Hur många spotlights i badrum?

Vilken belysning du väljer till badrummet kan göra enormt stor skillnad i hur rummet uppfattas och känns. Spotlights är en populär belysning till husets alla rum, inte minst badrummet. Det kan ge rummet en jämn och trivsam belysning som dessutom kan anpassas till det specifika rummet och de förutsättningar som finns på plats. Tänk på att om du skall installera nya spotlights i taket skall det utföras av en auktoriserad elektriker, vill du ta reda på vad auktoriserad elektriker betyder så kan ni kolla på elsäkerhetsverkets hemsida, de har både e-tjänster för att söka samt allmän information om auktorisationen.

Hur många spotlights i badrum

Hur många spotlights ska man ha?

Placeringen av spotlightsen är viktig för att få en bra, jämn och trivsam belysning. Det handlar inte bara om att det ska se snyggt ut, lamporna ska även fungera bra och ge bra ljus i badrummet. Hur många spotlights man bör ha beror på hur badrummet ser ut och vilket resultat du är ute efter. Om du vill få en jämn belysning som lyser upp rummet bra kan du räkna med att varje lampa lyser upp ungefär 1,5 kvadratmeter. Om du vill utgå från detta så:

  • Får du börja med att räkna ut hur stort tak du har i ditt badrum
  • På så sätt kan du räkna ut hur många spotlights du behöver.

Med det sagt kan olika spotlights skilja sig åt och det är ingen exakt vetenskap gällande hur många spotlights man bör ha. Det varierar från person till person och från badrum till badrum. Att blanda upp spotlights med en armatur eller taklampa kan vara ett bra sätt att dra ned på antalet spotlights för att undvika ett rörigt intryck.

Viktigt att tänka på gällande avstånd mellan spotlights

 

  1. Avståndet mellan dina spotlights bör ligga mellan 1 – 1,7 meter.
  2. Avståndet ut från vägg är också en faktor och en tumregel brukar vara 0,6 meter.
  3. Riktningsbara spotlights bidrar till vinkling av ljuset vilket kan vara skönt då ytor med speglar ofta behöver mest ljus.

Hur ska man tänka kring placering av spotlights?

För att avgöra hur många spotlights du behöver till ditt badrum är det enklast att utgå från hörnen i rummet.  Genom att utgå från hörnen blir det enklare att skapa symmetri och du kan på så sätt få en fin spridning på lamporna samt enkelt räkna ut hur många spotlights du behöver. Sätt upp spotlightsen i hörnen först så ser du säkerligen ganska snabbt hur många spotlights som krävs för att lysa upp taket. Du kan alltid köpa in flera lampor i efterhand om du köpt in för få. Vill du läsa mer om hur du ska tänka gällande spotlights i hemmet? Läs vår guide välj rätt spotlights för ditt hem.