Måla på våtrumsmatta

Att måla på våtrumsmatta kan vara en effektiv och prisvärd metod för att förnya ditt badrum/tvättstugas utseende. Genom att följa rätt steg och använda lämpliga material kan du skapa en hållbar och estetiskt tilltalande yta. Här är en guide för att hjälpa dig genom processen.

Måla på våtrumsmatta – Varningar

Måla på våtrumsmatta

Innan du ger dig in på att måla på våtrumsmatta är det viktigt att vara medveten om potentiella risker och fallgropar. Att måla på våtrumsmatta kan leda till allvarliga konsekvenser såsom skador på tätskiktet, fuktskador och missfärgningar. Dessutom finns risken att färgen inte går att ta bort i efterhand, vilket kan resultera i kostsamma totalrenoveringar om något går fel.

Den optimala åtgärden är att istället överväga att byta ut den befintliga plastmattan i badrummet mot en helt ny. Men ifall planen är att renovera grundligt längre fram och du vill göra en snabb uppfräschning så är måla på våtrumsmatta ett billigt alternativ.

Material för att måla på våtrumsmatta

 • Målfärg för att måla på våtrumsmatta: Använd en högkvalitativ, vattenbaserad akrylfärg som är speciellt formulerad för våtrumsmiljöer. Det är viktigt att färgen är fuktbeständig och tål fuktighet.
 • Primer för våtrumsmatta: Applicera en primer speciellt avsedd för att måla på våtrumsmatta. Primern förbättrar fästet mellan färgen och ytan samt bidrar till ökad hållbarhet.
 • Verktyg för att måla på våtrumsmatta: Använd högkvalitativa penslar och roller för att applicera färgen jämnt över våtrumsmattan. En pensel är användbar för detaljer och kanter, medan en roller effektivt täcker större ytor.
 • Fogmassa: Förse eventuella fogar och skarvar med en vattenavvisande fogmassa för att förhindra fuktinträngning och möjliggöra en jämnare yta.
 • Halkskydd: Områden som kan bli våta bör inkludera halkskydd i färgblandningen när du ska måla på våtrumsmatta för att minska risken för halka och förbättra säkerheten.
 • Vattenavvisande Ytskikt: När du ska måla på våtrumsmatta är det viktigt att applicera ett vattenavvisande ytskikt för att öka färgens motståndskraft mot fukt och slitage.
 • Skyddsutrustning när du ska måla på våtrumsmatta: Använd lämplig skyddsutrustning, inklusive handskar och skyddsglasögon.

Måla på våtrumsmatta steg-för-steg

Här är en steg-för-steg-guide för att lyckas med att måla på våtrumsmatta:

Steg 1: Förberedelse

 • Innan du kan måla på våtrumsmattan behöver du rengöra ytan grundligt med lämpligt rengöringsmedel för att avlägsna smuts, tvålrester och fett. Detta ger en bättre fästhäftning för färgen.
 • Kontrollera noga hela ytan för eventuella skador och reparera dem med lämpligt spackel eller reparationssats.

Steg 2: Priming innan du kan måla på våtrumsmatta

 • Applicera en högkvalitativ primer speciellt utformad för våtrumsmaterial. Primern hjälper till att förbättra färgens vidhäftning och skyddar ytan.
 • Följ tillverkarens anvisningar om torktid och antal primerlager.

Steg 3: Dags att måla på våtrumsmattan

 • Välj en fuktbeständig akrylfärg som är lämplig för våtrumsmiljöer. Akrylfärgen är vattenbaserad och torkar snabbt.
 • Använd en högkvalitativ pensel för detaljer och kanter, och en roller för att täcka större ytor jämnt.

Steg 4: Ytskydd och Halkskydd

 • När du ska måla på våtrumsmatta kan du förbättra färgens hållbarhet genom att applicera ett vattenavvisande ytskydd. Detta skyddar färgen mot slitage och fukt.
 • Om ytan kan bli våt, överväg att inkludera halkskydd i färgblandningen för att minska risken för halka.

Måla på våtrumsmatta – Ta hjälp av en målare från Clas Fixare

Om du känner dig osäker på att måla på våtrumsmatta eller om du föredrar professionell hjälp, överväg att anlita en erfaren målare. På Clas Fixare erbjuder vi professionella målare specialiserade på våtrumsrenoveringar. Kontakta oss för att be om en offert.

Vanliga frågor & svar om måla på våtrumsmatta

Är det säkert att måla på våtrumsmatta?
Ja, det är säkert att måla på våtrumsmatta. Se till att du är medveten om eventuella risker till följd av att måla på våtrumsmatta, följ rätt tekniker och  använd lämpliga material. Se till att förbereda ytan ordentligt och använd färg och primer som är avsedda för fuktiga miljöer.
Vilken färg ska jag använda?

Använd en vattenbaserad akrylfärg som är fuktbeständig och lämplig för våtrumsmiljöer. Det är viktigt att välja en färg som tål fukt och är hållbar i en fuktig miljö.

Ska jag måla med pensel eller roller?

Valet mellan pensel och roller när du målar på våtrumsmatta beror på personliga preferenser och ytan du arbetar med. En pensel kan vara mer lämplig för detaljarbete och hörn, medan en roller kan göra det enklare att täcka stora ytor jämnt.