Måla tegelhus

Att ge ditt tegelhus en fräsch och vacker yta kan vara ett givande renoveringsprojekt. Målning av tegelhus och att måla tegel kräver noggrann planering och rätt teknik för att uppnå ett hållbart och estetiskt tilltalande resultat. I den här guiden kommer vi att utforska steg-för-steg för att måla tegelhus och svara på några vanliga frågor om hur du får bäst resultat när du ska genomföra en fasadmålning.

Måla tegelhus – Bygglov

Innan du påbörjar målningsprocessen är det viktigt att kolla om det krävs bygglov för att måla ditt tegelhus. Bygglov krävs i regel när man förändrar byggnadens utseende avsevärt. Att måla tegelhus till en ny färg kan innebära att du behöver bygglov. Vissa områden och fastigheter kan ha specifika regler och bestämmelser som måste följas. Kontakta din lokala byggnadsnämnd för att få rätt information innan du sätter igång för att undvika oväntade problem längs vägen.

Måla tegelhus

Förarbete – Måla tegelhus

Innan du kan börja att måla tegelhus är det viktigt att noggrant förbereda fasaden och åtgärda eventuella skador. Processen skiljer sig något från att rengöra och reparera en skadad träpanel. När det gäller tegel är det vanligt att använda en kombination av högtryckstvätt och noggrann borstning, eftersom smuts ofta är djupt ingraverad i tegelstenarnas struktur. Här är steg du kan följa för att förbereda tegelfasaden innan du kan måla tegelhuset:

Förarbete – Måla tegelhus: Använd rätt rengöringsutrustning:

  • Investera i rengöringsborstar, varav vissa bör vara mjuka och andra med eller utan skaft. Du kommer också behöva en hink, högtryckstvätt, en kniv och lämpligt rengöringsmedel, särskilt om det finns mögel på fasaden. Att använda rätt rengöringsutrustning när du ska måla tegelhus är en viktig grund.
  • Om du har tillgång till en högtryckstvätt, börja med att skölja av fasaden. Var försiktig så att du inte står för nära och riskerar att skada färgen eller flisa teglet. Efter att ha fuktat fasaden, applicera rengöringsmedlet och använd en borste för att skrubba det i cirkulära rörelser. Följ instruktionerna för rengöringsmedlet, låt det verka en stund och skölj sedan bort det med högtryckstvätten.

Genom att noggrant rengöra tegelfasaden skapar du en bra grund för att applicera färg och säkerställer ett hållbart och snyggt resultat när du ska måla tegelhus. Efter rengöring se över teglet för att säkerhetställa att det inte är skador som behöver repareras innan du kan börja måla tegelhuset.

Material för att måla tegelhus

Innan du dyker in i själva målningsprocessen är det viktigt att ha rätt material till hands. Här är en lista på vad du behöver för att måla tegelhus:

  • Färg för att måla tegelhus: Välj en färg av hög kvalitet som är lämplig för utomhusbruk och som är kompatibel med tegel. Silikatfärg är hållbar färg som möjliggör fuktavledning och låter teglet andas.
  • Primer/olja: Applicera olja eller primer innan målningen för att mätta teglet och förhindra att det absorberar färgen för snabbt.
  • Målarverktyg för att måla tegelhus: Använd penslar, roller eller färgspruta för att applicera färgen jämnt.
  • Murbruk och ytbehandling: Se till att eventuella sprickor och ojämnheter i murbruket repareras innan du kan måla tegelhuset. Applicera också en lämplig ytbehandling för att förbättra färgens vidhäftning.
  • Skyddsplast: Plasta in områden som inte ska målas för att undvika färgstänk.
  • Stege: Se till att ha en stabil stege för att nå alla delar när du ska måla tegelhuset.

Måla tegelhus steg-för-steg:

Att måla tegelhus kräver noggrannhet och rätt teknik. Här följer en djupgående steg-för-steg-guide för att säkerställa att din fasadmålning blir hållbar och estetiskt tilltalande.

Steg 1: Förbered ytan för att måla tegelhus

Innan du påbörjar processen för att måla tegelhus måste du se till att tegelväggen är ren och torr. Tvätta noggrant ytan enligt förarbeteguiden ovan för att avlägsna smuts och damm. Det är viktigt att starta med en väl förberedd yta för att säkerställa att färgen fäster ordentligt och ger ett hållbart resultat.

Steg 2: Maskera och Täck

Skydda omgivande områden och fönster genom att använda maskeringstejp och plast. Detta förhindrar färgstänk och ger en renare och mer professionell finish. Noga täckning är nyckeln till att undvika oönskade färgavlagringar på icke-målade ytor när du ska måla tegelhus.

Steg 3: Priming

Använd en primer för att måla tegelhus och förbereda ytan. Primern förbättrar fästkapaciteten för färgen och säkerställer att den håller längre. Applicera primern jämnt över hela tegelväggen och låt den torka enligt tillverkarens rekommendationer.

Steg 4: Måla tegelhus – första lagret

Applicera det första lagret färg jämnt över tegelväggen. Använd en högkvalitativ pensel för att måla tegelhus och uppnå en jämn och täckande yta. Låt det första lagret torka helt innan du kan måla andra lagret.

Steg 5: Avlägsna maskering och njut av resultatet!

När färgen har torkat helt, avlägsna försiktigt maskeringstejp och plast. Se till att inga rester lämnas kvar och att resultatet är rent och snyggt. Nu är du klar med att måla tegelhuset och kan njuta av din uppfräschade fasadmålning.

Måla tegelhus

Måla tegelhus – Ta hjälp av en målare från Clas Fixare

Om du känner dig osäker kring att måla tegelhus eller inte har tid att genomföra målningsprojektet själv kan du överväga att anlita en professionell målare. Clas Fixare erbjuder pålitliga målartjänster för att säkerställa att ditt tegelhus får den perfekta ytan. Läs mer om fasadmålning och boka en erfaren målare.

Vanliga frågor & svar om måla tegelhus

Kan man måla ett tegelhus?
Ja, det går absolut att måla ett tegelhus för att förnya dess utseende och öka dess skydd mot väder och vind.
Vad kostar det att måla tegelhus?

Kostnaden för att måla tegelhus varierar mycket beroende på yta och färg. Kontakta oss för att be om en offert från våra certifierade målare.