Hur nära tomtgräns får man bygga?

Att bygga ute på tomten är något som många längtar efter. Att bygga ut huset, bygga ett uterum, en friggebod eller ett loungerum på tomten kan skapa en enorm förändring i tomtens intryck. Det kan möjliggöra trevliga kvällar i trädgården och större yta att röra sig på. Men det är många regler att förhålla sig till gällande utbyggnationer och tyvärr är det inte bara att sätta igång och bygga. Det gäller att ta hänsyn till vilka regler som gäller och till dina grannar som kan bli påverkade av bygget.

Hur nära tomtgräns får man bygga

Avstånd till tomtgränsen

Oavsett vad du ska bygga och om du behöver ansöka om bygglov eller inte finns det en allmänna regler

  • Du får inte bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.
  • Det är möjligt att bygga närmare tomtgränsen än så men då måste du få be din granne om lov först.
  • Notera att alla kommuner kan ha olika regler. Därför är det alltid bäst att kontakta kommunen innan du påbörjar bygget för att säkerställa att du inte bryter mot några regler.

Boverket har grundreglerna till bygglovsbefriade murar bla. men exakta regler är fortfarande upp till kommunen.

Övriga saker som kan påverka reglerna

Trots att den allmänna regeln är att du får bygga 4,5 meter från tomtgränsen kan andra faktorer spela in hur du får göra det. Vissa områden har speciella naturvärden och i vissa fall kan en byggnation anses påverka landskapsbilden. Även om du tror att du har full koll på vad som gäller för din tomt är det därför bäst att prata med byggnadsnämnden i din kommun för att kolla upp exakt vad som gäller. Ett annat tips är att föra en vänskaplig, god dialog med dina grannar. Oavsett hur litet eller stort byggprojekt du ska utföra är det viktigt att grannarna är med på noterna och störs så lite som möjligt. Informera gärna dina grannar i förväg om projektet och för en öppen kommunikation om några klagomål uppstår.