Hur fungerar lastbalansering?

Allt fler väljer att installera en laddbox i sitt hem för att ladda sin elbil eller hybrid. Att kunna ladda sin bil hemma är otroligt praktiskt, smart och nästan ett måste om du har en ren elbil som måste laddas för att rulla.

Om du funderar på att köpa en elbil är det alltså smart att tänka över installation av laddbox i samma veva, så du slipper stå med en strömlös bil när du måste till jobbet. Det finns ett stort utbud av laddboxar som fungerar för olika bilar och olika förutsättningar. Något som blivit populärt är laddboxar med lastbalansering.

Vad är lastbalansering?

Trots att det finns många olika laddboxar ute på marknaden kräver de allra flesta en huvudsäkring på minst 16A där den installeras för att den ska fungera som den ska. Normalt sett har de flesta bostäder en huvudsäkring på någonstans mellan 16A och 25A, men det kan variera. Risken att säkringen går vid för hög belastning är något att räkna med om man inte vill skada en högre huvudsäkring. Ett alternativ till detta är att i stället välja en laddbox med lastbalansering.

Tesla laddstation

Hur gynnar det elbilsägaren?

En laddbox med lastbalansering är exakt vad det låter som.

  • En laddbox som balanserar lasten (strömmen) i hela hushållet så ingen säkring blir överbelastad.
  • Den mäter all ström huset använder och behöver för att sedan använda den överblivna strömmen för att ladda bilen, utan att riskera att någon säkring löser ut på grund av överbelastning.
  • Andra elförbrukare i huset så som diskmaskin, tvättmaskin och ugn prioriteras alltså över laddning av bilen.
  • Därefter räknar laddboxen ut hur mycket ström som finns till övers. Den strömmen används sedan för att ladda bilen.

Genom att laddboxen balanserar strömmen dynamiskt och laddningen av din bil kan optimeras. Det innebär att din bil laddas långsammare när många andra elförbrukare i hushållet är i gång och att den laddar snabbare under natten när allt är avstängt.

För vem passar en laddbox med lastbalansering?

Elförbrukningen är för de allra flesta som högst under sen eftermiddag och kväll, när alla är hemma, lagar mat, tvättar och tittar på tv. Då laddar bilen långsammare med en laddbox med lastbalansering.

Under natten kan bilen laddas med full kapacitet eftersom hela huset har lägre elförbrukning. För de allra flesta är laddbox med lastbalansering ett smart alternativ men om det är rätt val för dig beror på din elförbrukning och hur mycket du använder din elbil.

Vi hjälper dig välja robotgräsklippare

Känner du dig osäker på vilken robotgräsklippare du ska välja och har behov av?Hör av dig till oss, vi hjälper dig gärna.

Kontakta oss så får du prata med en av våra experter så går vi tillsammans igenom ditt behov och din trädgårds förutsättningar för robotgräsklippare. Mötet är helt kostnadsfritt och du får en offert i samband med mötet.

Vill du hellre att vi kontaktar dig?

Ange dina kontaktuppgifter nedan så ringer vi upp dig inom 24 timmar

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.