Måla tegel

Att måla tegel kan hjälpa till att förvandla utseendet i ditt hem och ge det en fräsch och modern känsla. Här är en guide med tips och råd att följa för att hjälpa dig hantera målningsprojektet steg för steg.

Måla tegel och tegelvägg

Att måla tegel är ett effektivt sätt att förnya tegelväggar och ge ditt hem ett nytt utseende. Du kan även läsa vår guide om att måla tegelhus. Innan du dyker in i projektet är det viktigt att förstå de grundläggande stegen och de material du behöver för att få ett bra och hållbart resultat på ditt projekt.
Måla tegel

Material för att måla tegel

Innan du börjar att måla tegel se till att du har rätt material. Här är några grundläggande saker du behöver:

  • Färg för att måla tegel: Välj en högkvalitativ färg som är lämplig för att måla tegel. Färgen bör vara hållbar och tåla väderpåverkan.
  • Penslar: Investera i bra penslar för att säkerställa en jämn och professionell målning.
  • Murbruk: Kontrollera och reparera eventuella skador på murbruket innan du börjar måla tegel för att säkerställa en jämn yta.
  • Ytskydd: Använd ytskydd för att skydda omgivande ytor och förhindra att färgen sprider sig när du ska måla tegel.

Måla tegel steg-för-steg

  1. Förberedelse innan du börjar måla tegel: Rengör tegelväggen noggrant från damm och smuts. Använd en borste eller tryckluft för att avlägsna eventuell löst sittande smuts.
  2. Reparation av skador: Inspektera teglet för eventuella skador eller sprickor i murbruket. Reparera dessa områden med lämpligt murbruk och låt det torka helt innan du kan måla teglet.
  3. Primning: Applicera en primer innan du börjar måla teglet för att säkerställa bättre fästning av färgen och ökad hållbarhet.
  4. Dags att måla tegel: Använd en pensel för att måla teglet med jämna och överlappande penseldrag. Se till att färgen når alla skrymslen och vrår.
  5. Torkning: Låt färgen torka helt innan du kan måla ytterligare färglager. Torktiden kan variera beroende typ av färg.
  6. Ytskydd: Ta bort eventuellt ytskydd och rengör noga omgivande områden för att avsluta projektet. Njut av din nya målade tegelvägg!

Måla tegel – Ta hjälp av en målare från Clas Fixare

Om du känner dig osäker på att måla tegel själv eller om det handlar om större renoveringsprojekt, kan det vara klokt att ta hjälp av en erfaren målare. Hos Clas Fixare hittar du kvalificerade målare som är experter på målning av tegel. Önskar du hjälp av Clas Fixare är du välkommen att be om en offert för ditt målningsprojekt.

Vanliga frågor och svar om måla tegel

Kan man ändra färg på tegel?
Ja, du kan absolut ändra färgen på tegel genom att måla det. Följ råd och anvisningar ovan och välj en färg som passar din smak och harmoniserar med omgivningen.
Hur länge håller målat tegel?

Hållbarheten beror på flera faktorer, inklusive kvaliteten på förberedelsearbetet och den använda färgen. Generellt sett kan målat tegel hålla i många år med rätt underhåll.

Måla tegel – Relaterade guider & inspiration

Måla väggar

Läs mer

Måla tak

Måla tak

Läs mer

Måla fönster

Läs mer