Vad kostar virke till altan?

Om du planerar att bygga en altan är materialkostnaden något som du måste räkna på oavsett om du anlitar en firma för bygget eller bygger altanen själv. Vad priset för virket landet på beror på vilket virke du väljer, hur stor altan du ska bygga och hur den ska byggas. Det finns inget direkt, konkret svar som stämmer för alla som ska köpa in virke för sin altan. Det går dock att göra en prisuppskattning.

Vad kostar virke till altan?

Prisuppskattning för kostnaden av virke för altan

Detta prisexempel är baserat på en altan på 100 kvadratmeter och det billigaste virket som går att få tag på, nämligen tryckimpregnerad trall.

  • Tralldäck: cirka 14 000 kronor
  • Stomme: cirka 7000 kronor
  • Plintar: cirka 2000 kronor

Utöver detta tillkommer det övriga kostnader i form av skruvar och eventuella verktyg. Det kan dock ge en uppskattning om hur mycket virket för ett altanbygge kan kosta. Tänk på att kostnaden för trä har gått upp de senaste åren vilket kan generera ett högre pris för hela altanbygget. Läs gärna en artikel om detta här.

Övriga kostnader att ta hänsyn till

Materialkostnader och kostnad för virke för att bygga en altan behöver är en del av kostnaden. Det finns dock andra kostnader som är viktiga att ta hänsyn till utöver kostnaden för själva virket. Schaktningskostnader tillkommer om marken behöver förberedas inför bygget. En annan stor faktor som påverkar kostnaden är vem som utför altanbygget. Det är stor skillnad om du själv utför jobbet eller om du anlitar en snickare. Att ta in professionell hjälp har många fördelar men om du vill hålla nere kostnaden och i princip bara betala för material och virke kan du snickra ihop din altan själv. Se till att läsa på ordentligt innan du sätter igång så du vet exakt hur du ska gå tillväga. För att undvika att kostnaderna springer iväg är det viktigt att du arbetar systematisk, noggrant och försiktigt.