Insynsskydd i trädgården

Har du grannar i närheten av ditt hus är det skönt med något som gör trädgården fri från insyn. Det känns alltid bättre att ha något som skyddar mot insyn, det är alltid skönt om du kan röra dig fritt på din tomt, utan att grannar och de som går förbi kan se allt som sker hemma hos dig. Men vad ska du välja mot insyn? Staket, en hög häck eller kanske en stenmur. En stenmur lär kännas som ett fängelse och är nog inget lämpligt alternativ. Ett högt staket då? Det kan däremot vara ett alternativ om det byggs på ett snyggt sätt, kanske lite som de såg ut förr i tiden, som var vanligt i till exempel Småland. Du kan googla på olika sorters staket, då lär du finna något passande.

Staket kontra häck

Båda dessa alternativ är nog det bästa eftersom det både går att bygga ett snyggt staket och en hög blomstrande häck är heller inte fel. Väljer du att bygga ett staket, kan du besöka en brädgård och be de hjälpa dig hitta höga och snygga staket. De brukar ha kataloger med de vanligaste staketen, men de bygger gärna ett staket utifrån dina önskemål, även här kan ni se några rekommendationer. Vad som passar bäst, staket eller häck, beror ofta på hur du bor. Har du liten tomt och bor i ett villaområde där husen ligger tätt intill varandra, är nog ett staket att föredra. Under den mörka årstiden kan du till exempel hänga upp en batteridriven belysning som går på timer, då ser du och de som går förbi, vart tomtgränsen går.

En vacker häck är aldrig fel

Bor du utanför staden, kanske på landet, då kan det vara mer passande med en vacker häck. Antingen en grön som växer högt och tätt, då blir din trädgård fri från insyn. En vacker syrenhäck är inte fel, den blir hög och skyddar mot insyn. Plantera gärna med olika färger, då lyser syrenhäcken både upp med färg och doft på våren.