Stopp i vasken

Stopp i vasken är ett irriterande problem som kan uppstå i vilken bostad som helst. Om du någonsin har stått där med vatten som inte vill rinna ner i diskhon, så vet du hur frustrerande det kan vara. I den här artikeln kommer vi att utforska varför ett stopp i vasken uppstår, ge några miljövänliga råd för att förebygga det, och erbjuda en steg-för-steg guide för att lösa problemet när det väl inträffar.

stopp i vasken

Varför blir det stopp i diskhon?

Stopp i diskhon kan uppstå av olika skäl, och det är viktigt att förstå dem för att förebygga problemet. Här är några av de vanligaste orsakerna till att diskhon kan bli igensatt:

 • Propp och orenheter: En av de vanligaste orsakerna till stopp i diskhon är ansamling av matrester, hår, och andra orenheter som fastnar i avloppsröret.
 • Fett och olja: Om du häller fett och olja i vasken kan de stelna och skapa en fettklump som blockerar avloppet.
 • Spillvatten och slagg: I köket kan matrester och kaffesump skapa blockeringar i avloppet, medan i badrummet kan hår och tvålrester orsaka stopp.
 • Rörproblem: Ibland kan det vara problem med själva avloppsröret, såsom läckage eller sprickor som orsakar stopp i diskhon.

Stopp i vasken – steg för steg

När du står inför ett stopp i vasken är det viktigt att veta hur du ska åtgärda problemet på ett säkert och effektivt sätt. Följ dessa steg för att lösa stoppet i din diskho:

 1. Töm vasken: Inledningsvis, innan du försöker lösa problemet, se till att diskhon är helt tom på vatten. Detta kan du göra genom att stänga av kranen och låta vattnet rinna ut.
 2. Använd en sugklocka: För att försöka lösa blockeringen kan du använda en sugklocka. Placera sugklockan över avloppet och tryck den ordentligt mot ytan. Pumpa sedan den upp och ner flera gånger. Genom denna åtgärd skapas undertryck som kan hjälpa till att bryta upp och avlägsna blockeringen i avloppet och då åtgärda ditt stopp i vasken.
 3. Använd ett avloppsrensingsmedel: Om sugklockan inte lyckas lösa problemet, kan du överväga att använda ett speciellt avloppsrensingsmedel. Välj gärna ett miljövänligt alternativ och följ noga anvisningarna på förpackningen. Detta medel kan hjälpa till att bryta ned och lösa upp eventuell ansamling av matrester eller fett i avloppsröret.
 4. Rensa durkslaget: Om stoppet kvarstår, ta bort durkslaget från avloppet och rengör det noggrant. Ibland kan matrester och skräp fastna i durkslaget och orsaka blockeringar. Rengör det noggrant och se till att det är fritt från eventuella hinder.
 5. Ring en rörmokare: Om ingen av ovanstående åtgärder har lyckats avhjälpa problemet och ditt stopp i vasken kvarstår, är det klokt att kontakta en professionell rörmokare. Rörmokaren har den nödvändiga expertisen och utrustningen för att hantera mer komplicerade avloppsproblem och kan hjälpa dig att åtgärda situationen på ett säkert och effektivt sätt.

Att följa dessa steg noggrant kan hjälpa dig att åtgärda ett stopp i vasken och undvika onödiga kostnader för professionell hjälp om det inte är nödvändigt. Du hittar även mer tips & råd i vår guide – stopp i avlopp kök

Miljövänliga råd för stopp i köksvasken

För att förebygga stopp i köksvasken och hålla ditt avloppssystem i gott skick, följ dessa miljövänliga råd:

 • stopp i vasken stopp i diskhon stopp i köksvasken Undvik att hälla fett och olja för att förhindra stopp i köksvasken. Häll istället fettet i en behållare och kasta den i soporna.
 • Använd ett durkslag över diskhon för att fånga upp matrester innan de når avloppet.
 • Spola alltid mycket vatten genom vasken efter användning för att förebygga ansamling avorenheter.
 • Rengör regelbundet avloppsröret med en blandning av bakpulver och ättika, följt av kokande vatten. Detta hjälper till att lösa upp eventuella blockeringar och stopp i diskhon.
 • Var uppmärksam på eventuella läckage i rören och åtgärda dem omedelbart för att förhindra stopp i vasken i framtiden.

Hur kan en rörmokare hjälpa till med stopp i vasken?

Clas Fixares rörmokare är här för att hjälpa dig. Våra VVS-experter har den nödvändiga expertisen och utrustningen för att hantera alla typer av avloppsproblem. Vi utför professionella inspektioner av avloppssystemet, löser effektivt blockeringar, reparerar eventuella rörskador och ger dig värdefulla råd för att förebygga framtida avloppsproblem och stopp i vasken.

Lita på Clas Fixare rörmokare för pålitlig och snabb service. Kontakta oss idag genom att be om en offert, så kan vi hjälpa dig med dina VVS-utmaningar.

Vanliga frågor & svar om stopp i vasken

Vad gör man om det kluckar i avloppet?

Rengör vattenlåset, därefter fyller du en diskho och släpper ut vattnet. Om det bildas en fin virvel är det ett tecken på att avloppsrören mår bra. Om vattnet gungar ojämnt ner eller om du hör att det kluckar är det ett tecken på att det fortfarande är stopp i rören som måste åtgärdas.