Vilken höjd ska ett handfat sitta på?

Många passar på nu under våren att renovera badrummet. Det kan vara inne i stan eller kanske på ett lantställe. Nu finns det ju så många olika modeller att välja mellan. Allt från den klassiska kommoden till moderna överliggande handfat. Dessa kommer i flera modeller som runda, fyrkantiga, ovala och till och med som en halv klot. För inspiration kolla in dessa trendiga badrum och deras handfat!

Vilken höjd ska ett handfat sitta på

Höjden då och nu

De har alla en sak gemensamt, och det är höjden de ska sitta på. Det intressanta är att detta mått inte har bytts på de senaste tjugo åren medans vi människor har vuxit och har i genomsnitt blivit längre. Detta betyder att du kan ändra höjden lite.

  • Standardhöjden på ett handfat är 85 centimeter.

Om du och din familj är längre en genomsnittet kan du höja handfatet några centimeter så att det blir bekvämare. Men, tänk på att du kanske har små barn som kanske inte är lika långa än. Om du har ett stort badrum kan du sätta in två handfat, en på 85 centimeter och ett annat som sitter lite högre, då kan du antingen välja att byta ut det befintliga handfatet mot en likadan som den andra eller hitta en likadan som du har nu och montera en bredvid. Om du inte kan sätta in två handfat kan du ha en liten pall i badrummet som barnen kan använda så att de kan borsta tänderna eller tvätta ansiktet bekvämt. Om de inte kan det så kan det bli svårt att få dom att borsta tänderna vilket är mycket viktigt.

Slutord

Det viktiga är att de som använder handfaten tycker att det är bekvämt. Om du till exempel har ett smalt badrum kan du köpa ett bredare handfat men det kommer ändå att sitta på ungefär 85 centimeters höjd.

I slutändan så är det ditt och din familjs val om ni vill använda standarden på 85 centimeter som rekommenderas även om måttet är gammalt, eller om ni vill sätta det lite högre eller lägre.