Hur ofta renovera badrum?

Att köpa en bostad är en stor investering. Att tänka på framtida renoveringskostnader är viktigt för att inte bli fast med dyra, oväntade renoveringskostnader. Med många rum går det bra att vänta länge mellan renoveringarna. I vanliga sovrum och vardagsrum är det inte lika viktigt att renovera, det görs framför allt för att hålla bostaden i fint skick. När det gäller badrummet är det däremot viktigt att renovera det för att det ska hållas i fint skick och inte leda till fuktskador och bristande ledningar. Här kan du läsa vår guide med 10 viktiga saker att tänka på inför badrumsrenoveringen.

Hur ofta renovera badrum

Vad avgör hur ofta man behöver renovera badrum?

Hur slitet badrummet är och vilka material som finns i badrummet avgör när det är dags att renovera det. Om den förra renoveringen är korrekt genomförd och eventuella åtgärder fixas så fort problem uppstår har badrummet goda förutsättningar för att hålla länge. Om ett badrum däremot missköts kan saker och ting snabbt gå snett. Ett brutet tätskikt kan leda till fukt och mögel vilket kräver ganska omgående renoveringsåtgärder. En grundregel som är bra att utgå från är att aldrig låta det gå över 25 år mellan badrumsrenoveringarna. Det är dock enbart en uppskattning och varierar från fall till fall.

Håll koll på ditt badrum

Det enklaste sättet att avgöra när det är dags att renovera badrummet är att hålla noga uppsikt över det och fixa småsaker så fort de upptäcks.

  • Börjar ett rör läcka? Ring en rörmokare och laga det omgående.
  • Strular blandaren? Byt ut den.
  • Håll uppsikt över fukt under våtrumsmattan, mögel, unken lukt och skador på rör och ledningar.

Det är områden som kan orsaka problem längre fram om de inte åtgärdas. Om du inte vet när ditt badrum renoverades senast är det bäst att rådfråga en fackman innan du tar tag i dina renoveringstankar. Det är viktigt att ha en auktoriserad VVS montör som kommer och gör en snabb besiktning kring rådfrågningen, säker vatteninstallation har en sökfunktion för att kunna kontrollera att de innehar en godkänd certifikat.

Genom att regelbundet utföra små renoveringsåtgärder kan du skjuta upp den kostsamma badrumsrenoveringen och öka ditt badrums livslängd på köpet.