Tvätta stenplattor utomhus

Om du har stenplattor i din trädgård, kanske från gatan upp till dörren, där du har din uteplats, vid grillplatsen om du har en sådan, eller någon annanstans så kan det vara vettigt att tvätta plattorna. Med tiden så växer det bland annat ogräs upp i springorna mellan plattorna och sköter du inte om dem bildas det mossa eller lava. Här kommer några tips som gör det lätt för dig att tvätta dina stenplattor utomhus.
När du har tvättat dina stenplattor kan det vara bra att försöka motverka ogräset från att växa med miljövänliga alternativ.

tvätta stenplattor utomhus

Rensa och skura plattorna

  • Börja med att spola av plattorna med en vattenslang och använd en vanlig skurborste för att skura av dem.
  • Ogräset rensar du smidigast med ett ogräsjärn, det finns både med korta och långa skaft. Du använder det du tycker bäst om, föredrar du ett ogräsjärn med kort skaft är det bra om du har en dyna att vila knäna på. Vill du stå upp är det ett ogräsjärn med långt skaft som gäller, eller varför inte variera mellan dem båda.
  • När ogräset är borta och plattorna torkat är det dags att hälla ut fogsand på plattorna, därefter ska du borsta dem med en skurborste som slipar bort smuts med mera.

Använd en högtryckstvätt

Har du en högtryckstvätt bör du använda den för att göra rent dina stenplattor. Helst bör du använda den tillsammans med ett altantvättsmunstycke som roterar. Vit eller grå lavar sitter extra hårt fast och är svåra att få bort med ett ogräsjärn, då är en högtryckstvätt ett säkrare sätt. Vattnet fördelas då över hela stenplattornas ytor och gör det mer skonsamt. Väljer du att använda en högtryckstvätt utan altantvättsmunstycke, bör du inte ha på för hårt tryck. Då blir strålen bredare och du kan vinkla strålen så du inte spolar bort den fogsand du lagt på och då skadar du inte heller plattorna. Innan du ska rengöra dina plattor, var noga med att ta reda på om du har plattor av betong eller om de är av natursten, om du inte redan vet det, eftersom plattor av betong är skörare än de av natursten.