Vad kostar det att installera en luftvärmepump?

En luftvärmepump är bra att ha om du till exempel inte känner att det blir tillräckligt varmt i huset med de värmesystem som redan finns. Du vet säkert vad en luftvärmepump är för något och i så fall vet du säkert också att en luftvärmepump kan kosta en del? I denna artikel kommer du att få veta på ett ungefär vad en luftvärmepump kostar, vad det kostar att installera en samt vad du kan nyttja för skattereduktion vid installationen.

Vad kostar det att installera en luftvärmepump?

Så mycket kostar själva luftvärmepumpen

Som du säkert redan vet så måste du börja med att

  • Köpa själva luftvärmepumpen innan du kan anlita någon som installerar den. En luftvärmepump kan du köpa på bland annat byggvaruhus och andra snarlika affärer. Luftvärmepumparna brukar kosta allt från 4000 till 10 000 kronor.
  • Allt beror på vilken luftvärmepump du väljer att köpa och vilka funktioner du vill att den ska ha. Men standard är att man köper en luftvärmepump för cirka 5 000 kronor.

Så mycket kostar det att installera luftvärmepumpen

När du väl har köpt en luftvärmepump så behöver du självklart installera den,

  • Detta är något som du inte kan göra på egen hand utan du måste anlita ett företag som utför själva installationen. Självklart tar olika företag olika mycket betalt för att installera en värmepump
  • I runda slängar är priset för en installation och driftsättning av värmepump cirka 10 000 till 20 000 kronor.
  • Glöm inte heller att du får nyttja ROT-avdrag vid installation av värmepump i hemmet.

Så mycket kostar luftvärmepumpen och installationen tillsammans

Nu har vi gått igenom vad en luftvärmepump kostar och vad själva installationen och driftsättningen brukar kosta. Sammanlagt får du räkna med att betala allt mellan 15 000 och 25 000 kronor för att få en luftvärmepump plus installation och driftsättning. Självklart kan det kännas som mycket pengar men du rekommenderas oftast att införskaffa en luftvärmepump då den sprider värme otroligt bra i både stora och små hus.