Vad kostar VVS per timme?

Många kanske går i tankarna om hur mycket det kostar att anlita en VVS-montör om exempelvis en reparation eller installation måste utföras av en VVS-anläggning i fastigheten. Som med alla branscher så skiljer sig priset en del beroende på vilket företag inom VVS du anlitar. Dock så kan du dra nyttiga slutsatser genom att titta på det genomsnittliga priset och därigenom få ett hum om vad det kostar att anlita en VVS-montör. Idag får du som anlitar en VVS-montör betala i genomsnitt 500-600kr per timme. Detta är något högre än vad andra hantverkare inom bygg tar i betalning. Det beror mycket på att de sitter på en special kompetens och skall inneha certifikat utfärdad av VVS-Branschens Yrkesnämnd.

Vad kostar VVS per timme?

Prissättning inom VVS branschen

För att förstå vad du betalar för när du anlitar en VVS-montör behöver du sätta dig in i hur helhetsbilden för prissättningar inom branschen fungerar.

  • Det första att tänka på när du anlitar en VVS-montör är att inom denna bransch använder de sig av nått som heter ”lägst att debitera”. Denna kostnad måste du betala oavsett om rörmokaren är på plats och utför arbetet i 1 minut eller exempelvis en timme.
  • Betalningen för denna tjänst avser för max en timme och därefter kommer du debiteras med timkostnaden den specifika VVS-montören du anlitat för jobbet

Påbörjad halvtimme/påbörjad timme

Hantverkare överlag vilket även gäller VVS-montörer använder sig av nått som heter ”påbörjad halvtimme” eller i vissa fall även ”påbörjad timme”. Säg att arbetet som utförs uppgår till 80 minuter då kommer du få betala för 90 minuters jobb. Principen är densamma om de istället använder sig av ”påbörjad timme”. Då kommer du få betala för 120 minuter istället för 90 minuter. När exempelvis en VVS-montör anlitas under obekväma arbetstider, alltså jourtid, då är det med största sannolikhet också som dyrast att anlita en VVS-montör. Med Jourtid menas att rörmokarna skall vara tillgängliga på alla nattens timmar oavsett om det är julafton, midsommar eller helg.