Så lyckas du med din julbelysning utomhus

Mysig och stämningsfull utomhusbelysning är något som verkligen hör julen till. Det finns många alternativ för den som vill ge sitt hus det lilla extra när högtiden står för dörren. I den här guiden går vi igenom vad man bör tänka på när det gäller julbelysning utomhus, och ger lite tips och råd på hur man kan gå tillväga. Kom ihåg att vi på Clas Fixare gärna hjälper till med belysning och elinstallationer av olika slag, så hör av dig om du har något speciellt i åtanke inför julen. 

Julbelysning för balkong och trädgård

Ju större utrymme man har, desto större är också valmöjligheterna. Men även på en liten yta går det att få en fin julbelysning utomhus. Bor du i lägenhet med balkong kan du exempelvis linda en ljusslinga runt balkongräcket, en sådan enkel sak piggar verkligen upp i vintermörkret. Det kan även vara snyggt att ha en upplyst snöflinga eller ett dekorationsträd på balkongen. 

julbelysning utomhus

I en trädgård är det egentligen bara kreativiteten som sätter gränser. Innan du börjar är det därför bra om du har en uppfattning om vad du vill åstadkomma, så att dekorationerna skapar ett fint helhetsintryck. Det kan vara sparsmakat eller lite mer maffigt, huvudsaken är att det finns en tanke bakom. Ofta är det bra att börja med entrén till huset, det är en naturlig startpunkt. Om ytterdörr och uppfart har fin julbelysning så ger det även ett välkomnande intryck för besökare. 

utomhusbelysning jul

Här är några olika belysningsalternativ som skapar en trevlig julstämning i trädgården:

  • Istappsslingan är en klassisk och stilfull dekoration. Den hängs från tak eller stupränna och ger alltid en mysig julkänsla.
  • Om du har en flaggstång så är en flaggstångsslinga ett utmärkt val. Flaggstångens höjd gör att belysningen verkligen kommer till sin rätt. 
  • Ett ljusnät är ett enkelt och mångsidigt alternativ som kan användas till mycket. Lägg näten över träd och buskar och ge din trädgård ett helt nytt liv. 
  • Tycker du att fasaden känns lite trist så rekommenderar vi en projektionslampa. Den riktas mot husväggen och projicerar fina mönster med jultema. 
  • Den som vill slå på stort kan pryda trädgården med upplysta skulpturer. Tomtar och renar är populära val i den här kategorin.

Att tänka på vad gäller elektroniken

När man hanterar elektriska prylar är det alltid bra att ha säkerheten i åtanke. Till att börja med är det viktigt att alla produkter som används är anpassade för utomhusbruk. Det kan också vara värt att skaffa en jordfelsbrytare. Den fungerar som en ytterligare säkerhetsåtgärd ifall någon del av belysningen skulle bli strömförande. 

Vanligtvis drivs julbelysning via eluttaget, men det finns också varianter som går på batteri. Då slipper man dra skarvsladdar kors och tvärs över trädgården. I de fall då skarvsladdar trots allt måste användas ska man välja en sort som är gjord för utomhusbruk och som har skyddsklass IP44 eller högre.

Det är också bra att ha en timer som ser till att belysningen är avstängd under dagen, utan att man själv behöver tänka på den saken. Det finns timers av olika sorter, nuförtiden erbjuds även röststyrda modeller. Den som verkligen vill ligga i framkant kan kontrollera belysningen via smarta lösningar i datorn eller mobilen. 

LED-lampor är bästa alternativet

Julbelysningen ska helst bestå av LED-lampor. De drar betydligt mindre ström än traditionella lampor och är ett bättre val för miljön. LED-lampor blir inte heller särskilt varma, och de har dessutom en lång livslängd. Ett tips är att kontrollera att alla lampor fungerar innan du sätter upp belysningen. Det är inte kul att ägna tid och möda åt att få allt på plats, och sedan upptäcka att en lampa inte lyser. 

utomhusbelysning jul

Tillbehör som gör jobbet enklare

När julbelysningen ska sättas upp är det bra att ha en stege till hands. Den kan behövas om ett ljusnät ska läggas över ett träd, eller om en istappsslinga ska hängas från ett stuprör. Stegen behöver inte alltid vara så lång, det kan ofta räcka med en stegpall eller liknande. För att få belysningen på plats är buntband det perfekta hjälpmedlet, speciellt till slingor av olika slag. Det är också bra om man har ett par sköna arbetshandskar som ger skydd åt händerna, och som dessutom värmer i vinterkylan. 

Visa hänsyn till grannarna

Slutligen kan det vara värt att skänka en tanke till grannarna. Det kan vara störande för omgivningen om julbelysningen är på dygnet runt, eller om den riktas rakt in i grannens vardags- eller sovrum. Vissa kanske även klagar på julbelysning som är uppe för länge, men det finns inga bestämda regler för när belysningen ska sättas upp och tas ner. Många använder första advent som startpunkt, och tar sedan ner dekorationerna runt tjugondag knut i januari. Letar du inspiration för din julbelysning inomhus? Läs vår guide så lyckas du med din julbelysning inomhus.

julbelysning utomhus