Måla element

Att måla element kan vara ett enkelt sätt att förnya och förbättra utseendet på dina rum. Genom att följa några grundläggande steg och använda rätt material kan du fräscha upp dina element. I den här artikeln kommer vi att gå igenom förberedelse, material och steg-för-steg-guide för att enkelt och smidigt lyckas med att måla element.

Måla element

Måla element förberedelse

Innan du börja måla element är det viktigt att förbereda ytan på rätt sätt.

Rengör ytan: Tvätta elementet med målartvätt. Använd en borste eller trasa för att ta bort damm och smuts från elementens yta. Skölj av ordentligt med rent vatten. Detta kommer att hjälpa färgen att fästa bättre.

Skrapa & Slipa ytan: Använd en färgskrapa och skrapa bort gammal löst sittande färg. Om det finns rost på elementet ska detta slipas ner. Använd ett slippapper eller stålborste för att jämna ut och skapa en jämn yta innan du kan måla elementet. Torka sedan bort slipdammet.

Täck omgivande områden: Skydda omgivande områden med maskeringstejp och plast för att undvika att färgen hamnar där den inte ska vara.

Material för att måla element

  • Inför förarbetet: Hink, målartvätt, färgskrapa, slipmaterial, stålborste.
  • Färg & grundfärg: Välj en färg anpassad för att måla element. Denna färg klarar av värmeskillnader utan att spricka eller gulna.
  • Pensel och roller: Elementpensel, lackpensel, elementroller & målarvante.
  • Lack: Efter att färgen har torkat kan du använda lack för att skydda ytan och ge den en hållbar finish.
  • Maskeringstejp och plast: För att skydda omgivande områden från överflödig färg när du ska måla element.

Måla element – Steg-för-Steg

Nu när du har förberett ytan och skaffat rätt material är det dags att börja måla dina element. Följ dessa steg för att uppnå bästa resultat:

1.  Grundmåla 

Applicera alkydgrund för att förbereda ytan och ge huvudfärgen bättre vidhäftning. Använd en elementpensel när du ska måla elementet så går det lättare att komma åt imellan. Om väggen bakom elementet behöver målas kan en elementroller vara smidig.

2. Måla elementet

Måla elementet med den önskade huvudfärgen. Börja med att måla längst inne på varje fläns med en elementpensel och arbeta dig utåt. Måla baksidan och kanterna innan du kan måla framsidan som är lättare att komma till. Framsidan kan du måla med en mindre lackpensel.

3. Måla element – rör

Måla elementets rör i samma färg. Använd gärna en målarvante för ett jämnt och enkelt resultat. Se till att du även gjort förarbete på rören innan du kan måla. Dra målarvanten med färg längs med röret och resultatet blir lika jämnt och fint som en pensel.

4. Låt torka ordentligt

Innan du är klar med måla element eller kan applicera ett nästa lager behöver du låta färgen torka ordentligt.

5. Applicera lack

När huvudfärgen har torkat kan du applicera ett lager av lack för att skydda ytan och ge den en glansig finish.

Måla Element – Ta hjälp av en hantverkare från Clas Fixare

Om du inte vill måla element på egen hand kan du överväga att ta professionell hjälp. Clas Fixare erbjuder erfarna målare som kan hjälpa dig med ditt målningsprojekt. Boka tjänsten snickerimålning eller be om en offert.

Vanliga frågor & svar om måla element

Kan man måla element med väggfärg?

Nej. När du ska måla element kan du inte använda vilken färg som helst. Dels på grund av dess material men också på grund av de stora värmeväxlingarna som elementen utsätts för.

Kan man spraymåla element?

Ja, spraymålning är en alternativ metod för att måla element. Det kan ge en jämn och professionell finish, men det kräver noggrannhet och skyddsåtgärder för att undvika övermålning.