hjälp för vatten, avlopp, tätskikt samt spackling av fall mot golvbrunn för att vara säker på att allting blir korrekt utfört. Nedan finner du både certifierade företag och aktuella branschregler.
- Keramiska våtrumskonstruktioner: GVK och Byggkeramikrådet
- Målade väggar: Måleribranschen
- VVS-arbeten: Säker Vatten
- Plastmattor: GVK
- Elinstallationer: Elsäkerhetsverket
Som nämnt tidigare är det viktigt att vara påläst kring byggkrav och regelverk för att på så vis kunna kontrollera att allt sker fackmässigt. Kom även ihåg att spara alla kvitton, fakturor och offerter. Du vet väl förresten om att vi på Clas Fixare också erbjuder alla typer av hantverkstjänster när det kommer till badrumsrenoveringar?
Våtrumsintyg – beviset på ett väl utfört jobb
När du anlitar certifierade och branschorganisationsanslutna företag kan du känna dig helt trygg i vetskapen om att arbetet blir korrekt utfört. Då får du dessutom ett så kallat våtrumsintyg som ger dig goda möjligheter till ersättning om olyckan är framme. Intyget fungerar även som ett värdebevis om du en dag väljer att sälja ditt boende.
3. Glöm inte rören – det är ofta smart att byta
Ett vanligt misstag under en badrumsrenovering är att råka bygga in ledningar och rör som redan närmar sig slutet av sin tekniska livslängd. Du kan spara mycket pengar i långa loppet om du passar på att byta dessa rör och ledningar när allting ändå är öppet under renoveringen. På så vis kan du undvika att behöva riva upp hela badrummet igen om några få år.
Om du anlitar en hantverkare är det inte säkert att hon eller han ser att rören måste bytas. Vi rekommenderar därför att du själv kollar upp hur gamla rören är, jämför detta med rörens uppskattade livslängd och gör en egen bedömning. Läs även gärna vår guide – Checklista när du ska anlita hantverkare.
4. Dolda eller utanpåliggande rör?
Det är en god idé att fundera ett varv extra på hur du önskar att göra med rördragningen. Vill du ha dolda eller utanpåliggande vattenrör i badrummet? Inbyggda rör är väldigt populärt idag, men risken finns att du upptäcker ett eventuellt läckage alldeles för sent. För att undvika läckage rekommenderar vi att du:
- inte bygger in några nya kopplingar
- inte bygger in en existerande koppling som arbete redan utförts på
- tar bort befintliga inbyggda kopplingar för att sedan dra en ny ledning fri från skarvar.
5. Slipp problematiska fördelarskåp
Ett så kallat fördelarskåp används för att koppla ihop rören inuti väggen. Dessa är vattentäta, men risken finns att den del av skåpet som släpper in rören blir otät med tiden. Du kan minska risken för att detta sker genom att:
- släppa in rören från sidan eller ovanifrån istället för genom botten på skåpet
- undvika att lägga kopplingarna inuti väggen och istället placera dem utanför tätskiktet.
6. Ordna en optimal anslutning till golvbrunnen
De flesta skador som sker i badrum är relaterade till golvbrunnen. För att undvika dessa typer av skador är det A och O att anslutningen är perfekt, och därför rekommenderar vi att du byter ut golvbrunnen om den är tillverkad innan år 1990.
Relaterade tjänster
Installera badrumsskåp med belysning
2050 kr Boka nuInstallera eluttag badrum
1400 kr Boka nuByta handfat / kommod
2400 kr Boka nuInstallera badrumsfläkt
2050 kr Boka härInstallera dimmer
1250 kr Boka nuInstallera eluttag till tvättmaskin & diskmaskin
2550 kr Boka nuFAQ: Checklista när du ska renovera badrum
Vad innebär det att renovera ett badrum fackmässigt?
- Att renovera ett badrum fackmässigt innebär att följa branschregler, Boverkets byggregler och monteringsanvisningar för att säkerställa kvalitet och giltig försäkring.
Måste jag anlita en hantverkare för badrumsrenovering?
- Det beror på. Husägare måste inte anlita en hantverkare för badrumsrenovering, förutom vid elinstallationer. Om du är osäker rekommenderas det dock att anlita hjälp för vatten, avlopp och tätskikt. Våra rörmokare hjälper dig gärna med olika tjänster. Allt från att byta handfat till byte av toalettstol.
Vad är ett våtrumsintyg och varför är det viktigt?
- Ett våtrumsintyg är ett bevis på att arbetet i ditt badrum är korrekt utfört enligt branschregler. Det är viktigt för att få ersättning vid skador och kan höja bostadens värde vid en framtida försäljning.
När bör jag överväga att byta ut gamla rör under renoveringen?
- Du bör överväga att byta ut gamla rör om de närmar sig slutet av sin tekniska livslängd. Detta kan spara pengar och förhindra framtida läckageproblem i ditt badrum. Behöver du hjälp? Vi erbjuder tjänster som att byte blandare och andra VVS-arbeten.
Vad är fördelarna och nackdelarna med inbyggda rör badrum?
- Inbyggda rör badrum ger en snyggare och mer minimalistisk design. Nackdelen är att läckage kan upptäckas sent, vilket kan leda till omfattande skador.
Är utanpåliggande rör badrum ett bättre alternativ?
- Ja, utanpåliggande rör badrum är lättare att inspektera och underhålla. Det är ofta en tryggare lösning eftersom potentiella läckage syns direkt. Tänk dock på att vissa monteringsjobb blir mer avancerade med utanpåliggande rör, som att montera duschhörn, vilket kan påverka kostnaden.
Hur undviker jag problem med fördelarskåp i badrummet?
- För att undvika problem med fördelarskåp, se till att släppa in rören från sidan eller ovanifrån och placera kopplingar utanför tätskiktet. Detta minskar risken för läckage.
När bör jag byta ut golvbrunnen i badrummet?
- Du bör byta ut golvbrunnen om den är tillverkad före 1990. Äldre golvbrunnar har högre risk för att orsaka skador och uppfyller inte dagens standarder.
Vad bör jag tänka på vid rördragning i badrummet?
- Fundera på om du vill ha dolda eller utanpåliggande rör i badrummet. Undvik att bygga in kopplingar och dra nya ledningar fria från skarvar för att minska risken för läckage. Våra rörmokare vet hur detta ska gå till så om du vill ha hjälp, kontakta oss!
Vilka tjänster kan ni på Clas Fixare erbjuda för badrumsrenovering?
- Vi på Clas Fixare är stolta över att kunna erbjuda tjänster från certifierade hantverkare inom både el och VVS. Det innebär att du kan vända dig till oss för hjälp med både vatten och rör i ditt nya badrum, montering av duchvägg, installation av tvättmaskin, men även uppgraderingar som att installera spotlights.